Belediyeleri maaş ödemekten bile alıkoyan mali darboğazlara karşı önlem alan hükümet, yerel yönetimlerin borçlanma ve personel harcamalarına sınırlama getiriyor

Haber Giriş : 08 Şubat 2004 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediyeleri maaş ödemekten bile alıkoyan mali darboğazlara karşı önlem alan hükümet, yerel yönetimlerin borçlanma ve personel harcamalarına sınırlama getiriyor

Mali darboğaz içine girerek maaş bile ödemekte sıkıntıya düşen belediyelerin sayısındaki artış hükümeti yerel yönetimlere 'mali disiplin' getirmek üzere harekete geçirdi. AKP yönetimi, halen Başbakanlık'ta bekletilen ve bu ay TBMM'ye sevk edilmesi beklenen Yerel Yönetimler Reform Paketi ile ilgili milletvekillerini bilgilendirdi.
Milletvekillerine iletilen bilgiye göre, belediyeler dış borçlanmayı sadece yatırımların finsmanı için yapabilecek. İç borçlanma ise bütçe gelirlerine göre ya belediye meclisinin ya da İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile gerçeklecek.
AKP'li vekillere gönderilen yazıda; belediyelerin borçlanma ve personel giderleriyle ilgili yeni düzenleme ile yerel yönetimlerin 'borç batağından' çıkmasının hedefleneceği vurgusu yapıldı. Yerel Yönetimler Tasarısı'na göre bu düzenlemeler şöyle:

İÇ VE DIŞ BORÇLANMA: Belediyeler sadece yatırımların finansmanı için dış borç alabilecek. İç borçlanma ise bütçe gelirlerinin yüzde 10'una kadar belediye meclisi, yüzde 10'u geçen durumlarda ise İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla yapılabilecek.

YÜZDE 25 SINIRI: Mevcut borçlarının yıllık anapara ve faiz ödemelerinin tutarının bütçe gelirinin yüzde 25'ini aşması durumunda belediyelerin borçlanmalarına izin verilmeyecek.

MAHSUP OLANAĞI: Yerel yönetimlerin kendi aralarında ve merkezi idare kuruluşlarıyla olan alacak ve borçları karşılıklı olarak mahsup edilebilecek.

PERSONEL GİDERİNE SINIR: Personel istihdamı yeni esaslara bağlanacak. Üst yönetici kadrolarında ve uzmanlık gerektiren alanlarda sözleşmeli personel çalıştırılıp; başarılı memurlara yılda iki defa ikramiye verilebilecek. Buna karşılık belediyelerde personel giderleri kontrol altına alınarak, bütçenin yüzde 30'u ile sınırlandırılacak.

DENETİM KOMİSYONU: Belediyelerin hesap ve işlemleri üzerindeki denetim artırılacak. Buna göre, nüfusu 10 binin üzerindeki belediyelerde, belediye meclisi, her dönem başı toplantısında bir yıllığına görev yapmak üzere belediye hesap ve işlemlerinin denetimi için kendi üyeleri arasından gizli oyla üye sayısı üçten az olmamak kaydıyla denetim komisyonu kurulacak.
Komisyona istenen bilgi ve belgelerin verilmesi zorunlu olacak. Denetime ilişkin rapor üç ay içinde belediye meclisine sunulacak. Raporda suç oluşturan konularla ilgili olarak Meclis Başkanlığı'nca yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulabilecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber