Üniversitelinin barınma sorunu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2006 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni eğitim-öğretim yılında ÖSS'yi kazanıp üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencileri zorlu bir süreç daha bekliyor. Uzun bir maratonun ardından üniversiteli olmayı başaran öğrenciler, kayıtlarla birlikte barınma sorununu da çözmek zorunda kalacak.

Özellikle eğitimine ailesinden uzakta devam edecek öğrencilerin büyük bir bölümü öncelikle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun (YURTKUR) yurtlarını tercih ediyor.

YURTKUR, Türkiye genelinde, 77 il ve 78 ilçedeki 216 yurtta toplam 198 bin 936 yatak kapasitesiyle öğrencilere hizmet veriyor.

Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında YURTKUR'a bağlı yurtlara başvuran 176 bin 082 öğrenciden 68 bin 819'u doğrudan yurtlara yerleştirildi. Diğer öğrenciler ise yedekte bekletilerek kontenjan oluştuğunda kayıtları yapıldı.

Bu durum, öğrencilerin birçoğunu çeşitli vakıf ve derneklerce kurulan özel yurtlarda barınmaya zorluyor. Ancak özellikle büyük şehirlerde özel yurt ücretleri, öğrencilerin bütçesini oldukça zorluyor. Özel yurtların yıllık ücretleri 4 bin 500 ile 10 bin YTL arasında değişiyor.

Devlet yurtlarında barınan öğrenciler yıllık 684 YTL ödüyor. Öğrencilere, 1 liralık kahvaltı, 1 lira 50 kuruşluk da yemek fişi veriliyor.

YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, YURTKUR'un altın dönemlerinden birini yaşadığını belirterek, "Başvuran herkese kapımız açık. Asil listeden yurtlara yerleştirilemeyen öğrenciler, kontenjan oluşması durumunda yedek sırasına göre kuruma yerleştiriliyor. Biz yedekleri asla mağdur etmiyoruz. Onları misafirhanelerimizde barındırıyoruz" dedi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de büyük şehirlerde yurt ücretinin velileri çok zorladığını ifade ederek, ailelerden, bilgi sahibi olmadıkları bazı vakıf ve derneklerce açılmış yurtlara çocuklarının kayıtlarını yaptırmamalarını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber