Türkiye'de yaklaşık 20 bin çocuk her gün insülin kullanıyor
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, Türkiye'de 0-15 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 3'ünde diyabet görüldüğünü belirtti.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, "Türkiye'de 0-15 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 3'ünde diyabet görülmektedir. Diyabet görülme sıklığındaki artışa bakıldığında yaklaşık 20 bin çocuğun da her gün 4 kez kendisine insülin yapmak zorunda olduğunu görüyoruz" dedi.
Doç. Dr. Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her 10 kişiden birinin diyabetli olduğunu belirterek, 1985 yılında 30 milyon olan diyabetli sayısının, 2009 yılında 195 milyona çıktığına dikkati çekerek, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tahminlerine göre, 2025 yılında bu rakamın 333 milyon olacağını ifade etti.
"Yüz bin çocuktan yaklaşık 3'ünde diyabet görülmektedir"
Diyabetin çocuklarda görülme sıklığının da arttığını açıklayan Çetinkaya, "Türkiye'de 0-15 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 3'ünde diyabet görülmektedir. Diyabet görülme sıklığındaki artışa bakıldığında yaklaşık 20 bin çocuğun da her gün 4 kez kendisine insülin yapmak zorunda olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Kronik hastalıklar içinde diyabetin, maliyeti yüksek hastalıklardan biri olduğunu anlatan Çetinkaya, "Amerika'da 13 yaş altı çocukların, yıllık sağlık harcamaları yıllık bin 500 dolarken, Tip-1 diyabetli çocuklar için bu rakam, yıllık 9 bin doları bulmaktadır" ifadelerini kullandı.