Teziç: Katsayı ile ilgili düzenleme yetkisinin hükümette değil, bizde

Haber Giriş : 06 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS'de katsayı değişikliğini içeren yasa teklifi, 'yetki' tartışmasını da beraberinde getirdi. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, katsayı ile ilgili düzenleme yetkisinin hükümette değil, kurumda olduğunu savundu.

Katsayı değişikliğini de içeren YÖK yasa tasarısı, bugün Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. Ancak, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, ÖSS ile ilgili değişiklik yapma yetkisinin hükümette olmadığını savunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, katsayı değişikliği yapan tasarı maddesini, Anayasa'nın 130. maddesinden güç alarak yaptı. Bu durum, tasarının, "Üniversiteye Giriş" sınavıyla ilgili madde gerekçesinde, Anayasa'nın 130. maddesinin 9. fıkrasındaki yükseköğretime girişin kanunla düzenlenmesine dair amir hükmü gereğince, "yükseköğretime giriş yeniden düzenlenmiştir" şeklinde ifade edildi.

'Münhasır yetki bizde'

Prof. Dr. Erdoğan Teziç ise iddiasını Anayasa'nın 131. maddesine dayandırıyor. Anayasa'nın YÖK'e münhasır yetki tanıdığını ileri süren Teziç, "Bunun Anayasa Hukuku'ndaki adı, bu konularda düzenleme yapma yetkisidir, 'Anayasal yetki devri' olarak tanımlanır. Bu yetki 131. maddenin 1. fıkrasında, üniversitelere öğrenci alınmasının düzenlenmesi, planlanması gibi açık olarak sayılmıştır" dedi. Yetki konusuyla ilgili herhangi bir tereddüdü olmadığını vurgulayan Teziç, "Bu, hükümeti de zor durumda bırakabilir. Yürürlükteki hukuk düzenine göre konuşuyorum" dedi.

Anayasa ne diyor?

Madde 130- Yükseköğretim kurumlarının kuruluş ve organları ile işleyişleri ve bunların seçimleri, görev, yetki ve sorumlulukları üniversiteler üzerinde devletin gözetim ve denetim hakkını kullanma usulleri, öğretim elemanlarının görevleri, ünvanları, atama, yükselme ve emeklilikleri, öğretim elemanı yetiştirme, üniversitelerin ve öğretim elemanlarının kamu kuruluşları ve diğer kurumlar ile ilişkileri, öğretim düzeyleri ve süreleri, Yükseköğretime Giriş, devam ve alınacak harçlar, devletin yapacağı yardımlar ile ilgili ilkeler, disiplin ve ceza işleri, mali işler, özlük hakları, öğretim elemanlarının uyacakları koşullar, üniversitelerarası ihtiyaçlara göre öğretim elemanlarının görevlendirilmesi, öğrenimin ve öğretimin hürriyet ve teminat içinde ve çağdaş bilim ve teknoloji gereklerine göre yürütülmesi, Yükseköğretim Kuruluna ve üniversitelere devletin sağladığı mali kaynakların kullanılması kanunla düzenlenir.

Madde 131- Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek, yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma, faaliyetlerini yönlendirmek, bu kurumların kanunda belirtilen amaç ve ilkeler doğrultusunda kurulmasını, geliştirilmesini ve üniversitelere tahsil edilen kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamak ve öğretim elemanlarının yetiştirilmesi için planlama yapmak maksadı ile Yükseköğretim Kurulu kurulur.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber