TÜBİTAK işi verip sonra denetleyecek

Faruk Özlü, bakanlıktaki FETÖ yapılanması konusunda "iğneyle kuyu kazar gibi" çalıştıklarını söyledi

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 17 Şubat 2017 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜBİTAK işi verip sonra denetleyecek

Nuri Elibol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK reformundan yerli otomobile, FETÖ ile mücadeleden yüksek teknoloji yatırımlarına kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. TÜBİTAK'ın yapısını değiştireceklerini söyleyen Bakan Özlü'nün açıklamaları özetle şöyle:

Fonlayan da proje geliştiren de TÜBİTAK. Bu yapıyı kırıyoruz. Fon kısmını alıyoruz. TÜBİTAK işveren konumunda olacak. İşi şirketler yapacak. Gebze'deki teknoloji merkezini TÜBİTAK'tan koparacağız. FETÖ'nün meydana getirdiği tahribata kalıcı bir çözüm bulmak için yapacağız bunu. FETÖ ile mücadeleyi 'iğneyle kuyu kazar gibi' yapıyoruz. Binin üzerinde personel çıkardık.

TÜBİTAK yüksek teknolojili ürünlere odaklanacak. Enstitüleri Yüksek Teknolojileri Araştırma Merkezi çatısı altında toplayacağız. 17 enstitü bir müdür, bir başkan altında toplanacak.

Son 14 yılda araştırmacı personel sayımız arttı. 2016 sonu 122 bine ulaştı. Ar-Ge'ye geçen yıl 20 milyar 600 milyon harcama yapıldı. Patent başvuruları arttı. Ama yüksek teknoloji ürünlerin GSMH içindeki payı artmadı. Sistemde bir problem var ve bu sistemin değişmesi lazım. G. Kore'de yüksek teknolojili ürünlerin ihracatlarındaki payı yüzde 30'lar seviyesinde. Bizim 3,7. 4,7 hesaplayan kaynaklar var. Yüzde 3.5'tan yüzde 20'lere ulaşma hedefimiz var. Sattığımız ürünlerin para etmesi, sattığımız ürünlerin katma değer üretmesi lazım.

AKIL SATMAMIZ LAZIM

Bilim Teknoloji Yüksek Kurulunu (BTYK) kaldırıp Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu'nu getirdik. Sanayimize teknoloji enjekte edeceğiz, yüksek katma değerli ürünler üretecek. İhracattaki payımız artacak. Petrolümüz doğalgazımız yok. Akıl satacağız biz. Teknoloji üretemeyen bir ülkenin geleceği yok.

Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Fonu kuruyoruz. Bütçe kanunu Meclis'ten geçtikten sonra bu fona 12.5 milyar lira aktaracağız. Bu bütçeyi harcama yetkisi, Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu'nda olacak. GSMH'dan Ar-Ge'ye ayrılan payı önce yüzde 2'ye sonra yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz.

Üretim reform paketini 'aşağı yukarı' bitirdik. Çok önemli düzenlemeler var burada. Anadolu'daki sanayi sitelerini dönüştüreceğiz. Büyük endüstri bölgeleri kurmayı hedefliyoruz. Artık Türkiye'nin organize sanayi bölgesinden farklı büyük endüstri bölgelerine ihtiyacı var. Her birinde 20-25 milyar dolarlık bir ciro oluşturabilirsek Türkiye'nin kalkınmasında ciddi bir etki oluşturur.

YERLİ OTADA TAKSİ DAHA FİZİBL

Türkiye rahatlıkla kendi otomobilini üretebilir. Ama problem teknik değil ticari. Dünyada önemli oyuncular var. Bunlarla nasıl rekabet edip fiyat avantajı sağlayacağız? Şu an çalışmalar iyi gidiyor, sanayicilerimizle görüşüyoruz. Elektrikliyle başlayacağız. Öncelikli arzumuz taksi modeli olması. 300 kilometreye kadar şarjla gidebiliyoruz. Taksi ile başlamak fizibl gözüküyor. 2019'a yetiştirmeyi amaçlıyoruz.

Mikro kredilerin artırılmasına büyük önem veriyoruz. 1 ile 9 kişi çalıştıran KOBİ'ler öncelikli olacak. Önümüzdeki 1 ay içinde piyasaya 10.3 milyar liralık sıcak paranın girmesine sebep olacak bir çalışma.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber