İnternete 'hemen' sansür geliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Mart 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİLİŞİM suçlarına ilişkin kapsamlı ve geniş bir katılımla hazırlanmış 34 maddelik bir yasa tasarısı üzerinde çalışılırken, birden Başbakan'ın talimatıyla olduğu anlaşılan 8 maddelik yeni bir yasa tasarısı TBMM gündemine geldi ve Adalet Komisyonu'nda tartışılmaya başlandı.

CHP Uşak Milletvekili Prof. Osman Coşkunoğlu, 'Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesi ile 2559 ve 2937 Sayılı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'yla sansürün önünün açıldığını belirtiyor.

Coşkunoğlu'nun saptamaları şöyle:

"Bu yasa tasarısı, internet suçlarını (pornografi gibi) önlemeye yönelik olma gerekçesini taşıyor. İnternet suçlarının önlenebilirliğini değerlendirmek için, önce internet teknolojisini iyi anlayıp değerlendirmek gerekir. Böyle bir teknoloji üzerinde yasakçı bir anlayışla, kolluk güçlerine dayanan cezalandırma anlayışıyla zararlı yayınları önlemek imkânsıza yakın zordur. Nitekim en güçlü antivirüs programları bile yeni çıkan virüsler karşısında etkisiz kalabiliyor. Böylece virüs programı yazanlar arasında süregiden, muhtemelen bitmeyecek bir yarış, bir tırmanma vardır.

Tasarının 3. maddesi, Telekom Kurumu bünyesi içinde bulunan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na güçlü, hatta belki aşırı yasaklama yetkileri veriyor. Bu yasaklamaları internet ortamında aşmak isteyenler ile yasaklamaları uygulamak isteyenler arasında bir yarış ve tırmanma olması kaçınılmaz. İnternet teknolojisi ile cep telefonunun ve hatta televizyonun beraber çalışabileceği teknolojik gelişmeleri düşünürsek, yasaklamaların zorluğu daha iyi anlaşılır."

Georgia Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü'nde sistem mühendisliği üzerinde doktora yapan ve ODTÜ'de Endüstri Mühendisliği dersleri veren Coşkunoğlu, tasarı üzerindeki endişelerini şöyle sıralıyor:

NE OLMASI GEREK

"Yasaklayıcı ile bu yasakları aşmak isteyenler arasındaki yarış, bir tırmanmaya ve yavaş yavaş bir sansüre doğru ilerlemeye yol açar. Nitekim böyle bir tehlikeden kaçınmak ve sansüre giden bir yol açmamak için AB böylesine bir yasaklama mevzuatından kaçınmaktadır.

Bu yasa yerine yapılması gereken, ilgili sivil toplum örgütleriyle beraber, toplumsal bir eğitim, uyarı ve otokontrol sistemi geliştirmektir. AB'de yapılan budur, doğrusu da budur. Bunu yapmak zordur ama etkili ve anlamlı olan da budur. Yasayla yasaklayıcı önlemler getirmek kolaydır ama hem etkisiz kalmaya mahkûmdur hem de sansüre yol açabilir."

yalçın bayer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber