İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

LES Başvuruları

Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), ÖSYM tarafından yapılmaktadır. ÖSYM tarafından yapılan bu sınava ilişkin örnek bir ilanı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
LES Başvuruları
LES Başvuruları


1) 2001 Aralık Dönemi Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), ÖSYM tarafından 2 Aralık 2001 tarihinde üniversite rektörlüklerinin bulunduğu iller ile Lefkoşe'de yapılacaktır.

2) Türkiye'de bir lisans üstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler LES'e girmek zorundadır. Adayların LES'ten, başvurduğu lisans üstü programın puan türünden en az 45 puan almaları gerekmektedir.

3) 2547 sayılı Kanunun 418 sayılı KHK ile değişik 33. maddesi uyarınca, araştırma görevlisi kadrolarına atanmak suretiyle yükseköğretim kurumları tarafından yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gitmek isteyen adaylar ile 1416 sayılı Kanun ve 492 sayılı KHK'ya dayalı olarak yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı, kamu kurum ve kuruluşlarının Uzman personel ihtiyacının karşılanması amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi burslu statüde yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gitmek isteyen adaylarında bu sınava girmeleri gerekmektedir.

4) Yükseköğretim kurumları araştırma görevlilerinin atamalarında diğer değerlendirme ölçütlerinin yanı sıra LES sonuçları da kullanılacaktır.

5) 2001 Aralık dönemi LES'e başvuru süresi 1-12 Ekim 2001 tarihleri arasındadır.

6) Bu sınava en az lisans diplomasına sahip olanlar ile sınavın yapıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar girebileceklerdir.

7) LES'e yabancı uyruklu öğrencilerde girebilir.

8) Bütüm yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken, LES sonuçlarını ilgili mevzuat dahilinde kullanacaklardır.

9) Bu sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak; her aday için sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı üç ayrı LES puanı hesaplanacak ve sonuçlar adayların adreslerine sınav sonuç belgesiyle duyurulacaktır. LES sonuçları, sınav tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerli olacaktır.

10) Hangi lisansüstü programlara hangi puan türünde ve an az kaç puan almış adayların kabul edileceği ile ayrıca bir sınav yapılıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumları tarafından karara bağlanacak ve adaylara bu kurumlara tarafından duyurulacaktır.

11) LES'e başvurmak isteyen adaylar, 2.000.000 TL karşılığında 2001-LES Aralık dönemi Kılavuzunu, Başvurma Belgesini, Sınav Ücreti Banka belgesini ve soru örneklerini içeren kitapçığı üniversitelerden alacaklar ve kurallara uygun olarak doldurdukları Başvurma belgesini, 20 milyon TL olan sınav ücretini bankaya yatırdıklarını gösteren Banka belgesi ÖSYM kuponu ile birlikte yine üniversitelere teslim edeceklerdir.
LES'e başvuracak adaylardan bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerinden, mezun adaylar ise istedikleri üniversiteden başvurma evrakını alacak ve doldurdukları başvurma belgelerini mezun olmayan adaylar kendi üniversitelerine, mezun adaylar ise istedikleri üniversiteye onaylatarak teslim edeceklerdir. Açıköğretim programı öğrencileri bu onayı bağlı bulundukları bürolara da yaptırabileceklerdir.

12) LES ile ilgili danışmak için 0 312 298 80 50 (Çok hatlı santral) (ÖSYM) numaralı telefona başvurabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber