Geçici olarak görevlendirilenlerin yararlanacağı ek ders ücreti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mart 2007 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesinin Genelgesinin 14. maddesi gereğince;

14- Kararın 21'inci maddesinde, geçici olarak görevlendirilenlerin yararlanacağı ek ders ücretleri düzenlenmiştir. Düzenleme merkez ve taşra teşkilatında yapılacak geçici görevlendirmeler için ayrı uygulama yapılmasını gerektirmektedir.
Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanılabilmesi için öncelikle personelin asıl kadro görevi için ek ders ücreti öngörülmüş olması gerekmekte olup, merkez teşkilatındaki geçici görevlendirmelerin Bakan veya Personel Genel Müdürünün onayı, taşra teşkilatındaki geçici görevlendirmelerin ise Bakan veya valilik onayı ile yapılmış olması gerekmektedir. Bu yetkililer dışındaki görevlilerce onaylanan görevlendirme işlemleri bu madde kapsamında değerlendirilmeyecektir. Yine, bu kapsamda ek ders ücreti ödemesinin sürdürülebilmesi bakımından merkez teşkilatındaki geçici görevlendirmeler için görevlendirilmeye ilişkin onay tarihinden itibaren bir yıl, taşra teşkilatındaki geçici görevlendirmeler için ise görevlendirilmeye ilişkin onay tarihinden itibaren altı ay sonunda yeniden aynı usulle onay alınması ve görevin fiilen yapılması gerekmektedir.
Bu bağlamda, daha önce geçici olarak görevlendirilenlerin görevlendirme onayları gözden geçirilecek ve daha önce bu kapsamda görevlendirilenlerden merkez teşkilatındakiler bakımından bir yıllık süreyi, taşra teşkilatındakiler bakımından ise altı aylık süreyi dolduranların görevlendirilme onayları, ihtiyaç duyulması hâlinde yukarıda belirtilen süreler sınırlılığında olmak üzere en geç 31.03.2007 tarihine kadar alınacak onaylar doğrultusunda uzatılacaktır. Bu durumda olanlardan ihtiyaç duyulmadığı için görevlendirilme süreleri uzatılmayanlar aslî görevlerine dönecektir. Bundan sonra bu kapsamda alınacak görevlendirme onayları da, geçici görevlendirmenin yapıldığı yer dikkate alınarak maddede belirtilen süreler sınırlılığında düzenlenecektir.
Bakanlığımıza verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenler de bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlanabileceklerdir. Burada dikkate alınması gereken husus, yürütülen görevin Bakanlığımızca yürütülmesi öngörülen bir görev olmasıdır. Bu nedenle, diğer kurumlarda o kurumların aslî görevleri gereği yapmakla yükümlüğü oldukları görevleri yürütmek üzere geçici olarak görevlendirilenlerin bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün bulunmamaktadır.
Örneğin; Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde Bakanlığımıza verilmiş bir görevi yürütmek üzere bir başka kurum koordinesinde ve o kurum bünyesinde yürütülmek durumunda olan bir görevi yerine getirmek amacıyla Bakan onayı ile bir başka kurumda geçici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, bu görevleri süresince bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlanabileceklerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Başbakanlık veya diğer kamu kurumlarında o kurumların aslî görevlerini yürütmek amacıyla geçici olarak görevlendirilenler ise bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmayacaktır.
Bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılacak öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda ek ders görevleri bulunup bulunmadığına bakılmayacaktır.
Alınacak görevlendirme onaylarında personelin adı, unvanı, görev süresi ve yapacağı görev ile gerekli görülecek diğer hususlar belirtilecektir.
Bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılan personelin aslî görevleri için öngörülen ek ders ücretinden ayrıca yararlandırılamayacağı ve öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında görevlendirilmeleri ile Kararın 16'ncı maddesinde belirtilen görevlerin bu madde kapsamında değerlendirilmeyeceği de bilinmesi gereken bir başka husus olacaktır.
Örneğin; maddede belirtilen usule uygun olarak kadrosunun bulunduğu kurum dışında geçici olarak görevlendirilen bir öğretmen, kadrosunun bulunduğu kurumda kendisine hiç ek ders görevi verilmemiş veya 18 saatin üzerinde ek ders görevi verilmiş dahi olsa, bu geçici görevi süresince haftada 18 saat üzerinden ek ders ücretinden yararlandırılacak ve ek ders ücreti kadrosunun bulunduğu kurum tarafından ödenecektir. Ancak öğretmenlerin ders okutmak üzere kadrolarının bulunduğu eğitim kurumu dışındaki bir başka eğitim kurumunda görevlendirilmeleri bu madde kapsamında değerlendirilmeyecek, geçici olarak görevlendirildikleri okulun öğretmenleri için öngörüldüğü şekilde hak etmeleri hâlinde, ek ders ücretinden görev yaptıkları eğitim kurumunca düzenlenecek puantaj üzerinden yine kadrolarının bulunduğu eğitim kurumu tarafından yararlandırılacaklardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber