TBMM'de bu hafta...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis, Nisan ayına yoğun bir gündemle giriyor.

TBMM Genel Kurulunun bu haftaki gündeminde, önemli tasarı ve teklifler bulunuyor.

Geçen hafta görüşülmeye başlanan, AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik'in İmar Kanununda değişiklik yapan yasa teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan teklifle, çarpık yapılaşmanın önlenmesi ve imar kirliliğiyle mücadele konusunda mevcut düzenlemelerin daha etkin hale getirilmesi amaçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in geri gönderdiği Türk Petrol Kanununun da bu hafta ele alınması bekleniyor. Komisyonda, Sezer'in iade gerekçeleri doğrultusunda, petrolün çıktığı illere yüzde 50 devlet payı aktarılmasını öngören hükmü değiştirilen yasaya göre, araştırma izni, arama ruhsatnamesi ve işletme ruhsatnamesi alınmadan; arama, üretim ile yurtiçinde üretilen petrolün satılması gibi konularda hiç bir petrol işlemi yapılamayacak.

Sermaye şirketi veya yabancı devletler mevzuatına göre sermaye şirketi niteliğinde olan tüzel kişilere, araştırma izni, arama ve işletme ruhsatnameleri verilecek. Bu izinlerin verilmesi ruhsatname sahibine, girilmesi veya bulunulması yasak yerlere girme veya o yerde bulunma hakkı vermeyecek. Araştırma izni ve ruhsatnamelerin alınmasından önce, petrol işlemleri sırasında doğabilecek zararları karşılamak üzere teminat alınacak.

Yasa, devlet hissesinin, üretim miktarlarına, üretimin cinsine, kara ve deniz sahalarına ve su derinliğine, gravitesine ve üretim metoduna göre kademeli ve indirimli olarak düzenlenmesini öngörüyor.

Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Yasa Tasarısı da bu hafta görüşülecek. Tasarı, velayet hakkı ihlal edilerek bir ülkeden başka bir ülkeye götürülen ve alıkonulan çocuğun, meskeninin bulunduğu ülkeye iadesine veya şahsi ilişki kurma hakkının kullanılmasına dair hükümler içeriyor.

Genel Kurulun; Salı, Çarşamba ve Perşembe günü saat 21.00'e kadar çalışması planlanıyor.

KOMİSYONLAR

TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek.

Türk Ticaret Kanunu tasarısının görüşmelerine, 3 Nisan Salı günü Adalet Komisyonunda devam edilecek. 15 maddelik tasarının görüşmeleri, 616. maddeden sürecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu, yaklaşık 400 bin çiftçinin kefaletten doğan alacağının iptalini öngören yasa teklifini, 3 Nisan Salı günü ele alacak. Komisyonda ayrıca, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi görüşülecek.

İçişleri Komisyonu, 4 Nisan Çarşamba günü, İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü İlan Edilmesi Hakkında Yasa Tasarısı ile AK Parti İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz'un, kuru sıkı tabir edilen ses ve gaz fişeği atabilen silahlarla ilgili düzenleme içeren yasa teklifini görüşecek.

KİT Komisyonu, 2005 yılı hesaplarına ilişkin denetim programına bu hafta başlayacak.

Komisyon, 3 Nisan Salı günü TMO ve ile Et Balık Kurumu, 4 Nisan Çarşamba günü MKE, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Özel Çevre Koruma Kurumu ile Milli Prodüktivite Merkezi, 5 Nisan Perşembe günü ise Sümer Holding, SEKA ve Türkiye Gübre Sanayinin hesaplarını inceleyecek.

ARAŞTIRMA KOMİSYONLARI

TBMM'deki araştırma komisyonları da çalışmalarını sürdürecek.

Türkçe'deki Bozulma ve Yozlaşmayı Araştırma Komisyonu; 2 Nisan Pazartesi günü, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Dr. Günaya Karaağaç, 3 Nisan Salı günü İlhan Dülger, 4 Nisan Çarşamba Deniz Yiğit ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, 5 Nisan Perşembe günü ise Dr. Nidahi Sulhi Atmaca'nın bilgisine başvuracak.

Küresel Isınma Araştırma Komisyonu, 4 Nisan Çarşamba günü, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp, REC İklim Değişikliği Proje Yöneticisi Dr. Yunus Arıkan, REC Direktör Yardımcısı Kerem Okumuş ile ODTÜ'den Doç. Dr. Ebru Voyvoda'yı dinleyecek. Komisyona, 5 Nisan Perşembe günü ise Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Yenigün ile Doç. Dr. Gürhan Kumbaroğlu bilgi verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber