150 sanığın yargılandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı davasına devam edildi

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 150 sanığın yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2017 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
150 sanığın yargılandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı davasına devam edildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde, Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki (KKK) eylemlere ilişkin 150 kişinin yargılandığı davada sanık savunmalarının alınmasına devam ediliyor.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, taraf avukatları ve izleyiciler katıldı.

Duruşmada olay günü Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Daire Başkanlığında görev eski binbaşı Uğur Bahtiyar savunma yaptı.

Uzun yıllar terörle mücadele operasyonlarında görev yaptığını anlatan Bahtiyar, meslek hayatı boyunca yasa dışı herhangi yasa dışı bir eylemde bulunmadığını ve haksız yere tutuklandığını iddia etti.

Bahtiyar, darbe girişiminin yaşandığı gece, evinde bulunduğu sırada saat 21.00'de kim olduğunu hatırlamadığı, karargahta görevli bir kişiden telefon geldiğini ileri sürerek, telefondaki kişinin "tatbikat" olacağı ve kamuflajlı olarak mesaiye gelmesini emrettiğini savundu.

Karargaha girdiğinde 2 No'lu nizamiyede 15-20 kişilik kamuflajlı farklı rütbelerde askerler gördüğünü ve aralarında tatbikat olduğunu konuştuklarını ifade eden Bahtiyar, tayin subayı olmasından dolayı tatbikat ve alarm verilmesiyle alakası olmadığını düşündüğünü ve odasına gittiğini bildirdi.

Bahtiyar, gecenin ilerleyen saatlerinde darbe girişimini öğrendiğini savunarak, o gece kışlada yaşananlara ilişkin şunları anlattı:

"Saat 01.00 sıralarında darbe olduğu söylentilerini duydum ancak benim bulunduğum bölgede darbeye yönelik hiçbir faaliyet görmedim. Daha sonra otopark ve nizamiye bölgesine geçtim. Otoparkta beklediğim esnada nizamiyenin önünde tanımadığım, rütbesinin albay olabileceğini düşündüğüm birisi orada bulunan herkese seslenerek 'Herkes çevre emniyetini alsın, toplu bir şekilde durmayın.' dedi. Ben de bunun üzerine 2 No'lu nizamiyenin yanında bulunan nöbetçi kulübesine gittim. Eylemin terör saldırısı veya tatbikat olmadığını darbe girişimi olduğunu öğrendim. Bunun üzerine kışladan çıkmayı düşündüm ancak çıkışların yasak olduğunu öğrenince çıkmaktan vazgeçtim. Ortalık çok karışıktı. Dışarıdan çatışma sesleri geliyordu. Sabah silah sesleri kesilince evime gittim."

Mahkeme Başkanı Murat İlhan'ın olay günü sanığın arabasında bulunan "balyoz"u aracında ne amaçla bulundurduğunu sorması üzerine Bahtiyar, "Arabamda bulunan balyoz değil çekiçtir. Evdeki hasarlı parkeleri düzeltmek için aldım. Arabamda çekiçten başka malzemelerde vardı ancak tutanağa geçirilmemiş." diye yanıt verdi.

Bahtiyar, FETÖ ile herhangi bir bağı olmadığını, çocuklarını bu örgütün okullarına göndermediğini, örgütün bankasında hesabı olmadığını ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Sanık eski yüzbaşı Mustafa Tezcan da olay günü evinde dinlenirken televizyonda gördüğü terör saldırısı haberleri üzerine görev yerine gittiğini, karargahta kanun ve yönetmelikler dışında herhangi bir eylemi olmadığını, kimseye karşı cebir ve şiddet kullanmadığını savundu.

Tezcan, saat 22.30- 23.00 sıralarında televizyonu açtığında İstanbul Boğaz Köprüsü'nün askerler tarafından emniyet gerekçesiyle kapatıldığını görünce terör örgütü DEAŞ veya PKK tarafından bir eylem olabileceğini düşünerek karargaha gittiğini anlattı.

Birliğe gidene kadar darbe girişimiyle ilgili bilgisi olmadığını savunan Tezcan, "Kara Kuvvetlerinin içine girdikten sonra bahçede benim gibi mesaiye gelen binbaşı İsmail Ayyıldız'ı gördüm. Kendisine ne olduğunu sorduğumda bana 'Terör eylemi olabilir.' dedi. Kendisinin de bu maksatla geldiğini söyledi. Birlikte onun odasına gittik. Daha sonra nizamiyede emniyeti sağlamak için silah dağıtıldığını öğrendik. Birlikte 2 No'lu nizamiyeye silah almak üzere gittik. Bizlere de çevre emniyeti olarak dışarı çıkmadan duvarlar arkasında bahçe içerisinde görev almamızı söyledi." ifadelerini kullandı.

Bulunduğu yerde herhangi bir hareketlilik olmadığı için sabaha kadar oturup beklediğini öne süren Tezcan, darbe girişimine katılmadığını ve FETÖ üyesi olmadığını beyan ederek tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber