Promosyon zengini vali

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, İl Özel İdaresi'nin parasının vadesiz hesapta tutulmasına karşılık bankaların verdiği promosyonlarla çiçek, mücevher, mobilya aldı. İçişleri, "Soruşturmaya gerek yok" dedi. Danıştay bu kararı bozdu

Danıştay 1. Daire, Çankırı Valisi Ali Haydar Öner'in İl Özel İdaresi'ne ait paraların vadesiz hesaplarda tutulmasına karşılık bankalar tarafından verilen promosyon ödemelerini usulsüz biçimde kullandığı gerekçesiyle soruşturulmasına karar verdi.

Daire, İçişleri Bakanlığı'nın Öner'in soruşturulmasına yer olmadığına ilişkin kararını kaldırdı. Buna göre soruşturma sonunda hakkında dava açılması halinde Öner, "devleti zarara uğratmak" ve "usulsüz harcama yapmak" suçlarından yargılanacak.

Öner hakkında Ağustos 2006'da ön inceleme yapan mülkiye başmüfettişleri Çankırı İl Özel İdaresi'nin 2005 başından itibaren çeşitli bankalarla özel protokoller imzaladığını saptadı. Müfettişler, bankalardan "promosyon" adıyla valiliğe ödemeler yapıldığını belirledi.

Hesapları mercek altına alan müfettişler, İl Özel İdaresi'nin paralarının vadesiz hesaplara yatırılmasına karşılık, valiliğe 283 bin YTL'lik "bonus" para verildiğini saptadı.

Usulsüz harcama

Müfettişler, bu promosyon parasından 112 bin YTL'lik kısmının çiçek, yemek, mefruşat, mobilya, mücevherat alımları için harcandığını ve bu alımlardan sadece 43 bin YTL'lik kısmının valilik ve özel idareye dolayısıyla devlete demirbaş olarak kayıt altına alındığını belirledi.

Mercedes'in kullanım hakkı

Paranın Öner'in kişisel harcamalarında da kullanıldığını tespit eden müfettişler, özel bir bankanın 3 yıllık vadesiz hesapta para bulundurulması karşılığında valiliğe son model Mercedes makam aracı tahsis ettiğini de saptadı.

Müfettişler, aracın sadece kullanım hakkının valiliğe verilmesini de hazırladıkları raporda eleştirdi.

Valiliğin promosyon paralardan yaptığı harcamaların bankalar adına fatura edildiğini de saptayan müfettişler, Özel İdare'nin söz konusu hesaptaki paralarının vadeli olarak yatırılması halinde daha yüksek gelir elde edileceğini de raporlarında ortaya koydu.

Müfettişler, paraların yüksek vadeli hesaplara yatırılmaması nedeniyle devletin zarara uğratıldığını saptayarak İçişleri Bakanlığı'ndan Öner hakkında, "soruşturma izni verilmesini" talep etti.

'Hepsi yapıyor'

Ancak, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, delillendirilen bu iddialara rağmen Öner hakkında soruşturma izni vermedi. Aksu, karara, yurt genelinde valilerin benzer yöntemler uygulamasını gerekçe gösterdi.

Yargıtay Başsavcılığı'nın başvurusu üzerine, Aksu'nun kararını inceleyen Danıştay 1. Daire, Öner'in soruşturulması gerektiğine hükmetti. Aksu'nun kararını kaldıran daire, kararında, uygulama nedeniyle Çankırı İl Özel İdaresi'nin zarara uğradığını belirtti. Kararda, söz konusu iş ve işlemlerin valinin talimatıyla gerçekleştirildiği yönünde tanık ifadelerinin de bulunduğu anımsatıldı.

Buna göre Yargıtay Başsavcılığı, Öner hakkında soruşturma başlatacak. Soruşturma sonunda dava açılırsa Öner, valiler hakkındaki yargılamaları yapmakla yetkili Yargıtay'da yargılanacak.

Bankaların, çalışanların maaşlarının yatması karşılığında verdiği promosyonların çalışanlara ödenmeyerek kurumların ihtiyaçları için harcanması da dava konusu olmuştu. Konya'da görev yapan bir kamu çalışanı bu konudaki davayı kazanmış, bu kurumda çalışanlara 300'er YTL ödenmiş, bu karar 2.5 milyon kamu çalışanına örnek olmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber