Türkiye'deki kredi kartları probleminin çözümü ancak...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Başkan Yardımcısı Sıtkı Yılmaz, Türkiye'deki kredi kartları probleminin çözülmesi Avrupa'da olduğu gibi ancak Tüketici İflas Yasası'nın yürürlüğe sokulmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

TÜKDER Başkan Yardımcısı Yılmaz, derneğin genel merkezinde, kredi kartları probleminin giderilmesine yönelik bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de halen devam etmekte olan kredi kartı problemine dikkat çeken Yılmaz, bu problemin ancak Avrupa'da olduğu gibi Tüketici İflas Yasası'nın yürürlüğe sokulmasıyla giderilebileceğini ifade etti. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası'nın yürürlüğe girdiği 1 Mart 2006 tarihinden önceki süreçte kredi kartı borcu probleminin 40'ın üzerinde tüketicinin canına mal olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Oysa 2003 ve 2006 yılında kredi kartları sorununa yönelik alınan palyatif çözümler yerine Tüketici İflas Yasası olsaydı, kredi kartları problemiyle ilgili süreç daha farklı şekilde gelişebilirdi. Şirketlerin yararlandığı bu yasal hakkın tüketicilerimiz için de düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

AB ülkelerinde tüketicilerin bu haktan yararlandığını vurgulayan Yılmaz, "Örneğin Federal Almanya'da Tüketici İflas Yasası yürürlüktedir. Bir tüketici aldığı kredi nedeniyle ödeme güçlüğüne düşmesi halinde danışmanlık kuruluşundan destek alarak, bu hakkını kullanabilmektedir. Mahkeme gözetiminde 7 yıllık bir süre içinde tüketicinin tüm imkanlarını zorlayarak ödemeyi gerçekleştirememesi durumunda dava düşmektedir. Ülkemizde ise Bankalar Yasası'na göre tüketici, sadece zaman aşımından yararlanabilmektedir. Ancak zaman aşımı süresi 10 yıldır. Bu süre uzun bir süredir. Bu sürenin AB'de olduğu gibi en azından 7 yılla sınırlandırılmasını talep ediyor, gerekli yasal düzenlemeler için ayrıca çalışmalar yürüteceğimizi açıklıyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber