Ucuz göz ameliyatının sonu körlük olur

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 15 Nisan 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çeşitli özel sağlık kuruluşları tarafından yapılan indirimleri 'ahlak dışı' olarak değerlendiren Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Gücükoğlu, ağır konuştu: ?Sağlığın rekabeti olmaz. 'Normal fiyatın yarısına ameliyat yapıyorum' diyemezsiniz. Bunu yapanlar ya doktordan ya da kaliteden çalıyor.?

Göz cerrahisi alanında yapılan kampanyaları duymayanınız yoktur. Ameliyatlarda yarı yarıya varan indirimler, pek çok özel sağlık kuruluşu tarafından duyuruluyor. Peki, ilk başta cazip gibi görünen bu kampanyalar ne kadar sağlıklı?... İşte cevabı...

AHLÂKİ SORUN...

Hisar İntercontinental Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göcükoğlu, göz sağlığı üzerinde yapılan pazarlıklara karşı çıkıyor. "İndirimler piyasaya hareket kazandırır. Ancak indirimin sağlıkta yapılması ilginç. Kimseye 'yüzde 50'sine ameliyat yapıyorum' diyemezsiniz. Ancak, maalesef bunlar ülkemizin gerçekleri ve tartışılması gereken etik konular. Türkiye her türlü olayda olduğu gibi sağlık alanında da bir cennet haline geldi" diyor.

KALİTEDEN ÖDÜNÜN SONU FELAKET OLUR

Rekabetin sağlık alanında vereceği en büyük zararın 'maliyeti düşürmek' olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Göcükoğlu şöyle konuştu: "Maliyeti düşürmek için ya doktordan ya da malzemeden çalarsınız. Birkaç merkezde bu, doktordan çalma şeklinde işliyor. Doktora fazla ücret ödenmiyor. Doktor da 'sürümden kazanırım' düşüncesi ile sesini çıkarmıyor. Fakat en büyük tehlike kaliteden ödün vermek. Çünkü, göz gibi hassas bir organda ortaya çıkabilecek hasarın ikinci bir ameliyatla yeniden düzeltilme şansı giderek düşüyor. Üçüncü ve dördüncü ameliyatta ise neredeyse imkansız hale geliyor. Beraberinde riskleri de artıyor. Yine göze yerleştirilen ucuz bir lens kısa sürede çevresindeki dokulara zarar verebilirken, kaliteli ve pahalı bir lens ömür boyu kullanılabiliyor.

AMELİYATIN SÜRESİ ÖNEMLİ DEĞİL

Çeşitli sağlık kuruluşları da '5 dakikada göz ameliyatı' şeklindeki duyurular yapıyor. Oysa, göze uygulanan bir ameliyattır ve ameliyatın basiti olmaz. Zaten önemli olan da operasyonun ne kadar zamanda bittiği değil, sonucudur. Hekim hastaya en uygun ameliyatı , en uygun zamanda yapmalı. Sonuç için ise zaman gerek." Birçok hekimin hayatlarını devam ettirmek için bu düzene uyum sağlamak durumunda kaldığını da vurgulayan Prof. Dr. Göcükoğlu, "Sağlık örgütleri, cemiyetler çaresiz. Bunun utancını ve ezikliğini duyuyoruz" dedi.

GZ BOZUKLUĞUNUN DERECESi 4'DEN BÜYÜKSE DEVLET ÖDÜYOR

Devletin özel hastanelere ameliyat sayısı ile ilgili koyduğu bir kota yok. Ancak, lazer operasyonları estetik kapsamına alındığından, Emekli Sandığı ve SKK tarafından ödenmesi belli kurallara bağlı: "İki gözün numarası 4'den büyük veya iki göz arasında 3 numaradan fazla fark varsa ameliyat sigortalar tarafından karşılanıyor" Bunun dışında lazer operasyonlarına devlet tarafından bir ödeme yapılmıyor.

KATARAKTA ÇARE ÖMÜRLÜK LENS

Gözün doğal lensinin bulanıklaşması olarak tanımlanan katarakt, özellikle doktor, avukat, mühendis, öğretmen gibi meslek gruplarında, hem iş hem de sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor. Dünyada her yıl 5-6 milyon kişi yaşlılığa bağlı olarak gelişen katarakt nedeniyle ameliyat oluyor. Cerrahide kullanılan son teknoloji ürünü çok odaklı (multifokal) lensler, gece ve gündüz görme arasındaki farkı ortadan kaldırıyor. Çevresine ve diğer dokulara zarar vermiyor. Ömrü ise sizden uzun. Özellikle yaşına rağmen işi gereği aktif hayatın içinde bulunan avukatlar, doktorlar, mühendisler gibi meslek gruplarındaki kişilere uygulanan multifokal (çok odaklı) lensler keskin ve uzun ömürlü görüş vaat ediyor. Hisar İntercontinental Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Gücükoğlu, katarakta deva olan son teknoloji lenslerin maharetlerini şöyle anlattı:

130 YIL DAYANIYOR

"Kataraktın standart tedavisi göz içine lens konulması. Bu yöntem 30 senedir uygulanıyor. Son yenilik ise gözün içine yerleştirilen lensin sağladığı avantajlar. Yeni multifokal (çok odaklı) lensler çok esnek bir malzemeden yapıldığı için katlanabiliyor dolayısıyla da göz içine küçük bir kesiden yerleştiriliyor. Lens konulduğu yerde hem kendisine hem de çevresindeki dokulara zarar vermiyor. Seneler içinde bozulmuyor ve çevresindeki dokularda hasar oluşturmuyor. En büyük özelliği ise yansımayı önlediği için gece ve gündüz görüşü arasında fark olmuyor. Yakını ve uzağı aynı anda gösterebiliyor." Yeni lenslerin üretildiği materyalin ömrü, insan ömrünün üstünde. Lens 130 yıl bozulmuyor. Şu an uygulamada olan multifokal lensler, özellikle mesleği icabı çok iyi görmek zorunda olanlara tavsiye ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber