Sosyal Güvenlik Uzman ve Uzman Yardımcılığına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Yönetmelik yayımlandı

Haber Giriş : 11 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sosyal Güvenlik Uzman Yardımcılığı ve Uzmanlığı Atama, Görev ve Çalışma Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında istihdam edilecek sosyal güvenlik uzman yardımcılığı ve uzmanlığına atanacaklarda aranacak nitelikler, seçilme ve çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

 

Dayanak

Madde 2 ? Bu Yönetmelik, 16/07/2003 tarih ve 4947 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Teşkilatının Kurulması Hakkında Kanunun 8 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

Madde 3 ? Bu Yönetmelikte geçen;

Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,

Başkanlık: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığını,

Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumunu,

Uzman: Sosyal Güvenlik Uzmanını,

Uzman Yardımcısı: Sosyal Güvenlik Uzman Yardımcısını,

Eleme Sınavı: 18/03/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" hükümlerine göre (A) Grubu kadrolar için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavını (KPSS),

KPSS Puanı: ÖSYM tarafından yapılan eleme sınavında (A) Grubu kadrolar için alınan puanı,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Görev, Yetki ve Sorumluluk

Görev, Yetki ve Sorumluluklar

Madde 4 ? Uzman ve Uzman Yardımcılarının görev, yetki ve sorumlulukları;

a) Sosyal güvenlik sistemleri ve uygulamaları konusunda çalışmalarda bulunmak,

b) Sosyal sigorta uygulamalarında yardıma hak kazanma yükümlülükleri ve sigorta yardımlarının düzeyi konularında norm ve standart birliğini sağlamaya yönelik inceleme ve araştırma yapmak,

c) Sosyal güvenlik alanındaki uygulamalara ilişkin olarak verileri izleme ve değerlendirme çalışmaları yapmak,

d) Sosyal güvenlik ile ilgili hak ve menfaatlerin korunması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarda bulunmak,

e) Verilecek diğer görev ve işleri yapmaktır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Uzman Yardımcılığına Giriş ve Yetiştirilme

Uzman Yardımcılığına Giriş

Madde 5 ? Uzman Yardımcılığına; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinde belirtilen genel şartlara sahip, en az 4 yıllık eğitim veren siyasal bilgiler, hukuk, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme fakülteleri, mühendislik fakültelerinin endüstri ve işletme mühendisliği bölümleri ve aktüerya ile ilgili bir alanda en az dört yıl eğitim veren yüksek öğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurtdışındaki fakülte veya yüksek okullardan mezun olanlardan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik çerçevesinde ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan KPSS'na katılarak her sınav döneminde Başkanlıkça tespit edilen puan türünde asgari puan almış olanlar arasından yapılacak giriş sınavında başarılı bulunanlar atanır.

Uzman Yardımcılığına giriş sınavları, Başkanlıkça uygun görülecek tarihlerde ve yılda iki defadan fazla olmamak üzere açılır.

Giriş sınavına, KPSS sonuçlarına göre belirlenen adaylardan açıktan atama izni alınmış, kadro sayısının 20 katından fazla olmamak üzere aday çağrılır.

 

Giriş Sınavının Duyurulması

Madde 6 ? Sınava katılacaklarda aranacak genel ve özel şartlar, başvuru tarihi, yeri ve şekli ile istenecek belgeler, sınavın yeri, zamanı ve sınav konuları sınav tarihinden en az 45 gün önce ülke genelinde yayımlanan ve yüksek tiraja sahip günlük gazetelerden en az birinde ve Resmî Gazete'de yayımlanmak, Kurum panolarına asılmak ve Bakanlık internet sitesinde ilan edilmek suretiyle duyurulur.

Adayların başvuru ve kayıt süreleri, sınavın başlama tarihinden en az 20 gün önce tamamlanacak şekilde tespit edilir ve bu husus duyuru içinde yer alır.

 

Sınava Başvuru Şartları

Madde 7 ? Uzman Yardımcılığı giriş sınavına başvurmak isteyenlerin aşağıdaki şartları taşımaları gerekir:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinde belirtilen genel şartları taşımak,

b) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan öğrenim kurumlarından birini bitirmiş olmak,

c) Sınavın açıldığı tarihte 35 yaşından gün almamış olmak,

d) Eleme sınavında Kurumca belirlenen ağırlıkta Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik çerçevesinde ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan KPSS'na katılarak her sınav döneminde Başkanlıkça tespit edilen puan türünde asgari puanı almış olmak.

 

Giriş Sınavına Başvuru ve İstenecek Belgeler

Madde 8 ? Başvurular sınav ilanında açıklanan tarihler arasında Personel ve İdari İşler Daire Başkanlığından temin edilecek Sınav Başvuru Formu ile yapılır. Postadaki gecikmeden dolayı zamanında ulaşamayan başvurular işleme konulmaz.

Giriş sınavına girecek adaylardan başvuru sırasında ayrıca aşağıdaki belgeler istenir.

a) Eleme sınav sonuç belgesi,

b) Nüfus cüzdanının aslı veya onaylı örneği,

c) Yüksek öğrenim diplomasının, yoksa çıkış belgesinin aslı veya onaylı örneği,

d) İki adet vesikalık renkli fotoğraf.

Yazılı sınavı kazanan adaylardan sözlü sınavdan önce ayrıca aşağıdaki belgeler istenir:

a) Erkeklerde, askerlik görevini yaptığını veya sınav tarihinde ertelenmiş olduğunu veya ilişkisi bulunmadığını gösterir belgenin aslı veya onaylı örneği,

b) Adli sicil belgesi,

c) Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak, sağlam olduklarına dair sağlık kurulu raporu,

d) 4,5x6 ebadında 4 adet fotoğraf,

e) Kendi el yazısı ile özgeçmişi.

İstenecek belgelerden onaylı olması istenenler, asılları Kuruma ibraz edilmek kaydıyla Kurum tarafından da onaylanabilir.

 

Giriş Sınav Komisyonu

Madde 9 ? Sınav işlemleri Giriş Sınav Komisyonu tarafından yürütülür. Giriş Sınav Komisyonu, bir başkan ve dört üyeden oluşur. Giriş Sınav Komisyonu Başkanı; Kurum Başkanı veya görevlendireceği Başkan Yardımcısıdır. Kurum Başkanı tarafından Başkan Yardımcıları ve Kurum Daire Başkanları ve/veya gerekli görülürse yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri veya görevlileri arasından giriş sınav komisyonu üyeleri ile yedek üyeleri seçilir.

Sınav Komisyonunun sekreterya hizmetleri, Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

 

Sınav Konuları ve Şekli

Madde 10 ? Yazılı sınav, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki dallar veya alan bilgisi ile yabancı dil ve genel kültür konularında yapılır. Yazılı sınav test şeklinde de yapılabilir.

Yazılı sınav, Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına yaptırılabilir veya yazılı sınav soruları anılan Başkanlığa hazırlattırılabilir.

Yazılı sınav konuları; bölümler itibariyle puan ağırlıklandırılması aşağıdaki şekilde yapılır.

 

Alan Bilgisi

(60 puan)

 

Yabancı Dil

(30 puan)

 

Genel Kültür

(10 puan)

Alan bilgisi aşağıdaki konuları kapsar:

I. EKONOMİ

A. Mikro-Makro İktisat, Para ve Ekonomi Politikası,

B. Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar.

II. MALİYE

A. Kamu Gelirleri, Kamu Harcamaları, Maliye Politikası,

B. Bütçe ve Bütçe Politikası, Türk Bütçe Sistemi,

C. Türk Vergi Hukuku.

III. HUKUK

A. Anayasa Hukuku,

B. İdare Hukuku,

C. Medeni Hukuk (Aile ve Miras Hukuku hariç),

D. Borçlar Hukuku (Genel Hükümler),

E. Sosyal Güvenlik Hukuku,

F. İş Hukuku.

IV. MATEMATİK

A. Genel Matematik,

B. Doğrusal Cebir,

C. Finans Matematiği.

V. İSTATİSTİK

A. Genel İstatistik,

B. Matematiksel İstatistik,

C. Olasılık Hesapları.

Alan bilgisinin puanlama sistemi sınavdan önce sınav komisyonunca bir tutanakla belirlenir ve adaylara duyurulur.

 

Yazılı Sınavın Değerlendirilmesi

Madde 11 ? Yazılı sınavda değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır.

Bu sınavda başarılı sayılmak için 100 tam puan üzerinden ortalama 70 puan almak gerekir. Alan bilgisi ve yabancı dil bilgisi dallarının her birinden ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden en az 60 puandan az olmamak üzere ortalama 70 puan alamayan adaylar genel değerlendirmeye dahil edilmezler.

 

Yazılı Sınav Sonuçlarının Duyurulması

Madde 12 ? Kurum, yazılı sınav sonuçlarını, sınav sonuçlarının alınış tarihinden itibaren 10 gün içinde sınava katılanlara bir yazı ile bildirir. Yazılı sınav sonuçları ayrıca Bakanlık internet sitesinde yayınlanır.

 

Sözlü Sınav

Madde 13 ? İkinci aşamada, yazılı sınavda başarılı olanların sözlü sınavları yapılır. Sözlü sınav, yazılı sınav sonuçlarının sınava katılanlara bildirilmesinden itibaren 10 gün içinde yapılır.

Sözlü sınavda; adayların, yazılı sınava tabi oldukları konularda bilgilerini ölçerek ve hizmetin gerektirdiği niteliklere sahip olup olmadıkları da gözönüne alınarak, Giriş Sınavı Komisyonu Üyelerinin her birinin her aday için verecekleri notların aritmetik ortalaması sözlü sınav sonucunu gösterir. Sözlü sınavda başarılı sayılabilmek için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak şarttır.

 

Giriş Sınav Notu

Madde 14 ? Giriş Sınav Komisyonu; adayların, yazılı sınav sonucu aldıkları not ile sözlü sınav sonucu aldıkları notun aritmetik ortalamasını almak suretiyle giriş sınavı nihai başarı derecelerini tespit ederek, sıralamaya tabi tutar ve Uzman Yardımcısı aday isim listesini, sözlü sınavın bittiği günü takip eden 5 gün içinde Kurum Başkanına teslim eder.

Sınavda başarılı olanlar; almış oldukları puanlar esas alınarak Bakanlık internet sitesinde ilan edilir ve sınav kesin sonuçları, sınava katılan tüm adaylara 15 gün içinde yazılı olarak bildirilir. Kurum, yedek liste belirleyebilir.

 

Uzman Yardımcılığına Atanma

Madde 15 ? Giriş sınavını kazananların, Uzman Yardımcılığına atanmaları için, atama işlemlerinin yapılmasına ilişkin olarak belirtilen süre içinde Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığına başvurmaları gereklidir.

Atama işlemlerinin yapılması için Kurumca tespit edilerek kendilerine bildirilen süre içinde geçerli bir mazereti olmadığı halde başvuruda bulunmayanların atama işlemleri yapılmaz. Giriş sınavını kazananların ilan edilen Uzman Yardımcısı boş kadrolarına atamaları, başarı sıralamasına göre yapılır.

Listede yer aldığı halde herhangi bir sebeple göreve başlamayan veya ataması yapılmayan adayların yerine yedek listede yer alan en yüksek puanlı adaydan başlayarak çağrı yapılır. Boş kadro sayısı kadar atama yapılıp, adaylar göreve başladığı tarihten itibaren yedek liste geçerliliğini kaybeder ve daha sonra meydana gelecek boşalmalar yedek listede bulunanlara herhangi bir hak kazandırmaz.

Giriş sınavında iki defa başarılı olamayanlar tekrar giriş sınavına alınmazlar.

 

Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunduğu Anlaşılanlar

Madde 16 ? Giriş belgesi verilmek suretiyle sınava alınan ve yapılan sınavları kazananlardan talep formunda gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz, ataması yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talebinde bulunamazlar.

 

Staj Dönemi, Yetiştirilme ve Yeterlik Tezi

Madde 17 ? Uzman Yardımcıları temel mesleki eğitimden sonra Kurum Başkanının uygun göreceği sürelerle Kurumun ana hizmet birimlerinde staj yaparlar. Uzman Yardımcısı her birimdeki staj çalışmalarının sonunda bir rapor hazırlamak zorundadır. Uzman Yardımcısının çalışmaları, bilgisi ve genel davranışları, çalıştığı her birim için ayrı ayrı değerlendirilerek, birim amiri tarafından Kurum Başkanına rapor edilir.

Uzman Yardımcıları, Başkanlık birimlerinde kadrolu olarak iki yıllık fiili hizmet süresini, ücretsiz izin ile askerlik hizmetinde geçen süreler hariç, tamamladıktan sonra olumlu sicil almak kaydıyla ve birim amirinin uygun görüşüyle, Kurumun görev sahası ile ilgili bir tez konusu seçmek zorundadırlar. Birim amiri tarafından uygun görülen tez konusu, Başkanlık Makamının onayına sunulur.

Uzman Yardımcısı; Türkçe olarak hazırlayacağı tezde bilimsel araştırma esaslarına uygun olarak hareket etmek, ele aldığı konuyu özellik taşıyan yönlerini de ele alarak incelemek, gerektiğinde kendi görüş ve önerilerini de belirtmek zorundadır. Tezde, ayrıca geçerli bir yabancı dilde hazırlanacak özet bölümünün de bulunması şarttır.

Uzman Yardımcısı, tezini, yeterlik sınavından en az iki ay önce Yeterlik Sınavı Komisyonuna iletilmesini sağlamak üzere birim amirine vermek zorundadır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yeterlik Sınavı ve Atama

Yeterlik Sınavına Girmeye Hak Kazanma

Madde 18 ? Uzman Yardımcısı, Kurum birimlerinde kadrolu olarak üç yıllık fiili hizmet süresini, ücretsiz izin ile askerlik hizmetinde geçen süreler hariç, tamamlamak, her yıl olumlu sicil almak ve usulüne uygun olarak hazırladığı tezi süresi içinde ilgili birim amirliğine teslim etmek şartıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazanır. Birim amirliği, teslim aldığı tezi üç gün içerisinde Yeterlik Sınavı Komisyonuna iletilmesini sağlamak üzere Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığına teslim etmek zorundadır.

Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığı, yeterlik sınavına girmeye hak kazanmış Uzman Yardımcısının tezini Yeterlik Sınavı Komisyonuna teslim eder.

 

Uzmanlık Yeterlik Sınavı Duyurusu

Madde 19 ? Uzmanlık yeterlik sınav tarihleri en az 3 ay önceden ilgililere duyurulur.

 

Yeterlik Sınav Komisyonu

Madde 20 ? Sınav işlemleri Yeterlik Sınavı Komisyonu tarafından yürütülür. Yeterlik Sınavı Komisyonu, bir başkan ve dört üyeden oluşur. Yeterlik Sınavı Komisyonu Başkanı; Kurum Başkanı veya görevlendireceği Başkan Yardımcısıdır. Kurum Başkanı tarafından Başkan Yardımcıları ve Kurum Daire Başkanları ve/veya gerekli görülürse yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri veya görevlileri arasından Yeterlik Sınavı Komisyonu üyeleri ile yedek üyeleri seçilir.

Yeterlik Sınav Komisyonunun sekreterya hizmetleri Personel ve İdari İşler Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

 

Yeterlik Sınavı

Madde 21 ? Yeterlik sınavının birinci aşaması tez aşaması, ikinci aşaması ise 23 üncü maddedeki konular çerçevesinde yapılan sözlü sınavdan oluşur.

Uzman Yardımcısı tezini sözlü olarak savunur ve üyelerin sorularını cevaplandırır.

Savunma sonunda tez başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Başarı veya başarısızlığın tespitinde oy çokluğu esastır. Başarısız kabul edilen tezler için gerekçe gösterilir. Tezin oy çokluğu ile başarılı bulunması durumunda da olumsuz oy kullanan Komisyon üyeleri gerekçelerini yazılı olarak belirtirler.

 

Tezin Başarısız Görülmesi

Madde 22 ? Yeterlik Sınavı Komisyonu tarafından tezi başarısız görülen Uzman Yardımcısı açılacak ilk yeterlik sınavı için aynı konuda yeni bir tez hazırlamak zorundadır. İkinci defa da tezi başarısız görülen veya geçerli bir mazereti olmaksızın sınava girmeyen Uzman Yardımcısı, yeterlik sınavına girme hakkını tamamen kaybeder.

 

Sözlü Sınav

Madde 23 ? Yeterlik Sınavı Komisyonu tarafından tezi başarılı görülen Uzman Yardımcısı sözlü sınava alınır. Aşağıda yer alan konu ve ağırlıklarda sözlü sınav yapılır:

a) 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve 4947 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Teşkilat Kanunu (5 puan),

b) 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu (20 puan),

c) 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu (10 puan),

d) 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu (10 puan),

e) 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu (5 puan),

f) 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu (5 puan),

g) 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu (10 puan),

h) 4857 sayılı İş Kanunu (10 puan),

ı) Tez değerlendirme gününden en az 3 ay önce Başkanlıkça tespit edilip bildirilecek sosyal güvenliği ilgilendiren diğer kanun, kanun hükmünde kararname ve genel yönetmelikler (25 puan).

Sözlü sınavdan önce her bir Uzman Yardımcısı için sorulacak sorular ve puan değerleri bir tutanakla tespit edilir. Uzmanlık yeterlik sınavında başarılı olabilmek için tezin başarılı kabul edilmesi ve sözlü sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alınması şarttır.

 

Uzmanlığa Atanma

Madde 24 ? Yeterlik sınavında başarılı olan Uzman Yardımcıları, boş kadro durumuna göre, Sosyal Güvenlik Uzmanı olarak atanırlar.

 

Uzman Yardımcılığını Kaybetme

Madde 25 ? Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesine göre yeterlik sınavına girme hakkını tamamen kaybedenler, sözlü sınavda başarılı olamayanlar ile olumlu sicil alamayanlar veya sınava hak kazandığı yılı izleyen iki yıl içinde geçerli mazereti olmaksızın iki sınav hakkını kullanmayanlar, Uzman Yardımcısı unvanını kaybederler ve Kurum veya Bakanlıkta durumlarına uygun diğer kadrolara atanırlar.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Hizmet İçi Eğitim

Hizmet İçi Eğitim

Madde 26 ? Başkanlık, her kademedeki uzmanların ve uzman yardımcılarının hizmet içi eğitimi amacıyla programlar düzenler. Sosyal Güvenlik Uzmanları mesleki bilgi ve ihtisasını artırmak amacıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu ve 1/2/1974 tarih ve 14786 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yurtdışına gönderilebilir.

 

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yeniden Atanma

Madde 27 ? Uzmanlık yeterlik sınavını kazandıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılan uzmanlar, bu görev için gerekli şartları taşımak kaydıyla yeniden atanabilirler.

 

Kaldırılan Hükümler

Madde 28 ? 31/10/2000 tarihli ve 24216 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sosyal Güvenlik Uzman Yardımcılığı ve Uzmanlığı Atama, Görev ve Çalışma Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Geçici Madde 1 ? 16/07/2003 tarihli ve 4947 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Teşkilatının Kurulması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Bakanlık veya ilgili kuruluşlarda en az 5 yıl fiili hizmeti bulunan ve eğitim durumları ile diğer koşulları uygun personel, sınavın açıldığı tarihte 40 yaşını doldurmamış olmak kaydıyla, kurumca açılacak ilk sosyal güvenlik uzman yardımcılığı yarışma sınavına girebilir. Açılacak ilk yarışma sınavına başvurmayanlar veya başvurdukları halde her ne sebeple olursa olsun girmeyenler bu haklarını kaybederler.

 

Yürürlük

Madde 29 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

Madde 30 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber