Norm fazlası belediye personeline dair Danıştay kararlarında çelişki var mı?

Bazı ziyaretçilerimiz, 6360 sayılı Kanun uyarınca tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerde çalışmakta iken il belediyelerine aktarılan, buradan da norm fazlası ilan edilerek başka kurumlara atanan personelin açtığı davalara dair Danıştay kararlarında çelişki olduğunu belirtmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Mart 2018 14:45, Son Güncelleme : 30 Mart 2018 14:46
Norm fazlası belediye personeline dair Danıştay kararlarında çelişki var mı?

On dört ilde büyükşehir kurulmasına dair 6360 sayılı Kanun 2012 yılında yayımlandı. Bu kanun ile büyükşehir yapılan illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır. Buradaki personel Valilikçe duruma göre, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilmiştir.

Kanuna göre belediye ve bağlı kuruluşlara devredilen personelden norm kadro ve ihtiyaç fazlası olanlar da, ilgili belediye ve bağlı kuruluş tarafından en geç üç ay içinde valiliğe bildirilmiştir.

İşte bu süreçte norm fazlası olarak yapılan belirlemelere davalar açılmıştır.

Aşağıda Danıştay'ın iki kararı bulunmaktadır. Bazı ziyaretçilerimiz bu kararlar arasında tenakuz olduğunu belirtmektedir.

Oysaki, iki Danıştay kararı arasında her hangi bir çelişki olmadığı gibi, aksine birbirini tamamlayan nitelikte olduğu değerlendirilmektedir.

Danıştay, "Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik" hükümlerine göre Belediyelerin; 1. Boş memur kadrolarını iptal edebileceği, 2. Dolu kadrolarda derece değişikliği yapabileceğini belirtmektedir. Yani Belediyelere dolu kadroları iptal yetkisi verilmemiştir.,

Ayrıca Belediyeler İçişleri Bakanlığının belirlediği memur norm kadro standardını doldurmak zorunda değildir.

Kahramanmaraş İdare Mahkemesinin kararında Belediyenin İçişleri Bakanlığının belirlediği şef norm kadro standardı (üst sınır) 30 ise de Belediye 6 kadro belirlemiştir. Dolayısıyla 10 şef in 4 ünü gönderebilir, denmektedir.

Hatay İdare Mahkemesinin kararında ise önce 34 mühendis kadrosu ihdas eden belediye daha sonra 23 adet mühendis kadrosunu iptal ederek norm fazlası oluşturuyor. Mahkeme, Belediyenin dolu kadroyu iptal etme yetkisinin olmadığına dikkat çekmektedir. Eğer Hatay örneğinde Belediye baştan kadroyu doldurmasaydı bu mühendisleri norm fazlası olduğu gerekçesi ile gönderebilirdi.

İŞTE MAHKEME KARARLARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber