Emniyet ve Diyanet, sözlü sınavla nasıl avukat alabiliyor?

Avukat alım ilanlarına başvurmak isteyen adaylar Emniyet ve Diyanet'in avukat alımının hukuki olarak doğru olmadığını belirtiyorlar.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Aralık 2018 14:37, Son Güncelleme : 28 Aralık 2018 14:38
Emniyet ve Diyanet, sözlü sınavla nasıl avukat alabiliyor?

Bu hafta içerisinde hem Emniyet Genel Müdürlüğünü hem de Diyanet İşleri Başkanlığının avukat alım ilanları yayımlandı.

Daha önce de çok defa açıklandığı üzere, kamuda birden fazla statüde ve şekilde alım olmaktadır.

Avukat adaylarının referans gösterdiği Danıştay kararı, Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe konulmuş olan KPSS yönetmeliğindeki bir düzenlemeye ilişkindir.

2012 yılında yapılan düzenlemeyle, tüm kamu kurumlarının hazine avukatı ve hukuk müşaviri kadrolarına yapılacak atamalarda, KPSS'ye ilave olarak yazılı ve/veya sözlü sınav yapılabilecekti. Ancak bu düzenleme İstanbul barosunun açtığı dava sonrasında Danıştay kararıyla iptal edilmiştir. Tıklayınız.

Ancak bu iptal kararı hukuk mezunu bazı adaylar tarafından yanlış yorumlanmaktadır.

Şöyleki;

1- Danıştay kararı hazine avukatı ve hukuk müşaviri kadrolarına ilişkindir.

2- 657 sayılı Kanununa tabi 4/A kapsamındaki Avukat kadroları zaten KPSS tercih kılavuzlarında yer almaktadır. 2018/2 KPSS tercih kılavuzunda da, hem zaten 2012 yılındaki kapsamda olmayan Avukat kadroları hem de Danıştay kararıyla iptal edilen düzenleme nedeniyle Hazine avukatı kadroları ayrı ayrı olarak yer almıştır. Tıklayınız.

3- Emniyet Genel Müdürlüğünün avukat alımı sözleşmeli düzeyde olup, sözleşmeli personel alımı 1978 tarihli Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda düzenlenmiştir. Tıklayınız.
Esasların ek 2. maddesinin 11. fıkrası gereğince, Emniyet Genel Müdürlüğüne alınacak tam zamanlı avukat unvanlı sözleşmeli personel pozisyonları için sınav şartı aranmamakta, bu pozisyonlara, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre atama yapılmaktadır.

4- Diyanet İşleri Başkanlığının avukat alımı ise 633 sayılı Kanunda yer alan "Başkanlığa ait kadrolara Kamu Personeli Seçme Sınavı (B) grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boş kadro sayısının üç katına kadar çağırılacak adaylar arasından Başkanlıkça yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır." hükme dayanmaktadır.

5- Özetle her iki kurumun da avukat alımı, ne yazıkki mevzuat bağlamında yanlış değildir. Emniyet'in alım ilanının iptal edilmesi için, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ek 2. maddesinin 11. fıkrasının iptal istemiyle Danıştay'da ikinci bir dava açılmalıdır. Diyanet2in avukat alımının iptali için ise 633 sayılı Kanunun 10. maddesinin beşinci fıkrasının iptali için idare mahkemesinde, Anayasa Mahkemesine defi yoluyla götürülmesi istemiyle, dava açılmalıdır.

Yukarıda yer alan açıklamalar, yapılan uygulamanın doğru bir uygulama olduğunu belirtmek için değil sadece, avukat adayı ziyaretçilerimizden çok sayıda mesaj nedeniyle, yapılan alımının hukuki alt yapısını öğrenmeleri amacıyla yapılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber