Bakan Başesgioğlundan 'işsizlik ve sosyal güvenlik' üzerine önemli açıklamalar

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genç işçi alana ödül var

Türkiye'de en büyük sorunun işsizlik olduğunu kaydeden Başesgioğlu, "12 aydan fazla işsiz kalan 15-25 yaş grubunu işe alana % 40 vergi indirimi sağlanacak" dedi..

Tek çatı için gerekirse Anayasa değişir Son yıllarda hızlı bir büyüme sürecine giren Türkiye'de en büyük sorun istihdam ve adeta kemikleşen işsizler ordusu. Türkiye seçim sattına girdiği andan itibaren de siyasi partilerin hedef kitlesi buydu. İşte, İşsizlik Fonu'nda biriken 27 milyar YTL varlık, Anayasa Mahkemesi'nden geri döndüğü için 2008 yılına ertelenen Sosyal Güvenlik Reformu, her yıl çalışma hayatına girmek üzere iş aramaya başlayan 700 bin kişilik genç nüfusu, seçimlere 11 gün kala Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile konuştuk. Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun artık partiler üstü bir konu olduğuna işaret ederek, "Seçimlerden sonra o gelir, bu gelir bilmem. Ama Sosyal Güvenlik Reformu artık partiler üstü bir konudur. Bu milli savunma gibi birşey. Biz bu reformun yüzde 50'sini gerçekleştirdik, yolun yarısına geldik. Aslında ateşin üzerindeki kestaneler patladı, fazla el yakacak, siyaseten sıkıntı yaratacak birşey de kalmadı" değerlendirmesinde bulundu.

FARKI HAZİNE KARŞILAYACAK
Bakanlığı 11 gün sonra sona ereceği için açıklamaları seçim vaadi olarak nitelendirilebilecek Başesgioğlu, "Ben halen bir Bakanlığın başındayım. Ayağı yere basmayan, ağırlığı olmayan açıklamalarda bulunmam" dedi. En önemli sorunun işsizlik olduğunu kabul eden ve bunun ekonomik boyutunun yanı sıra toplumsal boyutuna da işaret eden Başesgioğlu, "Burada tek sorumluluk hükümete ait değil. Her yıl 700 bin gencimiz çalışmaya hazır geliyor. Biz kamu olarak sadece 100 bin kişiyi alabiliyoruz. Geri kalan 600 bin kişi özel sektörde iş bulacak. Tabi ki elimizde sihirli değnek yok. Biz bundan sonrası için işsizlikte geçen süreye dikkat ediyoruz. Yaşları 15 ile 25 olan ve bir yıldan fazla işsiz olan gençlerimizi işe alan işletmeler istihdam vergisini yüzde 40 eksik ödeyecekler. Bu miktarı hazine karşılayacak" dedi.

Özel hastanede fark uygulaması kalkabilir

Tek çatı için gerekirse Anayasa değişir * Sağlık sisteminde çok açılım yaptık. SSK'lılar tüm kamu hastanelerinden artık hizmet alabiliyor. Buna özel hastaneler de dahil. Özel hastaneler eskiden yasak olmasına karşın fark alıyorlardı. Yeni düzenleme ile fark alabilecekler ama bunu hastanın baştan rızasını almak zorundalar. Şimdilik durumu değerlendiriyoruz. Eğer sistem vatandaşın aleyihne döner, onun sağlık hizmeti almasını engellerse fark uygulamasını kaldırabiliriz.

* SSK'lıların sevk olmadan üniversite hastanelerine gitmesi, bir miktar kuyruklara neden oldu.Ama bu bir dönüşüm sürecidir. Zamanla bu kuyruklar azalacak. Zaten bir çok üniversite hastanesinde yeni poliklinik açma yönünde çalışmalar olduğunu duyuyoruz.

* Bugün sağlıkta neredeyse karşılamadığımız risk yok. Tüp bebek, organ nakli ve organ nakli sırasındaki uçak masraflarını bile karşılıyoruz. Böyle bir şey Avrupa ülkelerinde bile yok. Vatandaşlarımıza sağlıkta eşitlik sağladık.

4 çocuklu asgari ücretliden vergi yok
Asgari ücret üzerindeki yükleri de azaltacaklarını söyleyen Başesgioğlu, 2008 başından itibaren asgari ücretle çalışan, eşi çalışmayan, 4 çocuğu olan birinden vergi alınmayacağını söyledi. Başesgioğlu, "Buna uygun olarak düzenlemelerimizi yaptık" derken, asgari ücrette SSK primine alt tavan belirleyerek devletin 14.4 milyar YTL'lik bir kaynaktan vazgeçtiğini ve bunu piyasaya bıraktığını anlattı. Bu arada Türkiye'deki emeklilik yaşının düşüklüğüne de işaret eden Bakan, "OECD ortalaması emeklilik döneminin 16-17 yıl olduğunu gösteriyor. Biz de ise bu rakam 34 yıla kadar çıkıyor. Böyle bir yükü kaldırmak mümkün değil" diye konuştu.

1 milyon işsize mesleki eğitim
Toplam varlıkları 27 milyar YTL'ye ulaşan İşsizlik Fonu'nu da daha aktif kullanmayı hedeflediklerini belirten Murat Başesgioğlu, İş Kur'un kaynakları ile 1 milyon kişiye, 1 yılda mesleği eğitim verme projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Başesgioğlu, İşsizlik Fonu'ndan yararlanma şartlarını işsizlerin lehine kolaylaştıracaklarını belirterek, "İşsizlik parasında ödeme miktarı artacak" dedi.

Tek çatı için gerekirse Anayasa değişir

Tek çatı için gerekirse Anayasa değişir Türkiye'de çalışma hayatına yönelik önümüzdeki dönem için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun vaatleri ve tespitleri şöyle:

* Şu ana kadar yüz üzerinden not vermek gerekiyorsa Sosyal Güvenlik Reformu'nun yüzde 50'si gerçekleşti. Kurumsal yapı hayata geçirdi, tek çatı oluştu. Genel Sağlık Sigortası'nın büyük bölümü hayata geçti.

* 15 Haziran'da yayınlanan bir tebliği ile sağlık uygulamalardında ciddi adımlar attık. Sigortalıların sevksiz olarak üniversite hastanelerine gitmenin yolu açıldı. 18 yaşından küçüklerin sağlık masraflarının genel sağlık sigortası tarafından karşılanması ise yasal değişiklik ile olabilecek.

* Anayasa Mahkemesi'nin reformu geri göndermesinde en önemli etkin kamuda çalışanlar ile ilgiliydi. Biz sağlıkta ve emeklilikte tek çatı olsun, insanlar statüsüne göre değil, çalışma hayatlarında geçen süre ve ödedikleri prime göre olsunlar istiyoruz. Biz bu fikrimizden vazgeçmedik.

* 65 yaşında emeklilik kademeli geçişle olacak ve 2048 yılından sonra uygulanacak. Gerekirse Anayasa değişikliği yapıp tek çatıyı oluşturacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber