Flor, diş minesini asitlere karşı korur

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Eylül 2007 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazırlayan: Dt.Nagihan BEDİR, Bursa Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü

Flor diş minesini asitlere karşı koruyarak dişlerin çürümesini önleyen ayrıca dişin oluşumu sırasında yapısına girerek dayanıklılığını arttıran bir elementtir.

Doğal olarak içme suları, maden suları, çay, turunçgiller, balık gibi deniz mahsullerinde bulunmaktadır.

Sistemik olarak flor alımı yöntemleri arasında içme suları, yemek tuzları, sütlerin florlanması işlemleri sayılmaktadır. Ancak bu işlemler yapılmadan önce içme sularındaki flor miktarı tespit edilmelidir. Flor katılım işleminin özel yöntemlerle ve eğitilmiş personeller tarafından yapılması gerekmektedir.

İçme sularında flor miktarı az olan bölgelerde; sudaki flor miktarı göz önünde bulundurularak flor damla ve tabletleri hekim kontrolünde, bebeğin dişilerinin sürmeye başladığı 6. aydan başlayarak dişlerin sürmesinin tamamlandığı 14-16 yaşlarına kadar kullanılabilmektedir. Flor tabletleri dişlerin oluşumu sırasında dişin yapısına girerek dişin dayanıklılığını arttırmayı sağlar ayrıca emilerek kullanıldığında yüzeyel olarak etkinlik de sağlamaktadır. Ancak tablet kullanımı uzun sürdüğü, içme suyu ve diğer yollarla alınan flor miktarının kontrolünün zorluğu nedeniyle pratik anlamda dezavantajları vardır.

Florun fazla miktarda alımıyla florozis denen dişlerde koyu sarı - kahverengi renkleşmeler olmaktadır.

Yapılan araştırmalarla florun yüzeyel uygulamalarla alınmasının dişleri çürümeye karşı etkin olarak koruduğu tespit edilmiştir. Bireylerin florlu diş macunu ile dişlerini fırçalaması ile hem mekanik olarak besinler ağız ortamından uzaklaştırılacak hem de içersinde bulunan florun etkisiyle dişler çürüğe karşı korunacaktır. Bu nedenle dişler fırçalandıktan sonra az su alınarak ağız çalkalanmalı macunun sadece fazlası atılmalıdır, çok fazla çalkalandığında dişlerin yüzeyini kaplaması gereken flor suyla yıkanıp gidecektir.

Çocuklar 2,5-3 yaşlarına geldiklerinde çocuklar için özel üretilmiş flor içeren macunlar kullanılarak ebeveyn kontrolünde dişlerini fırçalatma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Erişkin macunlarının flor düzeyi daha fazla olduğundan çocuklarda kullanımı önerilmemektedir. Florlu ağız gargaraları kişinin günlük olarak kullanabildiği bir diğer flor alım yöntemidir. Ayrıca diş hekimleri tarafından 6 ayda bir uygulanan flor jelleri de topikal uygulamalar arasındadır. Dişler izole edilerek, jel dişler üzerine sürülür bir süre beklenir kişi yarım saat süreyle herhangi bir şey yiyip içmemelidir.

Günde en az iki defa florlu diş macunu kullanılarak dişlerin fırçalanması ve 6 aylık rutin dişhekimi muayenesi ile profesyonel flor jeli uygulamaları çok basit yöntemlerdir. Sonucu ise sağlıklı, estetik dişlere sahip olmak...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber