Şahin'den yargıya eleştiri: Hakim ve savcılar mahkemede kararları ile ilgilensinler, siyasetle değil

Haber Giriş : 21 Eylül 2007 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın anayasa değişikliği ile ilgili yaptığı değerlendirmeyle ilgili de ?Yargıçlar ve savcılarımızı düşüncelerini kararlarında söylesinler. Siyasi değerlendirme yapmak onların görevi değil? dedi. Şahin, Anayasa yapma görevinin siyasilerde olduğunu belirterek rektörler ve savcıların tepkkilerinin "siyasi bir amaca yönelik, ard niyetli"olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın anayasa değişikliği ile ilgili yaptığı değerlendirmeyle ilgili de ?Yargıçlar ve savcılarımızı düşüncelerini kararlarında söylesinler. Siyasi değerlendirme yapmak onların görevi değil? dedi.

Şahin, Anayasa yapma görevinin siyasilerde olduğunu belirterek rektörler ve savcıların tepkkilerinin "siyasi bir amaca yönelik, ard niyetli"olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Şahin, yargı muhabirleriyle dün akşam iftar yemeğinde bir araya geldi. Yemek sonrasında Anayasa değişiklik taslağı ve özellikle üniversitelere türbanla girişin serbest bırakılması yönündeki tartışmalara değinen Şahin, Anayasa'da eğitim ve kılık kıyafetle ilgili maddenin değiştirilmesinin laiklik ilkesine aykırı olmadığın söyledi.

YARGIYA MESAJ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Anayasa'da kılık kıyafetle ilgili bir düzenleme yapılamayacağı yönündeki sözlerinin de arkasında "siyasi amaçlı, kötü niyet" olduğunu söyleyen Şahin, "Ben hakim ve savcılarımızın kendi işleriyle ilgilenmelerinin, düşüncelerini mahkemede ve kararlarında söylemelerinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Bu çıkışların arkasında siyasi farklı kaygılarla tartışma çıkarma kaygısı olduğua inanıyorum. herkesin kendi işine bakması lazım" dedi.

Şahin, Anayasa metninin kamuoyuna açıklanmasının ardından tüm sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin görüşlerini almaktan mutluluk duyacaklarını, bu metin ortaya çıkmadan ortaya çıkan tartışma ve tepkilerin arkasında ard niyet olduğunu yineledi.

KILIK KIYAFET

Kamu görevlilerinin kılık kıyafet kurallarının devam edeceğini belirten Şahin, ?Başörtülü bir kadın nasıl bakkaldan alışveriş yapabiliyorsa harcını ödeyip üniversite okuyabilir. Bu hizmet satın alımıdır. Burada bir kamu görevi yürütülmemektedir. Bu karar laiklik ve devrim kanunlarına aykırı değildir? diye konuştu. Şahin, Anayasa değişikliğinin daha özgürlükçü, demokratik ve toplumda uzlaşma sağlayıcı nitelikte olması için çabaladıklarını, bu anlamda eğitimde özgürlüğün de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olmadığını ifade etti.

YÖK'E MESAJ

Rektörler Komitesi'nin yeni Anayasa taslağı ile ilgili çıkışını da eleştiren Şahin, ?YÖK kendi işine baksın, yasama işine değil. Yasama işi siyasi partilerin ve Parlamento'nun görev alanına girer? dedi.

Anayasa değişiklik taslağının 29 Eylül'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşünden sonra AKP MYK'da görüşüleceğini ve kamuoyuna açıklanacağını belirten Şahin, şunları söyledi:

?Herkes eleştirilerini, önerilerini, tasarı önlerine gittiği zaman söylesin. Önerileri değerlendireceğiz. 138 maddelik Anayasa değişikliğinin tek bir türban maddesiyle kavga ortamına sokulmasının arkasında bir kötü niyet görüyoruz. Bu siyasi bir tepkidir. Zaten YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç de daha önce de birçok kez siyasi gerekçelerle Başbakan'a bu tür çıkışlar yapmıştır. Başbakanımız kendisine yanıt vermemiştir. YÖK Başbakanlığa bağlı bir kurumdur. bu çıkışların arkasında siyasi farklı bir neden toplumda tartışma çıkarma kaygısı vardır."

ŞahinŞahin, 22 Ekim'deki referandumla ilgili soruları ise, ?11. Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Ben burada hukuki bir sıkıntı olmadığını düşünmüyorum. Metinde değişiklik yapılmayacaktır? diye yanıtladı.

Şahin, TCK'nın 301. maddesi başta olmak üzere AB uyum yasalarının da Ekim ayında Meclis açılır açılmaz görüşülmeye başlanacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber