Hatay'ın zeytin bahçesi... Altınözü

Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Haziran 2021 00:10, Son Güncelleme : 11 Haziran 2021 16:32
Hatay'ın zeytin bahçesi... Altınözü

Ülkemizin en güney noktası olan Hatay'ın Yayladağı ilçesinden sonraki en güney ilçesi olan Altınözü'nü sizler için gezdik. Suriye sınırı boyunca uzanan Altınözü ilçesi birçok zenginliği bir arada barındırıyor. Sınır bölgesi olması sebebiyle birçok Suriyelinin de yaşadığı ilçenin nüfusu 60 bin. Oldukça geniş bir alana yayılan ilçenin her köşesinde zeytinlikleri görebiliyorsunuz. Şehirde ise ülkenin en dip noktasında olduğunuzu hissettiren bir hava mevcut. Gelin hep beraber Altınözü'nü daha yakından tanıyalım.

ALTINÖZÜ'NE GENEL BAKIŞ

Hatay il merkezine 23 km mesafede bulunan ilçeye iki farklı güzergahtan gidiliyor. Yaygın olarak kullanılan yol ise Antakya'nın kuzeyindeki girişinden yapılıyor. Bu yol üzerinde deniz seviyesinden yükselerek bir yolculuk yaparak ilk olarak Küncülü Boğazı'ndan geçiliyor. İki yüksek tepenin arasında yapılan bu geçit adını çevresinde eski dönemlerde küncü tarımının bol yapılmasından alıyor. Küncü ise yerel dilde "susam" anlamına geliyor.

Altınözü ilçesi en çok zeytin ve biberiyle anılmakta. Altınözü biberi acı ve lezzetin bir arada bulunduğu nadir biberlerden biri olarak öne çıkıyor. Zeytincilikte ise şehir adeta bir marka. Tüm tepelerin yalnızca zeytin üretimine ayrıldığını görebiliyorsunuz. Bu sebeple de Altınözü ülkemizin en büyük zeytin üretim noktalarından biri olarak bilinmekte.

ALTINÖZÜ'NÜN SOSYAL YAŞAMI

Altınözü halkının büyük bir çoğunluğu Arap vatandaşlardan oluşuyor. Bu sebeple sosyal yaşantıları da biraz daha fazla Arap hegemonyasında evrilmiş. Günümüzde sosyalleşmesi için bir çok adım atılsa da hala her şey eksik durumda. Özellikle böylesi ticaretin yoğun yapıldığı bir noktada turizme yönelik yatırımlar da oldukça az.

Şehrin doğal merkezi aynı zamanda bir de pazar yeri. Şehrin tam ortasına yapılmış olan pazaryeri Çarşamba günleri oluyor. Pazarın çevresinde de her türlü giyecek ve züccaciye de satılıyor. Pazarda gerçek anlamda yok yok. Hatay yöresine ait birçok ürün bulabiliyorsunuz.

ALTINÖZÜ'NDE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

GELİNLERDAĞI NEKROPOLÜ

Hatay bilindiği üzere ülkemizin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış şehirlerimizden birisi. Mezopotamya bölgesinin en önemli yaşam merkezleri bu bölgelerde kurulduğundan dolayı bölgedeki tarih hiçbir zaman bitmiyor. Yakın zamanda kazı çalışmalarına ağırlık verilen birçok nokta bulunuyor. Bunlarda biri de Altınözü'nün Yunushanı köyünde bulunan nekropol alanı da bunlardan biri.

Nekropol kelime anlamı olarak mezarlık demek. Roma ve eski Anadolu medeniyetlerinde sık sık gördüğümüz kaya mezarlarının bir örneği de burada bulunuyor. Tamamen kayalık olan bir sırtın doğuya bakan yamacı tamamen mezarlık olarak oyulmuş. Bu kaya mezarları sıralı bir şekilde tepede uzanıyor. Kesintisiz olarak oyulmuş olan tepenin her kayası mezar odaları şeklinde düzenlenmiş. Boyutları değişen tüm mezar odaları aynı planda inşa edilmiş.

Nekropol alanının inşası M.Ö. 3. - M.Ö. 1. yüzyıllar arasındaki Roma yerleşimi zamanına dayanıyor. Mezarların bir kısmı tahrip olsa da bazı noktalarda hala yazıtları üzerinde bulunan mezar odaları bulunuyor. Bu mezar odalarının girişlerindeki yazıtların bazılarında "ruhu şad olsun" anlamına gelen yazılar bulunmakta. Toplamda 18 adet olan bu kaya mezarları üzerinde çalışmalar devam etmekte olup hızla turizme kazandırılması hedeflenmekte.

Kaya mezarlarının bulunduğu alanda ayrıntılı bir bilgilendirme tabelası bulunmamakta. Ayrıca herhangi bir gişe ve giriş ücreti de bulunmuyor. Çevresinde de herhangi bir bakkal, market, restoran gibi hizmetler de bulunmamakta. Bölgeye gelmek için ise dönemsel olarak yarım saatte bir yada saat başı olarak değişen aralıklarda dolmuş kalkmakta.

GELİNLER DAĞI PERİ BACALARI

Ülkemizin birçok yerinde peribacası olarak adlandırılan coğrafi oluşumlardan biri de Altınözü'nde bulunuyor. Bu peri bacaları Roma döneminden kalan nekropol alanının hemen yanından başlıyor. Karşılıklı üç tepe boyunca uzanan peri bacalarının yapısı diğer benzerlerinden tamamen farklı olarak kayalardan oluşuyor. Ülkemizdeki peri bacalarının çoğunun oluşumu aşınmış tüf kayaçlarından oluşuyor fakat Altınözü peri bacaları direkt sert kayalardan oluşuyor. Bu da buradaki peri bacalarını diğerlerinden daha özel kılıyor.

Peri bacalarını bulunduğu alan yaklaşık olarak 2 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Bölge bakir olduğundan dolayı da gezi patikaları oluşmamış durumda. Bu yüzden bu bölgeyi görmek istiyorsanız doğaçlama bir rota çıkarmanız gerekiyor. Rotanızın başlangıcı ise kaya mezarlarının başlangıcı olacaktır. Kaya mezarlarının başladığı noktadan aşağı doğru seyreden patika ile peri bacalarının başlangıç noktasına kadar ulaşabilmektesiniz. Devamı ise tamamen sizin tercihinize kalmış durumda.

ALTINÖZÜ TERS EV VE CAM TERAS

Hatay'a olan ilginin her geçen gün artan popüleritesinden turistik anlamda fayda sağlamak isteyen Altınözü ilçesi de zenginliklerini ön plana çıkarmak ve cazibe noktaları oluşturmak amacıyla birçok girişimde bulunmuş durumda. Bunlarda bir tanesi de ülkemizde birkaç şehirde bulunan ters ev konsepti. Tamamen tersine mühendislikle inşa edilen baş aşağı olarak evin içerisindeki her şeyde ters bir şekilde duruyor. Fotoğraf çekilmek için ideal bir nokta. Ters ev, şehrin hemen aşağısında Tokaçlı yolu üzerindeki parkın içerisinde bulunuyor.

Ters evin bulunduğu parkın hemen karşısındaki tepede ise başka bir turistik nokta olan cam teras bulunuyor. Direkt cam terasa gitmek isterseniz şehir merkezinden aşağı inerken köprüye devam etmek yerine derenin solunda kalarak yukarı devam etmeniz gerekiyor. Tepenin bulunduğu yer aynı zamanda restoranlarında bulunduğu geniş bir mesire alanı. Bu mesire alanı ile ters evin bulunduğu yer ile arasında da bir asma köprü bulunuyor.

TOKAÇLI ZEYTİN MÜZESİ

Altınözü ülkemizin en zengin zeytin üretim yerlerinde biri olarak tanınmakta. İlçeye gelenlerin Altınözü'nün zeytinini de tanıması amacıyla yapılmış olan bir de müzeleri bulunuyor. Müzenin bulunduğu Tokaçlı'ya gitmek için Atatürk Caddesini takip edip belediye binasının bulunduğu kavşaktan ilk çıkışa girmeniz gerekiyor. Dar bir yoldan köye çıkış bulunuyor. Zeytin müzesinden bahsemeden önce Tokaçlı'nın tamamı Hıristiyan bir köy olduğundan da bahsetmek gerekiyor. Köyde halen aktif olan bir kilise de bulunmakta. Birçok dinin bir arada yaşadığı Hatay'ın simge noktalarından biri de Tokaçlı köyü olarak göze çarpıyor.

Tokaçlı Zeytin Müzesi'nin bulunduğu yer aynı zamanda Hatay'ın ilk soğuk yağ sıkım yeri olarak biliniyor. Yörenin ileri gelenleri tarafından yaptırılan bu nokta 900 yıllık bir geçmişe sahip. 24 yıl öncesine kadar da aktif bir şekilde kullanılmaktayken sonrasında burası müzeye çevirilmiş ve turizme kazandırılmış. Hatay'ın her yerinde olduğu gibi burada da bir mozaik bulunuyor.

İçeride zeytinin 12 ayından, tarihsel önemine kadar, dünyadaki ve ülkemizdeki zeytin bölgelerinden ve işlenme usüllerine kadar birçok konuda bilgiler verilmiş. Bahçesinde ise eski usüldeki birçok zeytinyağı çıkarım aletleri ve değirmenleri bulunmakta. En ilgi çeken parça ise DaVinci'nin tasarımı olan zeytinyağı mengenesi. Müzede öğrendiğimiz bilgilerden en dikkat çekeni ise Altınözünde 15 milyon zeytin ağacı olduğu ve Türkiye'deki her 10 zeytin ağacından birinin Altınözü'nde olduğu.

KOZ KALESİ

Helenistik dönemde inşa edilen kale bölgede hüküm sürmüş olan Bizanslılar, Abbasiler, Emeviler ve ardından da Osmanlı Devleti tarafından kullanılmış. Günümüzde bakımsızlık sebebiyle birçok noktası harabeye dönmüş olan kalenin ise ayakta kalmış olan iki burcu bulunuyor. Epey deforme olmuş kalenin tekrar eski heybetine kavuşması için gerekli çalışmaların ise kısa zaman içinde başlatılması bekleniyor.

ALTINÖZÜ KONAKLAMA İMKANLARI

Altınözü'nün en büyük eksiği ilçeye gelenlerin konaklayacak bir yerinin bulunmaması. 60 binden fazla nüfusu bulunan ilçede konaklama için hiçbir alternatif olmaması ne yazık ki turistlerin burada daha fazla zaman geçirmesini engellemekte. Antakya şehir merkezine yarım saatlik mesafede oluşu bunun sebeplerinden biri olsa da yine de Altınözü'nde bir noktanın bulunması gerekirdi. Umarız ki ilerleyen zamanlarda bu eksik giderilerek Altınözü turistik açıdan daha da değerli bir hale gelir.

ALTINÖZÜ'NE NASIL GİDİLİR?

Altınözü'ne Antakya şehir merkezinden gitmek isteyenler ilçe dolmuşlarını kullanarak yaklaşık 45 dakikada Altınözü'ne ulaşabilirler. Kendi aracınız ile gitmek isterseniz de iki alternatifiniz bulunuyor. İlk alternatif şehrin kuzeyindeki Altınözü yol ayrımı diğer alternatif ise Harbiye üzerinden Sofular yol ayrımı olarak karşınıza çıkıyor. Antakya şehir merkezinin neresinde olduğunuza bağlı olarak iki eş alternatifi kullanabilirsiniz. Antakya turunuza dahil etmek isterseniz de şehrin kuzeyindeki Mozaik Müzesi ve St. Pierre Kilisesi'ni gördükten sonra Altınözü'ne gidip Harbiye üzerinden dönerek Harbiye Şelalesi'ne uğrayabilirsiniz. Bu şekilde bir daire çizerek planınıza dahil edebilirsiniz.

Altınözü'ne diğer şehirlerden ulaşmak isteyenler için ise havayolu ulaşımı ile gelecek olanların önce toplu taşıma ile Antakya merkeze ulaşıp ardından tekrar Altınözü dolmuşlarına binmesi gerekiyor. Kendi aracı ile gelecek olanlar için Altınözü'nün bazı merkezlere olan uzaklıkları ise şöyle;

-Gaziantep 220 km

-Adana 210 km

-Diyarbakır 530 km

-Ankara 700 km

-Antalya 810 km

-İzmir 1100 km

-İstanbul 1130 km

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber