Ülkemizin en özel tarihi alanlarından biri... Kastabala antik kenti

Furkan Kumkaya memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Haziran 2021 00:10, Son Güncelleme : 14 Haziran 2021 16:15
Ülkemizin en özel tarihi alanlarından biri... Kastabala antik kenti

Kastabala Antik Kenti, Osmaniye'nin ve ülkemizin en özel tarihi alanlarından biri olsa da yeteri kadar bilinmemekte. Doğu Akdeniz'de tarihi güzergahlar üzerinden kurulmuş olan şehirlerden biri olan Kastabala içerisinde ayakta kalmış bir çok eser barındırıyor. Her bir noktasından tarih çıkan Osmaniye'nin bir yüzünü daha sizlere tanıtmak için Kastabala'yı keşfe çıktık.

KASTABALA'NIN TARİHTEKİ YERİ

Kastabala'ın bulunduğu yer Osmaniye şehir merkezinin kuzeyinde bulunan Karatepe ile batısındaki Hemite'nin arasında kalıyor. Bu bölge Ceyhan nehrinin beslediği geniş ovaların bulunduğu bereketli bir nokta. Bu bölgede yükselen tepelerin birçoğunda yaşamsa alanlar kurulmuş olsa da Kastabala bu kentlerin arasında öne çıkmakta.

İçerisinde bulunan kale, hamam, tiyatro, sütunlu yollar ve ibadet merkezleri şehrin dönemin aktif kentlerinden biri olduğunu gösteriyor. M.S. 4. yüzyılda bir surun içerisinde inşa edilmiş olan kentin kalesi de bölgeye hakim bir tepenin üzerine konumlanmış. Yapılan araştırmalarda bu şehrin bir kült merkezi olduğu anlaşılmış. Kült merkezi o dönemlerdeki ibadet merkezi anlamına geliyor. Böylesine önemli bir sıfata sahip olan şehre IV. Antiochos kutsal şehir anlamına gelen "Hierapolis" adını vermiş.

Kastabala Hierapolis, Artemis-Perasia'nın kült merkezi olarak da bir çok antik metinde de yer almış. Kent ilk kez Hierapolis adıyla Seleukos Krallarından IV. Antiochos Epiphanes'in hakimiyeti döneminde basılan kent sikkelerinde görülmektedir. Antik kentin ayrıca Geç Neolitik-Erken Kalkolitik Çağ (M.Ö. 5-1. Yüzyıl) MS. 1-6. yüzyıl ve 13-15. yüzyılda yerleşim gördüğü tespit edilmiş. Kentte bugün ayakta kalan kalıntıların tamamı ise Roma İmparatorluk Dönemine ait. Kente getirilen su ise o dönemde Düziçi İlçesinin Karagedik beldesinden açık su kanalları ile taşınmıştır.

KASTABALA ŞEHİR YERLEŞİMİ

Kastabala şehrinin düzeni yukarıdan aşağı şekilde dizayn edilmiş. En yüksek noktasındaki büyük bir kayanın üzerine konuşlanmış şehir kuzeydoğu noktasında bulunuyor. Ardından kalenin batısında kalan Ceyhan nehrinden uzanan su kemerlerini ve sarnıçlarını yine şehrin batı kısmında görüyoruz. Kalenin güney batısı ise sütunlu bir bulvar ile şehrin girişini oluşturuyor.

Sur duvarının iç tarafında kalan bulvar ise önce ibadethane noktasında ulaşıyor. Burayı da geçtikten sonra karşımıza sırtını kalenin altında uzanan kale yapısına vermiş olan ve güney batıya göre konumlanmış bir tiyatro bulunuyor. Tiyatronun tahminen 2000-3000 kişilik bir kapasitesi bulunuyormuş. İkinci kısmı yıkılmış olan tiyatronun tek katı ayakta duruyor. Tiyatronun sahnesi ise tamamen yıkılmış durumda.

Tiyatrodan aşağı inildiğinde ise karşımıza Roma Hamamı çıkıyor. Hamamdan geriye kalan parçalar ise oldukça az. En çok göze çarpan kısmı ise hamamın sıcak kısmının bulunduğu noktadaki tuğladan yapılma ana direkler. Tavanı ve yan duvarları tamamen çökmüş olan hamamın 2 metrekarelik köşe kolonları ayakta durmaya devam ediyor.

BODRUM KALESİ

Bodrum Kalesi, Kastabala Antik Kenti sınırları içerisinde bulunan ovaya hakim konumda ve savunmaya elverişli bir kayalık üzerine tamamen yerel taş kullanılarak 13. y.y da inşa edilmiş. Bugün giriş noktası olarak ise güneyindeki yıkılmış duvar kullanılmakta. Eski giriş noktası ise koridor şeklinde yarılmış olan kayaların bulunduğu doğu kısmından sağlanmaktaymış.

Orta Çağ'da Haçlı seferlerine karşı savunma amaçlı inşa edilen Kale köşelerine güçlendirilmesi için yapılan yarım yuvarlak planlı kulelerle güçlendirilmiş. 4 burç ve bir gözetleme kulesine sahip olan Kalenin içerisinde bir de su sarnıcı bulunmakta. Kalenin kuzeydoğu eteğinde ana kayaya açılan geçit sayesinde Antik Kentin batı ve doğu konutlarının birbirine bağlanması sağlanmış.

Kalenin yukarı kısmına çıkış ise Valilik emriyle bir süreliğine yasaklanmış durumda. Bölgede yaşanan bir kaza sonucu kaleye çıkış yasağı bulunuyor. Yakın zamanda kaledeki düzenlemelerin bitirilmesi ve kaleninde güvenli bir gezi alanına dönüşmesi için çalışmaların en kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

KASTABALA GİRİŞ ÜCRETLİ Mİ?

Kastabala Antik kenti için herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Kaleye çıkmak için ise valilikten ayrıca izin almanız gerekmekte.

Yaz giriş saatleri 10:00-19:00

Kış giriş saatleri 09:00-17:00

KASTABALA ANTİK KENTİNE NASIL GİDİLİR?

Kastabala Antik Kenti Osmaniye şehir merkezinin 16 kilometre kuzeyinde Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin arasında bulunuyor. Toplu taşıma ile gelmek isterseniz köy dolmuşlarını kullanıp Kastabala'nın önünde inebilirsiniz.

Antik kentin bazı şehirlere olan mesafeleri ise şu şekilde;

- Adana 103 km

- Gaziantep 150 km

- Diyarbakır 450 km

- Kayseri 310 km

- Ankara 600 km

- İzmir 1000 km

- İstanbul 1000 km

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber