Bakan Çağlayan: TBMM'den 411 oyla geçen bir konu kaos yaratmaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2008 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliğinin 411 oyla kabul edildiğini hatırlatarak, "TBMM'den 411 oyla geçen bir şey, Türkiye'de kaos yaratmaz. TBMM'den geçmiş olan bu yasanın, artık kendi mecrasında ilerlemesi ve Türkiye'nin daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat konularına yönelmesi gerekir" dedi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Ankara'da bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın ziyaret etti.

Ziyarette basın mensuplarının "türban" konusundaki sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, türban konusunun bir gündem maddesi olarak TBMM'nin 2 gününü işgal ettiğini ve konunun TBMM'den 411 oyla geçerek, Türkiye gündeminden çıktığını söyledi. Çağlayan, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"TBMM'den 411 oyla geçen bir konu, Türkiye'de kaos yaratmaz. Şimdi önümüzde bir programımız var. Türkiye çok emin adımlarla dünyanın en önemli 10 ekonomisine girme noktasında çok önemli çalışmalar yapıyoruz.

Fakat burada özellikle şunu ifade etmek istiyorum.

Kim ne kadar laik ise kim ne kadar cumhuriyet ilkelerine bağlıysa, kim ne kadar Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı ise inanın AK Parti ve bizler de en az onlar kadar bağlıyız. Yani kimse bu konuda kendisine bir sayaç taktırıp (ben daha fazla laikim, ben daha fazla cumhuriyet ilke ve inkılaplarına bağlıyım) diye bir düşünce içerisine ve yarışa girmesin.

Hatta biz onlardan daha fazla laik, cumhuriyetin ilke ve inkılaplarına ve temel kazınımlarına bağlıyız. Bu konudaki görüşlerimiz ve düşüncelerimiz çok nettir, bunun bu şekilde bilinmesi de gerekir." Ama bu konuda TBMM'den geçmiş olan bu yasanın, çalışmanın, artık kendi mecrasında ilerlemesi ve Türkiye'nin daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat konularına yönelmesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, "Bu konuda endişesi olan varsa, çıksın yurt dışından Türkiye'yi görsün. Dünyada birçok önemli şirket ve kuruluş, Türkiye'de yatırım yapma konusunda önemli çalışmaları olduğunu bizzat görüyor ve biliyorum" dedi.

Bakan Çağlayan, AK Parti olarak yaptıkları çalışmalarla bir Türkiye mucizesi yaratacaklarını da belirtirken, "Bugüne kadar Çin'in, Uzak doğu kaplanlarının, Asya kaplanlarının hikayeleri bize anlatıldı. Artık Türkiye'nin hikayesinin anlatılacağı bir eylem planı hazırladık" diye konuştu.

İHRACAT HEDEFLERİNİ REVİZE EDECEK ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

2013 ihracat hedefinin 200 milyar dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, bu

hedefin 225, 230 milyar dolarlara çok kısa sürede revize edileceğine inandığını söyledi. İhracatın belirlenmiş olan hedeflerin üzerine çıkartılabilmesi için bu dönemde çok önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çağlayan, ihracatın desteklenmesi ve artmasının kuralları ve sisteminin altyapısının oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti. Türkiye'nin bir sanayi envanterinin çıkartılacağını ve Türkiye'nin neresinde, ne kadar ve hangi sanayi sektörünün olduğunun ve ne kadar üretim yaptığının ortaya konulacağını anlatan Çağlayan, bunun arkasından da sektörel ve proje bazlı bir teşvik modelinin belirleneceğini bildirdi. Çağlayan, "Türkiye dünyanın 17'inci, Avrupa'nın ise 6'ıncı büyük ekonomisi ve dünyanın en önemli global oyuncularından biridir. İhracatımızın sadece sadece sanayi stratejisi veya teşvik politikasıyla istenilen seviyeye gelmesi mümkün değil. Bu noktada ihracatçımızın özellikle rekabet gücünün artırılması gerekiyor. Bu noktada verimlilik çok önemli bir öge. Verimliliğin altında da ar-ge ve nitelikli eleman olmak üzere 2 önemli bacak var" diye konuştu. Ar-ge konusundaki teşvik yasanının, bu hafta TBMM genel kurulunda yerini alacağını kaydeden Bakan Çağlayan, bu yasa sonrasında GSMH içinde ar-ge teşviğine ayrılan payın yüzde 2'ye yükseltileceğini söyledi.

NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ

Nitelikli eleman konusunda da çok önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Bakan Çağlayan, bunun yanı sıra istihdam paketi üzerinde de sosyal güvenlik reformunun yanı sıra ekonomi koordinasyon kurulunda da çok önemli bir çalışmanın yapıldığını bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı, "İstihdamın önündeki tüm engellerin kaldırılması konusunda çok yoğun gayretlerimiz var. İdari, yasal ve mali yükler konusunda çok önemli açılımlarımız söz konusu olacak.

Zorunlu istihdam gibi istihdam önünde engel olan, iş gücü maliyetlerini yükselten her türlü engelin kaldırılacağı bir düzenleme yapıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de istihdamın arzı ve talebin çakışmamasından kaynaklanan sorunun da kaldırılması gerektiğine işaret eden Çağlayan, bu konuda mesleki eğitimin yeniden yapılandırılması gerektiğini kaydetti.

YÖK Başkanına geçen hafta bir mektup yazdığını açıklayan Çağlayan, üniversitelerin de yeni sisteme göre modernize olması ve üniversitelerin Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre mezun vermesi gerektiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber