Yeşilay Haftası kutlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2008 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Toplumda zararlı madde kullanımının engellenmesi amacıyla "Hilal-i Ahdar Cemiyeti" adıyla kurulan, içki ve sigara gibi kötü alışkanlıkları olmayanları tarif için kullanılan "yeşilaycı olmak" deyimini topluma kazandıran Yeşilay Derneği 88 yaşında.

Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Bey ve Şeyhül İslam Haydarizade İbrahim Efendi'nin önderliğinde 5 Mart 1920'de faaliyete geçirilen derneğin kuruluş yıldönümünü de içine alan Yeşilay Haftası'nda sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin zararlarına bir kez daha dikkat çekilecek.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Türkiye'de 1996 yılına kadar sigara kullananların oranının hızla arttığını, ancak 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un söz konusu yılda yürürlüğe girmesinden sonra bu artışın hız kestiğini söyledi.

Akdur, "Ancak yabancı tütün şirketleri azalan satışlarını Türkiye ve benzeri ülkelerden karşılamak amacıyla bu yasayı delerek çocuk ve gençleri sigaraya başlatmak için her türlü yol ve yönteme başvuruyor" görüşünü dile getirdi.

Türkiye'de sigaraya başlama yaşının gittikçe düştüğünü belirten Akdur, üniversite öğrencilerinin yüzde 23-48, lise öğrencilerinin yüzde 20, 7-13 yaşı grubu ilkokul öğrencilerinin ise yüzde 11,7'sinin sigara içtiğini bildirdi.

Türkiye'deki sigara tüketiminin son 10 yılda yüzde 50 arttığını, kanun titizlikle ve özenle uygulanmazsa 2050 yılına gelindiğinde 1 yılda sigaradan ölenlerin sayısının 240 bine ulaşacağını anlatan Akdur, sigarayla mücadele yasasının uygulanmasının çok ciddiye alınması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de halen 17 milyon sigara bağımlısı bulunduğunu kaydeden Akdur, tütün ve tütün ürünlerinin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle ülkede saatte 12, günde 300, bir yılda ise 117 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

"Alkol satışı yasaklanmalı"

Akdur, diğer zararlı alışkanlık olan alkolün ise ağır bir kronik karaciğer rahatsızlığı olan sirozun yanı sıra yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen gastrit, ülser, karaciğer iltihabı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, enfarktüs, pankreas yetersizliği, el ve ayaklarda uyuşma ve duyu kaybına yol açan sinir ve böbrek iltihabı gibi rahatsızlıklara neden olduğunu belirtti.

Alkolün ruh sağlığına olumsuz etkilerine de dikkati çeken Prof. Dr. Akdur, alkol bağımlılarının ilk başlarda şen şakrak ve neşeli kişiler gibi görünmelerine rağmen, giderek depresif hale dönüştüklerini söyledi. Akdur, alkol kullanımının toplumdaki en olumsuz sonuçlarından birinin de trafik kazaları olduğuna dikkat çekerek, "Alkol alarak trafiğe çıkan herkes toplum için bir tehlikedir" diye konuştu.

Alkol alışkanlığının gençler arasında yaygınlaştığına dikkati çeken Akdur, içimi kolay olan ve zararsız zannedilen bira gibi alkollü içeceklerin bu yaş grubundakiler tarafından alınması ve dozunun giderek artırılmasının bağımlılığa yol açtığı uyarısında bulundu.

Okul, dershaneler, kurslar ve spor alanları gibi gençlerin sıklıkla gittiği yerlerin çevresinde alkol satışının kesinlikle yasaklanması

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber