Türkiye'de kaç çeşit otomobil satılıyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2008 16:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Türkiye'deki otomobil pazarında 46 marka araç ve 400 çeşit otomobilin satıldığını, bu verilerin Türkiye'nin uluslararası boyuttaki önemini ortaya koyduğunu belirtti.

Aybar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki otomotiv pazarında serbest rekabet ortamı ve küresel otomotiv pazarının bütün unsurlarının bulunduğunu belirtti.

Türkiye'deki otomobil sektörünün uluslararası boyutta önem taşıdığını belirten Aybar, şunları söyledi:

''Türkiye otomobil pazarında 46 marka araç ve 400 çeşit otomobil satılıyor. Bu veriler şu anda Türkiye'nin uluslararası boyutta önemini de ortaya koyuyor. Türkiye'de satış yapabilmek için önce Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyum sağlamak şart. Ondan sonra da tip onay belgesinin gerektirdiği teknik şartlara sahip olunmalı. Bunun içinde yol güvenliği ile ilgili teknik detaylar ve çevre ile ilgili teknik detaylar da var. Türkiye'deki tüketici haklarının korunmasını sağlayan yasal yapının gerektirdiği teşkilatlanmaya ihtiyaç var. Arkasından da uygun lojistik şartların sağlanması, bunlarla birlikte rekabetçi olmak mecburiyeti var. Bunlar olduktan sonra her marka kendi durumunu görecektir. Rekabetçi olduğu ve bütün standartları sağladığı sürece piyasada yerini alacaktır.''

Renault olarak rakiplerinin varlığıyla daha da güçlendiklerini kaydeden Aybar, Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girmesiyle birlikte Renault'un, binek otoda liderliğe geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Şu anda da bunu başarıyla ve açık ara sürdürüyoruz. Biz rakiplerimizden hiç bir zaman çekinmiyoruz. Bursa'daki fabrikada daha çok kapasite ihtiyacı ortaya çıkıyor. Şu an için gelinen nokta bir kaç yıl sonrası için yine yeterli olmayacak. Romanya'daki fabrika için 4 vardiyalı üretime geçilmesi söz konusu, Bursa'daki fabrikamızda da bu uygulamanın yapılabilmesi için gelişmeleri takip ediyoruz.''

-''2007 YILINDA 800 BİN ADET ARAÇ İHRAÇ EDİLDİ''-

Türkiye'nin otomotiv sektörü yatırımları için özel bir konum taşıdığını bildiren Aybar, bütün otomotiv üreticilerinin de bu gelişmeyi onayladığını söyledi.

Türkiye'nin sürekli gelişim gösterdiğini kaydeden Aybar, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu avantajları sürdürdüğü sürece Türkiye, dünyada daha çok önemli konumları ifade etmeye devam eder. Şu an itibariyle dünyada 16. büyük üretim üssü olduk. Ama hızla gelişiyoruz. Hedefler çok net. Geldiğimiz ihracat, geldiğimiz gelir düzeyi ortada. Bu yıl 1 milyonun üzerinde araç üretildi. 800 bin adet araç ihraç edildi. Bütün bunların temelinde önemli olan Türkiye'de istikrarı sürdürebilmek. İstikrar ve güven ortamı oldukça moraller yerine geliyor. Moraller yerinde oldukça da insanımız yatırım yapıyor. Sonuçta da hem istihdam, hem de ekonomik katma değer ortaya çıkıyor. O bakımdan istikrarla bu ülkenin geleceğini daha net görebilmeyi her zaman bekliyoruz ve şuan itibariyle o netliklerin geldiğini söylemek istiyorum.''

Dacia marka araçları Türk halkından gelen yoğun talep karşısında yetiştirmekte zorluk yaşadıklarını kaydeden Aybar, yoğun bir taleple karşılaşmalarından dolayı gururlu olduklarını söyledi.

Aybar, ayrıca nisan ayı başından itibaren Clio Grand modelinin lanse edileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber