Tarih Kurumu basımevi kapanıyor

Haber Giriş : 24 Ekim 2004 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarih Kurumu'nun gelir kapısı İhale Yasası'nın kurbanı oldu

Türkiye'nin en eski matbaaları arasında yer alan Türk Tarih Kurumu (TTK) basımevi, Kamu İhale Yasası'nın kurbanı oldu.

Yasa nedeniyle alım yapmakta zorlanan Basımevi, özel sektör kuruluşlarıyla rekabet edemediği için kapatılıyor. Bugüne kadar kurumun en önemli gelir kaynağını oluşturan matbaa, iki yılda 5 trilyon lira zarar etti. Basımevini kapatacağını duyuran TTK, 101 personelin işine son verecek. 2003 yılında çıkarılan Kamu İhale Yasası, pek çok kuruluşu etkilediği gibi Türk Tarih Kurumu'nu da zor durumda bıraktı. Düzenlemeyle, tüm özerk kurumların gerçekleştirdiği alımlar Kamu İhale Yasası kapsamına alındı. Bu nedenle TTK Basımevi, kağıt, boya, makine gibi tüm alımlarını yasanın öngördüğü usuller çerçevesinde yapmaya başladı. Ancak hesapta olmayan sorunlar çıktı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, yasanın matbaalarını nasıl çalışamaz hale getirdiğini şu sözlerle özetliyor: ?En basit kağıt alımını bile ancak 2 ayda gerçekleştirebiliyoruz. Hiç kimse bizim kağıdımızı beklemiyor. Büyük siparişler almamıza rağmen bir süre sonra iptal oluyor.?

İstedikleri an istedikleri miktarda alım yapabilen özel sektör matbaalarıyla rekabet edemez duruma düştüklerini ifade eden Halaçoğlu, basımevinin 2002 yılına kadar kâr ettiğini ve bu paralarla kurumun ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtiyor. İhale Yasası'nın çıktığı 2003 yılından bugüne kadar yaklaşık 5 trilyon lira zarar ettiklerinin altını çizen Halaçoğlu, ?Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Matbaa sırtımızda yük oluşturuyor. Bu nedenle kapatmaya karar verdik.? diyor.

Basın-İş Sendikası Genel Sekreteri Yakup Akkaya, kapatma kararına karşı Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açacaklarını söyledi. 12 Kasım 2004'te işsiz kalacak olan basımevi işçileri ise kötü gidişattan kurum yönetimini sorumlu tutuyor. İşçiler, kurumun matbaayı beceriksizse yönettiğini iddia ediyor. Binalarını Milli Eğitim Bakanlığı'nın kiralayacağını belirten basımevi işçisi Murat Akyüz, kendilerine burada iş verilmesini istedi. İşçilerden Vedat Özkahraman da, ?3 çocuğum var. Ailemin nafakasını nereden çıkaracağım ben?? diye sordu.

Kamu İhale Yasası, diğer kamu kurumlarının da tepkisini çekiyor. Özellikle Sağlık Bakanlığı, SSK, üniversiteler, hastaneler ve belediyeler gibi sık sık alım yapmak zorunda olan kamu kurumları, uzun ihale süreci nedeniyle zor durumda kalıyor. İhale Yasası, kamuda işlerin aksamasının sorumlusu olarak gösteriliyor.

Ankara'da Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde dev bir binada hizmet veren matbaanın kapısına 12 Kasım 2004'te kilit vurulacak. 1942 yılında kurulan Türk Tarih Kurumu Basımevi, kamu kurum ve kuruluşlarının evrak, broşür, kitap gibi her türlü ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca posta pullarından seçim pusulalarına kadar pek çok doküman da söz konusu matbaada basılıyor. Matbaa, bu süreçte özerk bir kurum olan Tarih Kurumu'nun giderlerini de finanse etti. Tarih araştırmaları yapan, çeşitli bilimsel sempozyumlar ve toplantılar düzenleyen, akademik yayınlar hazırlayan kurum, matbaasının gelirleri sayesinde devletten destek almıyordu. Türkiye'nin en modern ve büyük basımevlerinden biri olan matbaada günlük 1 milyon form baskı yapılabiliyor. Ayrıca günde 80 bin cilt kitap basılabiliyor. Matbaanın trilyonlarca liralık teknik donanımının ne yapılacağına henüz karar verilemedi. Binaya Milli Eğitim Bakanlığı talip oldu. Bakanlık, matbaanın kapatılmasının ardından dev binayı kiralayarak depo haline getirmeyi düşünüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber