Karadeniz'de büyük petrol umutu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 07 Temmuz 2008 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karadeniz'den olumlu sonuç çıktığını belirten Enerji Bakanı Güler, ilk sondajın 2009'da yapılacağını söyledi

Petrolün varil fiyatının 150 dolara yaklaşması, her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de yerli kaynak üretimi konusunda pahalı yatırım ve araştırmaların yapılmasına neden oldu. Türkiye'yi yerli petrol rezervi konusunda Karadeniz'de yapılan araştırmalar umutlandırdı. Bu konuda geçen hafta Başbakan Tayyip Erdoğan da açıklamalar yapmıştı.

DERİNDEKİ PETROL ARTIK CAZİP

Yapılan çalışmaların detayları ise yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), tarafından Karadeniz'de yapılan sismik araştırmalar da, burada iki ayrı havzada Türkiye'nin uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak petrol ve doğalgaz bulunduğu bilgisini veriyor. Çünkü Karadeniz dünyanın sayılı petrol yatakları arasında yer alan Hazar Denizi petrol sisteminin uzantısı olarak kabul ediliyor.

Özellikle Doğu Karadeniz'deki petrol rezervinin 10 milyar varillik bir potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Buradaki petrolün Türkiye'nin petrol tüketiminin yüzde 70'ini 40 yıl boyunca karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirtiliyor. Karadeniz'deki petrolün en büyük sıkıntısını ise derinlerde olması oluşturuyor. Ancak petrol fiyatlarındaki artış, hem Türkiye hem petrol şirketlerinin, yatırım yapmasını cazip kılıyor.

ÖZEL PLATFORM ŞART

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de, Karadeniz'deki petrolün çıkarılması için çalışmaların yoğunlaştırıldığı bilgisini verdi. Hatta ilk sondajın 2009'da yapılacağını belirten Güler, şöyle devam etti: "Petrol bulduğumuz alanda deniz derinliği fazla. Sondaj yapılması ve petrole ulaşılması özel platform ve gemilere ihtiyaç bulunuyor. Bu yüzden derinlerde petrol arama konusunda uzman Brezilyalı Petrobras şirketi var. Bir de şimdi ABD'lilerle bir çalışma yapıyoruz. Bunlarla gerekli görüşmeler ve mukaveleler yapıldı. 2009'da bunlar gelecekler ve başlayacaklar."

Aşırı bir beklenti içine girmeden ihtiyatlı bir şekilde bu çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini de vurgulayan Güler, "Burada petrolün olduğu konusunda sismik sonuçlar olumlu. Ancak ne kadar petrolün olduğu ancak sondaj yapıldıktan sonra ortaya çıkar" dedi.

Düzgün KARADAŞ/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber