İLSİS'te Yöneticilik Başvurularında İlk Tespitlerimiz ve Önerilerimiz

Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği ve 2008/50 nolu Genelgeye göre İlsis üzerinden Yöneticilik başvuruları başlamış ve bu konuda İlsis'te düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleme doğrultusunda memurlar.net editörlerinin yaptığı ilk tespitleri http://www.memurlar.net/haber/114784 linkinde konuları paylaşmıştık. Bu ve eklenen konularla ilgili sorunlar ile önerilerimizi paylaşıyoruz...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Temmuz 2008 18:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

1- Önlisans mezunu olanların başvurularının alınmamasıdır. Yüksek öğrenim görmüş olmak ibaresini sistem 4 yıllık Lisans Programı olarak algılanmaktadır. Aynı durumla Uzman Öğretmenlik sınavlarında da karşılaşılmış ve Danıştay tarafından bu husus iptal edilmiştir. (Bu durum İLSİS'te düzenlenmiştir.Yani sorun çözümlenmiştir.)

2- Kaymakamların verdiği Takdir belgelerini ilsis kabul ediyor. ?Yönetici Atamada, Kaymakamların Verdiği Takdir Belgeleri Geçersiz? haberimizde bu işlemin gerekçelerini anlatmıştık. Ayrıca bu uygulamaya İstanbul Valiliği Mayıs Ayı Kaymakamlar Toplantısında da değinilmişti. Bu konuyu ?Kaymakamlar Sorunu MEB'e Taşıdı? haberimizde dile getirmiştik. Hali hazırdaki yönetmeliğe göre bu belgelerin geçerli sayılması imkânsız fakat ilsis de kayıtlı bulunan bu belgelere İlsis otomatik olarak puan vermektedir.

ÖNERİ: Ödüllerin değerlendirilmesinde takdir belgesi ile ilgili maddede İLSİS kayıtlarındaki bilgiler güncellenmeli ve Kaymakamlar tarafından verilen Takdir Belgelerinin geçersizliği yönetmelik hükmüne göre düzenlenmelidir. Aksi durum Yönetmeliğe aykırı bir durum olacaktır. Ya da bakanlıkça yönetmelikte değişiklik yapılmalıdır.

Ayrıca:Gelen bazı bilgilerde göre Kaymakamlıklarca verilen takdirlerin bazen kabul edilip bazen kabul edilmediği, sistemde bu konuda bir sorun olduğu ifade edilmektedir.

3- İlsis Başvurusu yapıldığında görülmektedir ki yöneticilik ya da öğretmenlikte geçen süreler Yıl olarak alınmakta ve bu bilgiler manuel olarak adaylar tarafından girilmektedir.

Bu konuda;

a- Bu bilgiler İLSİS kayıtlarında mevcut olup otomatik olarak gelmesi daha sağlıklı olacaktır.

b- Yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik İstek Formu İncelendiğinde bu sürenin Gün/Ay/Yıl olarak girilmesi gerekmektedir. Aksi durum bazı adayların aleyhine olacaktır. 1 yıl 6 ay müdür yardımcılığı yaparak istifa eden bir kişi 1,5 puan alması gerekirken sadece 1 puan alabilmektedir. Yani 0,5 puanı alamamakla karşı karşıya kalmaktadır. Oysa ki yönetmeliğe göre 0,5 puan; 5 yıllık öğretmenlik kıdemine eşdeğer bir puandır. (0,1X 5Yıl=0,5)

ÖNERİ:Hizmet süreleri (yöneticilik ya da öğretmenlikte geçen süreler) ile ilgili olarak İlsis'te düzenleme yapılmalı ve manuel girilmemelidir. Süre ve puan hesabını sistemin kendisi yapmalıdır. Hesaplamada Gün/Ay/Yıl esası mutlaka gözetilmelidir.

4- Genelge de yer alan ?

a. ?Kariyer? bilgi başlığı bölümünde yer alan başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik için puanlama yapılırken dipnotta da belirtildiği üzere başöğretmenliğini doktora yapmış olmalarına bağlı olarak (sınavdan muaf) alanlara sadece başöğretmenlik için, uzman öğretmenliğini yüksek lisans yapmış olmalarına bağlı olarak (sınavdan muaf) alanlara sadece uzman öğretmenlik için öngörülen puanlar verilecektir.

Hükmü gereği eğer kişi sınavı kazanmış ve uzman öğretmen olmuşsa yani yüksek lisanstan dolayı sınavdan muaf olmamışsa uzman öğretmenlikte 5 puan ve yönetim alanında yaptığı yüksek lisans için 5 puan ya da yönetim alanı dışında yaptığı yüksek lisans için 3 puan verilmesi gerekmektedir. Oysa ki İLSİS'te bu ayırıma gidilmemiştir.

ÖNERİ: Yüksek lisans yapan Uzman öğretmenlere verilen puanlama ile ilgili İLSİS düzenlemesi yapılmalıdır. Bu konudaki veriler sisteme yüklenmelidir. Ya da kurumlara yetki verilerek başvuru yapanların konu ile ilgili İlsis kaydı düzenlemesi yapılması sağlanmalıdır.

5- Müdür yardımcılığı atamalarında Genelge esaslarına göre Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavını kazananların önceliği olduğu halde bu durum İlsis'te gözetilmemiştir.

ÖNERİ: Müdür yardımcılığı atamalarında Genelge esaslarına göre Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavını kazananların önceliği olduğuna göre sisteme Sınav Puanları Yüklenmeli ve kişi kendi sayfasını İlsis'te açtığında bu puanı görebilmelidir. Bu öğretmenlerin müdür yardımcılığı için yapacakları başvuruda hizmet süresi,ödül, kariyer, ceza gibi puansal durumları girmelerine gerek yoktur. İLSİS'te bu hususta da düzenleme yapılmalıdır.

6- Bir kişi aynı anda hem müdürlük, hem müdür başyardımcılığı hem de müdür yardımcılığı başvuru yapamamaktadır. Bu hususa ilk etapta bakıldığında doğru bir uygulama olarak görülebilir fakat bu durum yönetmeliğe göre de doğru değildir.

Örneklendirecek olursak; Şu anda müdür yardımcılığı yapmakta olan bir kişinin başka bir kuruma müdür yardımcısı ya da okul müdürü olmak istediğini düşünelim. Müdür yardımcılığında 5 okul tercih ettiğinde bu okullara kimlerin başvurduğunu bilmediğine göre sınav kazananlar başvurduğunda bu müdür yardımcısı 20 yıllık yönetici olsa da bu 5 okula atanamayacağı gibi, müdürlüğe başvurusu kabul edilmediğinden müdür olarak da atanamayacaktır.

Bu konuda bazı valilikler sadece müdür yardımcılığı başvurusunu açmışlar bazıları, ise 3 kadroyu da açık ilan etmişlerdir.

ÖNERİ: Her basamak atamaların (müdür yardımcılığı, müdür baş yardımcılığı Okul Müdürlüğü) faklı zamanlarda yapılması ve şartları tutan yöneticilerin tümüne başvuru yapabilmeleri şeklinde bir uygulamaya gidilmelidir.

Aslında mantıklı olan Önce Müdürlüklerin sonra Müdür Başyardımcılıklarının en sonunda da Müdür Yardımcılıklarının duyuru ve atamasının yapılması şeklindeki bir düzenleme olmakla beraber mevcut durumda 30.06.3006 tarihli müdür yardımcılığı sınavını kazananların sınav geçerlilik sürelerinin dolmak üzere olması bu durumu zor kılmaktadır.

AYRICA:

Atamalar tamamlandıktan sonra İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin WEB sitelerinde hangi kuruma kimin atandığı, sınav puanına göre atanmış ise sınav puanı, değerlendirme puanına göre atanmışsa değerlendirme puanının kaç olduğu kamuoyuna duyurulmalıdır. Bazı kurumlarımız bunun kişilik haklarıyla ilgili bir durum olduğunu ve isim açıklamanın doğru olmadığını ifade etmektedirler. Oysa ki bir kurumda görev yapan müdür ya da müdür yardımcısının isminin bilinmesinin kişilik hakları ile ilgisi olmadığı gibi öğrenilmesi güç bir bilgi de değildir. İlan edilmesine atanan kişinin karşı çıkmasının bir mantığı olmadığı gibi o kuruma atanmak isteyip atanamayan kişinin şüphelerini de giderecektir.

HERŞEDEN ÖNEMLİSİ; UYGULAMANIN İLK OLMASI NEDENİYLE BAZI HATALARIN OLMASI MUHTEMELDİR. BU NEDENLE BU KONULARDA BAKANLIK YETKİLİLERİNCE SÜREKLİ BİLGİLENDİRME YA DA AÇIKLAMA YAPILMALIDIR. AKSİ DURUMDA İLLERE, İLÇELERE GÖRE FAKLI UYGULAMALARLA KARŞI KARŞIYA KALINABİLECEKTİR.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber