Çocuklar için en az 40 faktörlü koruma kullanın

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Temmuz 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESRA TÜZÜN

Tatilde çocuğunuzu güneşin zararlı ışınlarından korumak istiyorsanız; onu 10.00-16.00 arası güneşe çıkarmayın, en az 40 koruma faktörlü bir koruma ürünü kullanın, açık renkli, bol kıyafetler giydirin ve geniş kenarlı şapkalar takın..

Yaz tatiliyle birlikte kış boyunca evde oturmak zorunda kalan çocuklar kendilerini sokağa atar. Ancak sokakta, deniz kenarında, havuzda çok fazla vakit geçiren çocuk tehlikeye de fazlasıyla açık olur. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Ketenci Altıkardeşler, yazın çocukların sağlığını koruyabilmekle ilgili soruları yanıtladı:

* Çocukları aşırı sıcaklardan korumak için nelere dikkat etmek gerekir? Güneş yanıkları ve sıcak çarpmasını engellemek için öncelikle güneş ışınlarının daha yoğun olduğu 10.00- 16.00 saatleri arasında çocukları güneşe çıkartmamaya çalışmalıyız. Güneşe çıkarken açık renkli, vücudu sarmayan kıyafetler giydirilmeli, geniş kenarlı şapkalar kullanılmalıdır. Ayrıca güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş kremi sürülmelidir. Deniz veya havuz kenarındayken şemsiye altında olunsa bile, yerden güneş ışınları yansıyabileceği için mutlaka en az n0 koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Aşırı sıcaklarda terlemeye bağlı olarak vücutta su kaybı olduğu için çocuklara bol bol sıvı verilmelidir. İsilikten korunmak için ince kıyafetler giydirilmeli, ortam ısısı serin tutulmalı, bebek bezleri sık sık değiştirilmeli, her gün duş aldırılmalıdır. İsilik gelişmiş ise en azından günde bir kez, hatta gereğinde iki kez ılık su ile duş aldırılmalıdır, döküntüler alınan önlemler ile gerilememiş ise çocuk hekimine danışılmalıdır.

BEBEĞE ANNE SÜTÜ YETER

* Anne sütü dışında besin alamayan bebeklerde aşırı sıcaklar nedeniyle oluşan su kaybını önlemek için nelere dikkat edilmeli? Aşırı sıcaklarda çocuklara öncelikle daha serin bir ortam hazırlamak gerekir. Eğer bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, henüz ek gıdalara geçilmemişse; ek olarak su verilmesine gerek yoktur. Bebek anne sütünü yeterli miktarda aldığı takdirde tüm sıvı ihtiyacını da giderecektir. Yani sağlıklı bir bebekte, bebeği istediğinde emzirmek su kaybını önleyecektir. Ancak anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin de sıcak havalarda bol sıvı tüketmesi gereklidir. Az sıvı alındığı takdirde süt miktarı azalacağı için, bebek de ihtiyacı olan sıvıyı alamamış olur. Ek gıdalara başlanmış olan bebeklerde ise su takviyesi mutlaka yapılmalıdır.

ENFEKSİYONA DİKKAT!

* Yaz tatilinde çocuklarla yolculuğa çıkarken nelere dikkat etmek gerekir? Çocuklarla uzun bir yolculuğa çıkılacaksa ve uzun süredir doktor kontrolü yapılmamışsa, çocuk hekimi ile görüşülmelidir. Araba ile yapılacak uzun yolculuklarda, eğer çocuğunuz arabada uyumaya yatkın ise uyku saatine denk gelen zamanda yolculuk yapmayı tercih edebilirsiniz. Trafik kazalarından korunmak için bebek ve çocuklar arabanın arka tarafında, kendi oto koltuklarında seyahat ettirilmelidir. Uçakla yapılacak yolculuklarda, kulak rahatsızlığı olan çocuklar mutlaka doktor görüşü ile seyahate çıkmalıdır. Kulak enfeksiyonu olan çocuklarda, özellikle ciddi vakalarda enfeksiyon düzelene kadar uçuş yapılmaması gerekir. İniş ve kalkışlarda oluşan basınç değişikliği sonucu kulakta oluşabilecek rahatsızlık nedeniyle bebek emzirilmeli veya biberon, emzik verilmelidir. Büyük çocuklara da çiğnemesini sağlayacak birşeyler verilebilir. Uçak veya arabada çalışan klimalar çocuklarda su kaybına yol açabileceği için, mutlaka düzenli olarak çocuğun sıvı alması sağlanmalıdır. Çocuğun yolda sıkılmasını engellemek için sevdiği veya yeni alınmış, dikkatini çekebilecek oyuncakları, kitapları yanınıza almanız faydalı olacaktır. Özellikle yurtdışına yapılacak seyahatlerde gelişebilecek hastalık ve kazalara karşı sağlık sigortası yaptırmak gereklidir.

Her Gün Mutlaka Duş Yaptırılmalı

Aşırı sıcaklarda terlemeye bağlı olarak vücutta su kaybı olduğu için çocuklara bol bol sıvı verilmesi gerekir. İsilikten korunmak için ince kıyafetler giydirilmeli, ortam ısısı serin tutulmalıdır. Hâlâ altı bezleniyorsa, bebek bezlerinin sık sık değiştirilmesinde ve her gün en az bir kez bebeğe duş aldırılmasında fayda vardır.

Çocuğa bol bol meyve yedirin

Yaz aylarında terleme ile paralel artan sıvı kaybı nedeniyle çocuklar bol sıvı tüketmelidir. Su, meyve suları ve ayran tüketilecek sıvılar arasında yer alır. Meyveler ve sebzeler yaz aylarında kış aylarına oranla daha çeşitli olduğu için yaz dönemi özellikle meyve tüketimi açısından son derece verimli bir dönemdir. Böylelikle çocuğunuz da bol vitamin içeren gıdalarla beslenmiş olacaktır.

Yolculukta Sık Sık Emzirin

Bir yaşından küçük çocukların uzun süreli otomobil yolculuğuna çıkartılması sakıncalı mıdır?

Çocuk hekimi tarafından belirtilen seyahate engel bir durum olmadığı müddetçe bir yaşından küçük çocuklar da otomobil ile uzun süreli seyahate çıkabilir. Ancak en azından iki saat aralıklarla durularak bebek emzirilmelidir. Ayrıca bebek uzun süre aynı pozisyonda durduğu için rahatlaması amacıyla mola verilip, arabadan çıkarılması ve pozisyonunun değiştirilmesi gerekir.

Havuz İçin Can Yeleği Alın!

Çocuklarla yolculuğa çıkarken mutlaka yanımıza alınması gerekenler nelerdir?

Çocuklarla yolculuğa çıkarken yanınıza derece, burun tıkanıklığı için serum, fizyolojik damla, parasetamol içeren ilaç, antiseptik kremler, antihistaminik (allerji giderici) ilaçlar, yanık merhemi, böcek ve sinek ısırığı için kullanılabilecek jel, yara bandı almak gerekir. Sivrisinekler için cibinlik bulundurulması da iyi olur. Havuzda veya denizde çocuğun kullanması için can yeleği, güneş sütü, şapka ve plaj terlikleri bavula mutlaka konulmalıdır.

Yazın Tehlikelerinden Çocuğu Koruma Yolları:

6 ayın altındaki bebekler:

* Direkt güneş ışığından korumak için bebeğinizin bacaklarını kollarını kapayacak ince kıyafetler ve başına şapka giydirin.

* Eğer gölgelik ve koruyucu kıyafetler yoksa, açıkta kalan yüzüne ve ellerinin üstüne az miktarda güneş koruyucu sürülebilir.

6 ay-6 yaş arası çocuklar:

* Çocuğunuz dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneş koruyucuyu açıkta kalan yerlerine sürün ve bulutlu ve kapalı havalarda bile mutlaka kullanın. Koruyucuyu iki saatte bir tekrarlayın.

* Koruma faktörü en az 15 olan, çocuklar için hazırlanmış özel ürünler kullanın.

7 yaş üstü çocuklar için:

* En önemli ve güvenli güneşten korunma yöntemi, güneşe açık bölgeleri kapatmaktır. En az 7-8 cm'lik gölgeliği olan bir kasket ve yüzde 99-100 UV koruması olan güneş gözlükleri takmalarını sağlayın ve mümkün olduğu kadar çok bölge kapayan pamuklu kıyafetler giydirin.

* Mümkün olduğu kadar gölgede kalmalarını ve güneşin en yoğun olduğu sabah 10.00 ile akşam 16.00 arasında güneşe direkt maruz kalmamalarını sağlayın.

* Koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucu kullanın.

* Güneş koruyucuyu, çocuğunuz yüzdükten ve çok miktarda terledikten sonra da mutlaka yenilemeyi ihmal etmeyin.

Sıcak çarpmasına önlem:

* Çocuğunuzun sıcağa ve iklime alışması için, ilk günlerde çok fazla egzersiz yapıp yorulmamasını sağlayın. İklime alışana kadar daha hafif ve kısa süreli egzersizler yapmasına izin verin.

* Uzun süreli aktivitelerden önce sıvı alımının iyi olmasına özen gösterin. Aktivite sırasında da 30-40 kilo civarındaki çocuklarda 20 dakikada 150-200 cc, 50-60 kiloda ise bunun iki katı soğuk su veya sıvı almasına dikkat edin. Çocuğunuz susamış hissetmese bile bu miktarı içmesini sağlayın.

* Açık renkte, pamuklu, tek kat giyecekler giymelerine dikkat edin ve terden ıslanmış olanları hemen kuru olanlarla değiştirin

Havuz kazalarına karşı:

* Çocuğu havuzda veya havuzun yakınında yalnız bırakmayın.

* Bahçenizde havuz varsa etrafını çocuğun boyundan uzun parmaklıkla çevirin

* Havuzun yanında telefon ve kurtarma ekipmanı bulundurun.

* Şişme havuz oyuncaklarından sakının, kurtulmak için sarılabilirler ama can simidi gibi etkili değillerdir.

Arılara karşı çiçekli elbise giydirmeyin!

* Çocuğunuza kokulu sabun, sprey veya parfüm sürmeyin.

* Çocuğunuzu mümkün olduğu kadar, sinek ve böceklerin yuvalanacağı durgun su ve bol miktarda açmış çiçekli bahçelerden veya üzeri kapalı olmayan yemeklerin bulunduğu yerlerden uzak tutun.

* Çok parlak renkli ve büyük çiçek desenli elbiselerden kaçının. Çünkü bunlar böcekleri ve arıları çekebilir.

* Çocukları sinek ve böceklerden korumak için, DEET içeren ve vücudun açık yerlerine sürülen sinek kovucular en etkili yöntemdir.

* Çocuklar için önerilen, yüzde 30 konsantrasyonda DEET içeren sinek kovuculardır. Ancak iki ayın altındaki bebeklerde kullanılmamalıdır.

* Sinek kovucuların içerikleri üründen ürüne değişmektedir. O nedenle mutlaka aldığınız ürünün ne içerdiğine bakın. İçinde ne olduğunu bilmediğiniz ürünleri kullanmayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber