İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Danıştay'dan Özerk Kurullarla İlgili Çok Önemli Bir Karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
BAŞBAKANLIK'ın tasarruf genelgesi Rekabet Kurumu ile arasını açtı. Rekabet Kurumu, yurtdışı geçici görevlendirmelerin zorunlu haller dışında durdurulması ve Başbakanlık'ın iznine bağlanmasını öngören genelgenin kendilerini kapsamadığını ileri sürdü. Olay Danıştay'a havale edildi. Danıştay Başbakanlık'ın yazısına, ??Rekabet Kurumu da genelgenin kapsamındadır'' karşılığını verince Kurumun resti Danıştay'dan döndü.

İki kurumun arasını Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde yayımlanan tasarruf genelgesi açtı. Rekabet Kurumu, Başbakanlık'a bir yazı göndererek, kurumun idari ve mali özerkliğe sahip olduğunu ve yurtdışı geçici görevlendirmelerde Başbakanlık'tan izin almalarının Kanun'dan doğan özerkliklerine aykırı olduğunu savundu. Genelgenin ??zaten kurumlarını kapsamadığı'' belirtilen yazıda, ihtilaf halinde idari yargıda çözüm arama haklarının saklı olduğu vurgulandı. Başbakanlık bunun üzerine Danıştay'dan görüş istedi. Kararı Danıştay Birinci Dairesi aldı.

DANIŞTAY'IN GÖRÜŞÜ
Danıştay Başkanı Nuri Alan tarafından Başbakanlık'a gönderilen 8 sayfalık karar özetle şöyle:

Kanunla kurulan herhangi bir idari kurum veya kuruluşun Anayasa'nın belirlediği idari teşkilatlanma yapısından ayrı tutulması ve kuvvetler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmayacak şekilde yeni erk yaratılması mümkün değil.

Rekabet Kurulu ve benzeri kuruluşlara tanınan ??Özerklik''in, ??Sistem dışılık'', ??Sorumsuzluk'', ??Sınırsızlık'' ve ??Özel''lik olarak algılanması mümkün değildir. Herhangi bir idari kurum ve kuruluşun devletin ekonomik imkan ve hedeflerinden tamamen ayrık, sınırsız ve denetimsiz bırakılması, devlet içerisinde bütçeden ödenek alan kamu kaynak ve yetkileriyle donatılmış, kamusal sonuçlar doğuran işlemler yapan, ancak sınırlandırılamayan, denetlenemeyen, yaptıkları iş ve işlemlerden ne idari ve ne de mali açıdan sorumlu tutulamayan bir anlamda devlet içinde devlet sayılabilecek Anayasa dışı oluşumlar yaratır.

Kamu kurum ve kuruluşları gibi yerinden yönetim kuruluşları da Anayasamızda hüküm altına alınan idarenin bütünlüğü ve birliği prensibine ve kamu yararının sağlanması gibi amaçlarla getirilen kurallara uymak zorundadır.

Kaldı ki idareden ayrı bir anayasal organ olan ve Anayasamızın 138. ve 139. maddeleriyle bağımsızlıkları ve görevleri teminat altına alınan yargı organı mensubu hakim ve savcıların yurtdışı geçici görevlendirmelerinde de inceleme konusu, genel nitelikteki tasarruf genelgeleri uygulanmaktadır. Devlet harcamalarında tasarufa gidilmesini öngören bu genelgelerin hakim ve savcıların bağımsızlığını ve teminatını zedeleyebileceğinden bahsedilmesi mümkün olmadığı gibi, idare yapısına dahil bir kamu kurumunun özerkliğini zedeleyebileceğinden bahsedilmesi de mümkün değildir.

Türkçe sözlüğe bakın
DANIŞTAY Başkanı Nuri Alan tarafından Başbakanlık'a gönderilen 8 sayfalık karardaki şu bölüm de dikkati çekti: ??4054 sayılı kanunun 20. maddesinin 2. fıkrasında Rekabet Kurumu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilişkilendirilmiş bulunmaktadır. Eğer Kurum genelgedeki ??ilgi'' ve kanundaki ??ilişki'' kelimeleri arasındaki lafzi farklılık sebebiyle genelge kapsamına girmediğini iddia ediyorsa, Türkçe sözlüklerde ilgili kelimesinin karşılığı olarak ilişki ve ilişki kelimesi karşılığı da ilgi olarak belirtilmiş olup, her iki kelime de eş anlamı ifade etmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber