Eğitimde uçurum

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2008 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yapılan araştırmaya göre, ilköğretim ve ortaöğretim olanaklarına göre gelişmişlik endeksi en düşük ilçe Pervari (Siirt), en gelişmiş ilçe ise Çankaya (Ankara) çıktı

Türkiye'deki 923 ilçenin ilköğretim ve ortaöğretim olanaklarının incelendiği araştırma, eğitim olanakları yönünden ilçelerin sadece yüzde 24'ünün gelişmiş, yüzde 40'ının ise gelişmemiş düzeyde olduğunu ortaya koydu. TÜBİTAK'ın desteklediği araştırmaya, Prof. Hülya Çıngı'nın koordinatör, Doç. Cem Kadılar ile Dr. Güler Koçberber araştırmacı olarak katıldı.

"Türkiye Genelinde İlk ve Ortaöğretim Olanaklarının İncelenmesi ve Belirlenen Aksaklıklara Çözüm Önerilerinin Getirilmesi" başlıklı çalışmada eğitim ele alındı.

En iyi, en kötü

Araştırmada, genel değerlendirme ile ayrı ayrı ilk ve ortaöğretim olanaklarının değerlendirmelerinden en gelişmiş ilçe Çankaya (Ankara) olarak tespit edildi. Eğitim olanaklarına göre gelişmişlik endeksi en düşük ilçe, ilköğretim ve ortaöğretim olanakları birlikte değerlendirildiğinde Pervari (Siirt) çıktı.

Sadece ilköğretim olanakları yönünden incelendiğinde Başkale (Van), sadece ortaöğretim olanakları yönünden incelendiğinde de Şemdinli (Hakkâri) gelişmişlik endeksi en düşük ilçeler olarak belirlendi.

Ankara-İzmir sürprizi

Araştırma sonucu özetle şöyle:

923 ilçenin yüzde 23.51'i (217) çok gelişmiş ve gelişmiş, yüzde 39.65'i (366) gelişmemiş ve hiç gelişmemiş, yüzde 36.84'ü de (340) orta gelişmişlik düzeyinde.

İlköğretim olanakları incelendiğinde, bu ilçelerin yüzde 7.58'i "iyi", yüzde 45.29'u "orta", yüzde 47.13'ü "kötü" durumda.

Ortaöğretim olanaklarında ise ilçelerin yüzde 19.64'ü "iyi", yüzde 48.67'si "orta", yüzde 31.7'si ise "kötü."

İlköğretim ve ortaöğretim olanakları açısından İstanbul'da kötü ilçe bulunmuyor. Ankara'da Akyurt, Bala, Çubuk ve Haymana, İzmir'de ise Beydağ, Kiraz ve Torbalı'nın "kötü" olduğu ortaya çıktı.

Tüm ilçeleri orta ve daha iyi düzeyde olan iller Artvin, Bartın, Edirne, Isparta, İstanbul, Kocaeli, Nevşehir, Rize, Tunceli, Uşak ve Yalova.

Bütün ilçelerinde ilköğretim olanakları kötü durumda olan iller Adıyaman, Şırnak, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Kilis, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Ağrı ve Van.

Güneydoğu'daki ilçelerin tamamı ilköğretim olanakları yönünden, yüzde 76'sı ortaöğretim olanakları yönünden "kötü".

Eğitimcilerden MEB'e:

ÖSS'de din sorusu olsun

Yenilenen ortaöğretim ders programlarının gözden geçirilmesi amacıyla gerçekleştirilen çalıştayda, ?Din dersi saatinin 1'den 2'ye yükseltilmesi ve ÖSS'de din dersinden soru çıkması? teklifi gündeme getirildi. Ders programı hazırlayan eğitimciler, akademisyenler, veliler ve öğrencilerden oluşan bir komisyon tarafından yapılan bu teklife, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) soğuk baktı. MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan, ?Seçmeli ve temel dahil 99 dersimiz var. Haftalık ders saati sayısını 40'tan 30'a indirdik. Bunu tekrar sil baştan yukarıya çıkarmak makul değil? dedi.

Çalıştay sonucunda coğrafya, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi (DKAB), Türk edebiyatı, dil ve anlatım dersleriyle ilgili bazı teklifler getirildi. Komisyon, MEB'e DKAB dersiyle ilgili olarak şu teklifleri sundu:

Bir ders saati yetersiz, ikiye çıkarılmalı n Öğretmenlere hizmet içi eğitim verilmeli n ÖSS'de DKAB sorusu çıkmalı n Kitaptaki ayetler gözden geçirilmeli n Öğrencilere, görsel ve işitsel sunular hazırlanmalı n Konuların, sınıflara göre dağılımı dengeli yapılmalı n Din dersi için branş sınıfı kurulmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber