Sağlık Bakanı Recep Akdağ, '?Aile hekimliği sistemi bir yıl sonra hayata geçirilecek''

Haber Giriş : 02 Haziran 2003 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, '?Aile hekimliği sistemi bir yıl sonra hayata geçirilecek''

Aile hekimliği sisteminin, genel sağlık sigortası sistemiyle birlikte hayata geçirileceği bildirildi.

Yapacakları ilk icraat olarak açıkladığı aile hekimliği sistemini, 1. yılın sonunda hayata geçireceklerini belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ?yeni sistemle hastane kuyrukları ve hastanenin işleri azalacak, çünkü kişiler önce aile doktoruna gidecek?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bazı hekimler tarafından eleştirilen aile hekimliği sistemi hakkında bilgi verdi. Bakan Akdağ, bu sistemi, pratisyen hekimler ve aile hekimleriyle birlikte yürüteceklerini, sağlık ocaklarının da bu hizmet için kullanılacağını söyledi. Aile hekimliği sisteminin, genel sağlık sigortası sistemiyle birlikte hayata geçirileceğini anlatan Akdağ, hizmet karşılığı alınacak ücretin hastaların sigortalarından karşılanacağını, genel sağlık sigortasının da hayata geçirilmesiyle hasta ile hekim arasında para ilişkinin olmayacağını ifade etti.

Hastaların, aile hekimlerini bulundukları bölgedeki birinci basamakta hizmet veren sağlık ocaklarındaki hekimler arasından özgürce seçebileceklerini belirten Akdağ, şunları söyledi: ?Bu uygulama, sadece ilçelere uzak merkezler için uygun değil. Buralar için de daha değişik bir yöntem düşünüyoruz. İstihdamı özendirici yöntemlerle, aile hekimlerini buralara yönlendireceğiz. Yani hem hekimlerin özlük haklarıyla hem de çalışma şartlarıyla ilgili özendirici tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Bunların şekillerini oluşturacağız, Bakanlar Kurulu'nda tartışacağız. Daha sonra icraatına geçeceğiz.?

?BİR YIL SONRA HAYATA GEÇECEK?
Aile hekimliği ve genel sağlık sigortası uygulamasının, Acil Eylem Planı'na göre 12 aydan sonra belli bir sistem içinde uygulamaya konulacağını ifade eden Akdağ, ?Buna karşı çıkanlara şunu soruyorum: Kişi kendi hekimini seçemiyorsa, sağlık hizmetini kaliteli bir biçimde nasıl alacaktır?? dedi.

Yeni sistemle hastane kuyruklarının ve hastanenin işlerinin azalacağını belirten Akdağ, ?Çünkü kişiler önce aile doktoruna gidecek. Uzmana giderken de yine konsültasyon şeklinde olacak. Kişi aile hekimiyle birlikte uzmanını seçebilecek? diye konuştu.
Sistemin hayata geçerilmesi için gerekli ekonomik altyapının sigorta sistemiyle zaten oturturtulduğunu söyleyen Bakan Akdağ, ?Devletin de buna gücü var? ifadesini kullandı.

ESKİ SAĞLIK BAKANI OSMAN DURMUŞ
Öte yandan, eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş ise her bakana göre sistem değiştirmenin kaynak israfına neden olacağını, buna devletin kaynaklarının yetmeyeceğini söyledi. ?Biz zaten aile hekimliği sistemini kurmuştuk? diyen Durmuş, bölge bazlı sağlık ocaklarında bu sistemi geliştirdiklerini anlattı. Durmuş, ?Bu bölge bazlı sağlık ocaklarımız o bölgenin insanlarına aile hekimliği hizmetini veriyor. 5 bin 600 sağlık ocağı yaptık. Bunları görmezden gelerek düzenleme yapmak, kaynak israfına neden olur. Zaten genel sağlık sigortasını kuracaklarını söylüyorlar. Bunu kurarlarsa aile hekimliğine gerek kalmaz? diye konuştu.
Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber