Böbrek kanseri belirti vermiyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 08 Ekim 2008 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Erken teşhisi neredeyse imkansız olan böbrek kanseri tehlikeli kanser türleri arasında görülür.

Nadiren erken belirti verir. Genellikle tesadüfen bulunur. Örneğin safra kesesi gibi başka bir organın incelemesinde veya başka nedenlerle düzenli kontrol yapılanlarda. Herhangi bir kan testi ile erken uyarı almak mümkün olmadığı için, böbrek tümörünün tespiti artık biraz şansa kalmaktadır. En sık görüldüğü zaman 50-70 yaş arasıdır. Erkeklerde kadınlara göre biraz daha fazla rastlanır. Belirtileri: Hatırda tutmak gerekir ki, aşağıdakilerin hiçbiri erken dönem belirtileri değildir.

* İdrarda kanama

* Sırt, karın veya yan ağrısı tümör ancak etrafına fazla yayılmaya başlayınca olur.

* Böğürde ele gelen kitle tümör iyice büyüdüğünde hissedilebilir.

* Yorgunluk, halsizlik

* Kemik ağrıları

* Kilo kaybı

* Nedeni bulanamayan ateş

* Bacaklarda ve ayak bileklerinde ödem

* Yayıldığı organa göre akciğer, karaciğer, beyin gibi organlara ait belirtiler verir. Ama tekrar etmek gerekirse, bunları hisseden herkesin telaşa kapılması gereksizdir çünkü çok nadir görülen ve geç dönem bulgularıdır.

Teşhis: Bazen idrarda kanama erkenden görülebilir ama idrarda kanama olunca öncelikle idrar yolu enfeksiyonu ve mesane kanseri, böbrek taşı, prostat hastalığı açısından araştırma yapılır. Bazı laboratuvar testleri kandaki tahlillerde ipucu verebilir. Bunun için doktorun değerlendirmesiyle pek çok şey açıklığa kavuşur. Hekim hastaya aile öküsünü ile kendi özgeçmişini sorar ve muayane eder. Şüpheli durumlarda kan testleri, idrar tahlili ve sitolojjik inceleme ister. Böbreklerin ve idrar sisteminin görüntülenmesi için ilaçlı böbrek filmi (İVP), ultrason, bilgisayarlı tomografi, MR, angiografi yapılabilir. Bazı durumlarda böbrekteki kitleden iğne ile parça ve sıvı alınması gerekir ve hemen hasta başında patoloji uzmanı tarafından kanser varlığı açısından değerlendirir. Durum hala netliğe kavuşmamışsa, teşhisini ameliyatla konulması gerekir

Doç. Dr. Deniz Ersev

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber