CHP'de, Olağanüstü Kurultay çalışmaları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2008 01:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'nin program değişikliği kabul edildi

Ankara - CHP 14. Olağanüstü Kurultayı'nda, delegeler, program taslağına ilişkin görüşlerini dile getirdi. Program değişikliği oy çokluğuyla kabul edildi.

Sheraton Otel'de düzenlenen kurultayda söz alan eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, "partinin 2000'li yılların başında içerisinde bulunduğu duruma ilişkin yaptığı tespitlerle" ilgili görüşlerini açıkladı.

CHP'nin oy oranının o dönemde düştüğüne ilişkin belirlemelerin daha önce de yapıldığını anımsatan Öymen, "Daha önce dile getirmişti. Oy oranının düştüğünü söylemişti. O sırada genel başkan olduğum için benimle birlikte çalışan arkadaşlarımın bu şekilde küçülmesine gönlüm razı olmadı" dedi.

Söz konusu dönemde milli gelirde düşüş olduğunu hatırlatan Öymen, o dönemde yapılan anketlerde CHP'nin çoğu kez birinci parti çıktığını iddia etti. Öymen, "Neden böyle oldu? Barajın altında kalması bütün yurtta ve CHP'de yeni bir açılım gerektirdi. O günü hatırlayanlar bunun ne kadar zor olduğunu bilirler. Bilecik seçimlerinde birinci parti çıkmış, oylarını yüzde 66 artırmıştı. Daha sonraki seçimlerde de oylarını artırmıştır. 'Bunlar, benim dönemimde oldu başarıldı' diye anlatmıyorum. Haklarının yenilmemesi için anlatıyorum. O çalışmaları yapanları saygı ile anmak lazım" diye konuştu.

Program değişikliğinin çok önemli olduğunu belirten Öymen, "Bu program için gerek Algan Hacaloğlu gerek diğer arkadaşlar çalışmış. Ancak bu programın bu kadar çabuk ve delegelerinin okumalarına fırsat vermeden sunulması sakıncalıdır" görüşünü dile getirdi. Program değişikliğine ilişin metni henüz göremediğini belirten Öymen, şunları kaydetti:

"Program değişikliğini ben hala elime almadım. Bir arkadaşın elinde idi ona baktım. Böyle bir programın hazırlanması hangi demokratik ülkede olur. Almanya'da böyle bir şey oldu, 2.5 senede hazırlandı. Bu kadar kısa sürede ne kadar tartışırsak tartışalım yeterli olmaz. Ne kadar tartışırsak tartışalım Genel Başkan ve Onur Öyme'in anlattıkları ile sınırlıdır. Sağlıklı bir tartışma olacağını düşünmüyorum. Halka nasıl anlatacağız? Burada uzun süre tartışmadığımız bir programı halka anlatmak güçtür."

Eski CHP Milletvekili Mustafa Gazalcı da konuşmasında, programa ilişkin tartışmaları zamanlama açısından olumlu bulduğunu söyledi. 3 gün önce genel merkeze giderek yeni programı istediğini, kendisine "basılıyor" denildiğini anlatan Gazalcı, "Dün akşam gittim yine 'basılıyor' denildi. Bugün sabah geldim, masada buldum. Keşke bizim adımıza yapılan bu değişiklikler daha demokratik ve iktidara eleştiri yönelten değişiklik olsa bizi iktidar etse. Bu değişiklikler bir günde nasıl incelenebilir. Eğitim bölümüne baktım bazı eksiklikler ilk anda gördüm. Açıkları yaralamak için bakmadım. Ama yine aceleye gelmiş gibi gördüm" diye konuştu.

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ise CHP'nin, küresel güçlerin oyunlarını bozacak bir program hazırlaması gerektiğine işaret etti. Koç, "Bunu olağan kurultayda dile getirmiştim, eleştiri almıştım. Özür dileyerek söylüyorum, örgüt iradesinin özgürce yansıtılmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"CHP bir sol partidir, sosyal demokrat partidir" diyen Koç, taslağın yeterince tartışılıp paylaşılmadığını savundu.

Eski CHP Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu da partiye çarşaflı kadınların üye yapılmasını eleştirdi. "Çarşafın, fundamental İslam'ın dayatması olduğunu" savunan Kumkumoğlu,"Çarşafa karşı çıkıyorum. Herkesin içi kan ağlıyor. Bu anlamsızlıktan vazgeçilmelidir" görüşünü dile getirdi.


Ankara - CHP'nin tüzük ve program değişikliği için toplanan 14. Olağanüstü Kurultayı, çalışmalarına başladı.

Shearaton Oteli'nde düzenlenen kurultayda, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Divan başkanlığı seçimi yapıldı. Nur Serter, divan başkanlığına seçildi.

Genel Başkan Deniz Baykal'ın kurultay salonuna gelişinde içeride bulunan delegeler ellerindeki CHP bayraklarını sallayarak sevgi gösterilerinde bulundular.

Kurultayda, illerden gelen temsilcilerden oluşan Parti Programı Hazırlık Komisyonu ile Kurultay Yönetmeliği Hazırlık Komisyonu tarafından son şekli verilen tüzük ve program taslağı delegenin oyuna sunulacak.

Kurultayda, milletvekili ve Parti Meclisi üyelerinden oluşan 150'si doğal delege olmak üzere toplam 1226 delege oy kullanacak. Tüzük ve program değişikliklerinde kurultaya katılan delegenin çoğunluk oyu aranacak.

Program taslağı

Kurultay'da delegenin oyuna sunulan program taslağında, emeklilik gün sayısının 7 bine indirilmesi, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması, Alevilerin Diyanet'te temsil edilmesi, YÖK'ün ve ÖSS'nin kaldırılmasının da bulunduğu konu başlıkları yer alıyor.

Taslakta ekonomik alandaki öneriler arasında, ulusal bankacılıkta yabancı payının sınırlandırılması, KDV oranlarında indirim, ÖTV'de muafiyetlerin getirilmesi, KOBİ Bakanlığı kurulması, spekülatif yabancı sıcak para bağımlılığına son verilmesi, çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV alınmaması da bulunuyor.

"Yoksullukla Mücadelede Sonuç Alıcı Çözümler" konu başlığı altında; her aileye Aile Sigortası ile sosyal koruma sağlanması, yoksul ailede anneye Vatandaşlık Hakkı Ödemesi yapılması, emekliye refahtan pay ve sosyal güvenlik destek primi kesintisine son verilmesi, üniversite öğrencisine Yaşam Destek Kredisi ile karşılıksız burs sağlanması, işsizlik sigortasından uzun süreli yararlanılması, asgari ücret düzeyindeki gelire 'sıfır' vergi uygulanması gibi öneriler yer alıyor.

Program taslağının yargı alanında delegelerin onayına sunulacak bölümlerinde ise "Güçlünün değil, hukukun üstünlüğü sağlanacak. Yolsuzlukla etkin, kalıcı ve sürekli mücadele için milletvekili dokunulmazlığı kaldırılacak, dokunulmazlıklara son verilecek. Yolsuzluk dosyaları zaman aşımına uğratılmayacak, halkı dolandıranlar, devleti soyanlar adaletin pençesinden kurtulamayacak. İdari yargıya ve yüksek yargı organlarına hukukçu başkanlar seçilecek" ifadelerine yer verildi.

Kurultayda değerlendirilecek ve delegelerin oylarıyla karara bağlanacak başlıklar arasında "İnsan Hakları Müsteşarlığı kurulması" da yer alırken, diğer öneriler şöyle sıralandı:

"Etnik kimlik bir şereftir. Farklı etnik kimlikler ülkemizin zenginliğidir. Farklı etnik gurupların ana dillerini öğrenme, öğretme ve yayın yapma hakları güvence altına alınacak. Aleviler Diyanet'te temsil edilecek, cemevleri camilerle eşit destek görecek. Madımak Oteli hoşgörü merkezi olacak. Adli Tıp Kurumu yeniden yapılandırılacak. Ulusal, demokratik ve özgür medya düzeni esas alınacak. Kadın-erkek eşitliği için Çerçeve Yasa çıkarılacak. Milletvekillerini adaylar arasından halk seçecek. YÖK kaldırılacak. Rektör seçiminde tek belirleyici üniversite olacak. ÖSS kalkacak. Kesintisiz ilköğretim 10 yıla çıkarılacak. Kamu yönetiminde sürekli reform için Devlet Reformu Bakanlığı kurulacak. Kapatılan belediyeler yeniden açılacak."

Tüzük taslağı

CHP, yeni tüzüğünü de kurultayda delegenin oyuna sunuyor.

Tüzük taslağında, Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

Buna göre, MYK'da genel başkan ve genel sekreterin yanı sıra görev alanları belirlenen 13 genel başkan yardımcısı görev yapacak.

MYK üyeleri Parti Meclisi içinden genel başkan tarafından belirlenecek.

Yeni yapılanmada genel sekreter yardımcılıkları ve genel saymanlık kaldırılarak, bu görevler genel başkan yardımcılarına verilecek.

Tüzük taslağına göre Genel Sekreterin görevleri de yeniden düzenleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber