Kapkaça karşı?toplum polisi'

Haber Giriş : 04 Aralık 2004 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle büyük şehirlerde meydana gelen ve zaman zaman ölümlerle sonuçlanan kapkaç olaylarının kökünü kazımak için İçişleri Bakanlığı bütün imkanlarını seferber etti. Bir taraftan emniyetin yaya ve motorize birliklerinden oluşan kolluk kuvvetleri artırılıp, trenlerde sıkı tedbirler alınırken, bir yandan da kurulan Kapkaç Komisyonu ile olaya derin neşter vurulması için peş peşe projeler üretiliyor. Yetkililer, bir yandan olayın emniyet ayağını gözden geçirirken, diğer yandan sağlık, sosyal ve eğitim yönünü değerlendiriyor. Kapkaçın bitirilmesi için yapılan en üst çalışma olarak görülen Kapkaç Komisyonu toplantılarını ard arda sürdürerek meselenin bitirilmesi için projeler üretiyor. Bunlardan en dikkat çekici olanı da, bir çok Avrupa ülkesinde rastlanan toplum polisi uygulamasının hayata geçirilmesi.

Özel komisyon
Vatandaşı bezdiren, gasp ve kapkaç olaylarının bitirilmesi amacıyla harekete geçen hükümet, İçişleri Bakanlığı,Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın katılımıyla, Kapkaç Komisyonu kurdu. Bakanlar düzeyinde yapılan toplantı sonucu kapkaçın kısa, orta ve uzun vadede yürütülecek üç aşamada bitirilmesine karar verildi. İlk aşama içişleri Bakanlığı'na düşüyor. Bakanlık, aldığı tedbirlerle kapkaççıları yakalayarak olayların önüne geçecek. İkinci aşamada ise Sağlık Bakanlığı, yakalanan ve psikolojik rahatsızlığı bulunan veya madde bağımlısı olan kapkaççıları tedavi edecek. Sağlık Bakanlığı bu iş için hastanelerde özel rehabilitasyon merkezleri kuracak. Daha sonra bu kişilerin topluma kazandırılması aşaması olan son aşamada ise, devreye Milli Eğitim Bakanlığı girecek. Bakanlık, ?Haydi Kızlar Okula Kampanyası?na benzer kampanya ile bu kişilerin eğitimini üstlenecek. Kapkaça karışanların, taşradan göçen ve geçim sıkıntısı çeken kalabalık ailelerin çocukları olduğunu ortaya çıkaran raporları dikkate alan Milli Eğitim Bakanlığı, bu ailelere, çocuklarını okula gönderme şartıyla parasal yardım yapacak. Kapkaç Komisyonu gerekirse bir alt komusyon kurarak, Adalet, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bakanlıklardan da yardım isteyecek.

Proje devrede
Emniyet, adeta bu sosyal problemin daha da artacağını hesaplarcasına bir yıl öncesinden sosyal içerikli güvenlik hizmetlerini devreye soktu. Emniyet birimleri, AB ülkelerinde çalışmaları süren ?Toplum Polisliği? uygulamasını ülkemizde hayata geçirerek önemli bir adım attı. ?Toplum Destekli Polislik Hizmetleri? projesi için 81 İlde görev yapan 15 bin 649 polis eğitimden geçirildi. Pilot bölge seçilen Aydın'da, ?Vatandaş Bilgilendirme Bürosu? kuruldu. Bu büroların yıl sonuna kadar tüm illerde kurulması sağlanacak. Emniyet Teşkilatı'nda ?reform? olarak nitelendirilen proje ile suça karşı vatandaşla ortak mücadele stratejisi izlenecek. Polis-halk dayanışması en üst seviyeye çıkartılarak, vatandaşın desteği sağlanarak, polisin suçla mücadeledeki azim ve kararlılığına ivme kazandırılacak.

Bütün illerde...
Vatandaşın memnuniyetini sağlamak için adım adım hayata geçirilen proje ile halkın polise ulaşmasındaki güçlükler ortadan kaldırılmış olacak. Bu projenin ilk adımı olarak ?Çağrı Belgesi? uygulaması başlatıldı. Artık ?karakolda evrağın var gel? dönemi sona erecek. Yakalama ve gözaltı gerektirmeyen tüm evrak işlemleri için vatandaşlar karakollara gitmek zorunda kalmayacak. 2003'de yayınlanan genelge ile uygulamaya sokulan projeler ilk meyvelerini verdi. Aydın, Kütahya, Rize, Kocaeli, Burdur, Şanlıurfa gibi illerimizde başlatılan değişik uygulamalar vatandaşın da takdirini kazandı. Emniyet yetkilileri proje uygulamalarının kısa sürede bütün illerimizde yaygın şekilde hayata geçirileceğini belirtti.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber