İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler hakkındaki ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Haziran 2003 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler hakkındaki ayrıntılar için tıklayın.

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun tam metni sitemizin Kanunlar bölümünde yer almaktadır.

Sanayi ve Ticaret Bakanligi'nin, Tüketicinin Korunmasi Hakkindaki Kanun'da yaptigi degisiklerle, yillardir satin aldiklari mallar nedeniyle magdur olmalarina ragmen haklarini arayamayan milyonlarca tüketici için yeni bir dönem basladi. Hak arama yollarinin kapilarini açan yasal degisikliklerle, tüketici magdur oldugu abonelik sözlesmelerini tek tarafli iptal edebilecek. Kredi kartlarina uygulanan faiz artislarindan bir ay önceden haberdar edilecek

Elektronik alisveris de yasa kapsaminda
? Elektronik (telefon-internet) ortamda yapilan alisverislerde de yasa hükümleri geçerli olacak.
? Her türlü abonelik sözlesmesi, yazili bildirim kosuluyla tek tarafli iptal edilebilecek. Firma, iptali 7 gün içinde yerine getirecek.
? Marketlerde, raf etiketindeki fiyatla, kasa fiyati farkli olursa, düsük fiyat geçerli olacak.
? Reklamveren, reklamlardaki somut iddialari kanitlamakla yükümlü olacak.
? Sanayi mallarinda asgari garanti süresi 2 yila çikacak.
? Tüm illerde kurulacak Tüketici Sorunlari Hakem Heyetleri, 500 milyon liraya kadar olan anlasmazliklarda, mahkemeler gibi söz sahibi olacak. 500 milyonun üzerindeki davalara bakan Tüketici Mahkemeleri'ne açilacak davalarda resim ve harç parasi ödenmeyecek. Bilirkisi masraflari Sanayi Bakanligi'nca karsilanacak.
? Tüketici Mahkemesi'nce ayipli bulunan malin 3 ay içinde düzeltilmemesi halinde firma ayibi düzeltmekle yükümlü tutulabilecek. Bu saglanamazsa, mal piyasadan kaldirilacak.
? Satilan malda açik ayip varsa, tüketici, parasini almak, yeni ürünle degistirmek, ücretsiz tamir, ayip oraninda bedel indirimi isteyebilecek. Bunun yanisira, ölüm, yaralanma yada somut zarar görme gibi hallerde tazminat isteme hakki bulunacak. Tüketiciye, malin arizali oldugunu bildirmek için taninan süre 15 günden 30 güne çikacak.

Faiz degisiklikleri 30 gün önceden bildirilecek
? Hukuk sisteminde ilk kez kredi kartlari ile ilgili yasal düzenleme yapildi ve bankalara uyguladigi faiz oranlarinda yapacagi degisiklikleri 30 gün önceden kart sahiplerine bildirme zorunlulugu getirildi.
? Yasaya göre, kart borcunu geç ödeyen tüketiciye gecikme faizi disinda para ödetilemeyecek.
? Kart sahibi, borcunun bildirildigi tarihten sonraki 60 gün içerisinde tüm borcunu öderse, sonradan artan faiz oranlari, borca uygulanamayacak.
? Kartla ödenen mal veya hizmetler için tüketiciden komisyon bedeli ödemesi istenemeyecek.
? Bankalardan tüketici kredisi alindiginda, sözlesmenin imzalandigi tarihteki faiz orani degistirilemeyecek.
? Temerrüt faizi, normal faizin yüzde 30'unu geçemeyecek.
? Banka, asil borçluya basvurmadan, parayi kefilden isteyemeyecek.
? Borç taksitleri erken ödenirse, banka faiz indirimi yapmak zorunda kalacak.
? Tüketici kredisi ile alinan araba vb. mallar zamaninda teslim edilmezse, kredi veren de sorumlu olacak.
? Dövizle kredi alinirken, ödemeler yapilirken, hangi tarihteki kurun uygulanacagi bilgisi sözlesmede yer alacak.

Kapidan satista yetki belgesi gösterilecek
? Sadece Sanayi Bakanligi'ndan yetkili firmalar kapidan alisveris yapabilecek.
? Firma yetkilisi satis yaptigi kisiye, yetki belgesini göstermekle zorunlu olacak.
? Tüketici mali siparis ederken, para ödeme ya da senet imzalamakla yükümlü olmayacak. Mal Teslim Makbuzu imzaladiktan sonraki 7 gün içerisinde mali alip-almama konusunda karar verebilecek. Ön ödeme, bu süreden sonra yapilacak.
? Sözlesmelerdeki tarih kismi firma tarafindan bos birakilacak. Tarihi, tüketici kendi el yazisiyla dolduracak.
? Tüketiciye mal verilirken "cayma bildirim belgesi" de verilecek. Tüketici mali bu belgeyi göndererek, iade etmek isterse, firma 20 gün içinde mali geri almakla yükümlü olacak.

Kampanyali satislara bakanlik izni...
? Sözlesmelerde aksi belirtilmedikçe, tüketiciden yüzde 40'tan fazla ön ödeme istenemeyecek.
? Sözlesmeyle alinan mal veya hizmet en geç 12 ayda tüketiciyle ulastirilacak.
? Konut ve yazlik gibi tasinmazlarin teslim tarihi 30 aydan fazla olamayacak.
? Tüketici tüm borcunu öderse, 1 ay içinde mal ve hizmet teslim edilecek.
? Sözlesmeler imzalanmis olsa bile, iyiniyet kuralina aykiri, tüketici aleyhine olan maddeler varsa sözlesme geçersiz sayilacak.
? Konut ve tatil amaçli tasinmaz motosiklet, otomobil ve minibüs olan kampanyali satislar için Sanayi ve Ticaret Bakanligi'ndan kampanyali satis izin belgesi alinmasi zorunlu tutuldu.

'Gözünü aç, hakkini koru'
Yeni düzenlemeyle tüketicinin hak kapilarinin sonuna kadar açildigini söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakani Ali Coskun, tüketiciye "Gözünü aç, hakkini koru" diye seslendi. Coskun, sanayicinin tüketicinin hakli taleplerini yerine getirmesini isteyerek, "Standardina ve teknik düzenlemesine uygun kaliteli mal üretsin" dedi. Coskun, bugün yürürlüge girecek olan 4822 sayili kanunla degisik 4077 sayili Tüketicinin Korunmasi Hakkindaki Kanun ve yönetmelikleri hakkinda bilgi toplantisi düzenledi.

Sorunlari heyetler çözecek
Coskun, tüketicinin hakkini arayabilmesi için 81 ilde sanayi ve ticaret il müdürlükleri ile 850 ilçe kaymakamliginda bulunan Tüketici Sorunlari Hakem Heyetleri'ne basvurabilecegini bildirdi. Tüketicinin basvurmasi halinde 500 milyon liraya kadar olan uyusmazliklarda hakem heyetleri tarafindan verilen kararin baglayici olacagini, degeri 500 milyon liranin üzerinde olan uyusmazliklarda ise tüketici mahkemelerine basvurulmasi gerektigini kaydeden Coskun, tüketici mahkemelerine açilacak davalarin her türlü resim ve harçtan muaf oldugunu söyledi.

Coskun, Türk hukuk sistemine ilk defa kredi kartlari ile ilgili düzenleme getirildigini bildirdi. Konut ve tatil amaçli tasinmazlar ile elektronik ticaretin de tüketicinin korunmasi hakkindaki kanun kapsamina alindigini söyleyen Coskun, asgari garanti süresinin de iki yila çikarildigini söyledi.
Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber