Sağlık Bakanlığı, personel dağılımında düzenleme yapıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2009 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, özellikle büyükşehirlerdeki hastanelerde çalışıyor görülen hekim, hemşire sayısıyla, gerçekte çalışan personel sayısının farklı olması nedeniyle, personel dağılım cetvelinde düzenleme yapıyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, "Bazı hastanelerde hemşire sayısı tamam gibi görünüyor; ancak mazeretleri nedeniyle bazen yüzde 20'si, 24 saat üzerinden çalışamıyor, gece nöbetlerine katılamıyor. O zaman da hep gece çalışana bezginlik geliyor." dedi.

İrfan Şencan, Cihan'a yaptığı açıklamada, hastanelerde çalışıyor görülen sağlık personeli ile gerçekte çalışan personelin aynı sayıda olmadığına dikkat çekti.

Doğum izni, süt izni ya da özürlü çocuk sahibi olmak gibi objektif mazereti bulunanların, hastanelerde sürekli hizmet veremediğini vurgulayan Şencan, "Mesela bir hastanenin mevcut büyüklüğüne göre 5 dahiliyeci, 3 çocukçu alması lazım. Ama size verdiğimiz dahiliyeci askere gitmiş, çocukçu doğum izninde. Ya da doktorun kronik bir rahatsızlığı var ve zamanın yüzde 30'unda, 50'sinde yok. Aynı zamanda süt iznine giden personelden de yüzde 100 verim alamazsınız. Bir kere nöbete koyamazsınız. Yani bu kişilerden alınan verim de azalır." diye konuştu.

Bir bölümde 5 kişi çalışıyorsa ve biri süt iznine çıktıysa, diğerlerine gelecek nöbet sayısının ayda 6'tan, 8'e çıktığını kaydeden Şencan, "Bazı hastanelerde hemşire sayısı tamam gibi gözüküyor; ancak mazeretleri nedeniyle bazen yüzde 20'si 24 saat üzerinden çalışamıyor. Gece nöbetlerine katılamıyor. Geri kalanın üzerine yük biniyor. Dolayısıyla onları da bezdiriyoruz. Biri hep gündüz çalışırsa, diğerleri hep gece çalışmak zorunda kalıyor. Gece-gündüz dağılımını dengeli yapamıyoruz. O zaman da hep gece çalışana bezginlik geliyor." şeklinde konuştu.

Mazeretlerin çoğunun kıdemlendikçe arttığının altını çizen Şencan, "Bu durum büyükşehirlerde daha çok yaşanıyor. Çünkü sağlık mazeretleri yaşlılarda daha fazla oluyor. Sonuçta hastanelerde reel çalışan sayısı görünenin altında kalıyor. Bunu belirleyerek dengelemeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı'nın personel dağılım cetvelinde düzenleme yaptığını, birinci ve ikinci basamakların ihtiyaçlarını tekrar gözden geçirdiğini anlatan Şencan, şöyle devam etti: "Bütün hastanelerde yeni doğan, yetişkin yoğun bakımlarını artırdık. Normal doğum yapan 10 anneye bir hemşire verirken, prematüre doğumlarda 3 hatta daha fazla hemşire vermeniz lazım. Yani daha önce oraya verilen 400 hemşire şimdi yetmiyor. Aynı şekilde Kardiyovasküler cerrahi ve yanık yoğun bakım yatak sayıları arttı. Yani hastanelerde verilen hizmetin niteliği de değişiyor. Bu nedenle zaten bu verilerin hızlı bir şekilde güncellenmesi gerekiyor. Buna göre bir düzenleme yapılmalı."

Sağlık Bakanlığı olarak Türkiye'deki tüm hastanelerin ihtiyacını gidermek zorunda olduklarını kaydeden Şencan, "Bir hastanenin tüm ihtiyaçlarını görmek, diğerini açıkta bırakmak söz konusu olamaz. Şu anda sağlık personeli ihtiyacımızın tamamını karşılayamadığımıza göre, bunu belli bir hakkaniyet içinde dağıtmamız gerekiyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber