Milli Eğitim Bakanlığının yönetici atamada çelişkileri

Haber Giriş : 17 Aralık 2004 01:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'İN ÇELİŞKİLERİ

Ben 1990 yılından bu yana MEB'na bağlı okullarda öğretmenlik yapmaktayım. 2000 yılında Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliği alanında yüksek lisansa başlayıp, bir yılı hazırlık olmak üzere Ağustos 2003'te eğitimimi tamamladım.

Yüksek lisansa başladığım yılda yürürlükte olan Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği'ne göre okul müdürleri sınavla atanmaktaydı ve bu yönetmeliğin 12.maddesinde "Bu yönetmelik kapsamındaki kurum müdürlüklerine atanacaklar için düzenlenecek hizmet içi eğitim programlarına alınacaklar, seçme sınavı ile belirlenir. Ancak eğitim yönetimi alanında(Ek: 30 Kasım 2000 tarih ve 24246 sayılı R.G.) ?Lisans yada? lisans üstü öğrenimi veya Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Lisans Üstü Uzmanlık programını bitirenlerden öğretmenlik mesleğinde en az beş yıl hizmeti bulunanlar, seçme sınavına alınmaksızın tercih ettikleri kurum türüne ilişkin hizmetiçi eğitim programına alınırlar.

Seçme Sınavı, merkezi sistemle çoktan seçmeli test şeklinde, Bakanlıkça belirlenecek yerlerde Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Merkezince yapılır." hükmü yer almaktaydı.

Yönetim alanında yüksek lisans yaptığım için, mezun olduğum anda okul müdürlüğü sınavından muaftım. Yani benim ve benim gibilerin ( ki binlerce var ) sınava tabi tutulmadan okul müdürü olma şansı vardı. Oysa Ocak 2004'te çıkarılan Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği'nin 6-7-8. maddelerine göre;

"Madde 6 ? Eğitim kurumlarının yönetim kademeleri şunlardır:
a) Birinci Kademe: Eğitim kurumu müdür yardımcılığı,
b) İkinci Kademe: Eğitim kurumu müdür başyardımcılığı, C tipi eğitim kurumu müdürlüğü,
c) Üçüncü Kademe: B tipi eğitim kurumu müdürlüğü,
d) Dördüncü Kademe: A tipi eğitim kurumu müdürlüğü.

Yönetici Olarak Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar
Madde 7 ? Yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar şunlardır:
a) Yükseköğrenim görmüş olmak,
b) Atanacağı kuruma branşı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak,
c) Öğretmenlikte en az iki yıl hizmeti bulunmak,
d) Aylıktan kesme veya maaş kesimi cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,
e) Son yıla ait sicil notu iyi olmak kaydıyla varsa son üç yıllık sicil notu ortalaması iyi dereceden aşağı olmamak,
f) Son üç yıllık hizmet süresi içinde varsa yöneticilik görevi adli veya idari soruşturma sonucu üzerinden alınmamış olmak,
g) Zorunlu çalışma gerektiren yerler dışındaki kurum yöneticiliklerine atanacaklar için ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış ya da bu yükümlülükten muaf sayılmış olmak,
h) Atanacağı yöneticilik görevi için bu Yönetmelikte öngörülen sınavda başarılı olmak.

Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış ve bulundukları görevde en az iki yıl başarılı hizmetleri bulunmak kaydıyla, Talim ve Terbiye Kurulu uzmanlığı, eğitim uzmanlığı ve APK uzmanlığı görevleri ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde geçirilen süreler 4 üncü kademe yöneticiliğinde; şef kadrosunda geçen süreler ile özel öğretim okullarında müdür olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinde; müdür yardımcılığı sınavını kazanmak şartıyla müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler ikinci kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır.

Müdür Olarak Atanacaklarda Aranılan Özel Şartlar
Madde 8 ? Eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar şunlardır:
a) (C) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; birinci kademe yöneticiliğinde en az bir yıl görev yapmış olmak,
b) (B) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; birinci kademe yöneticiliğinde en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliğinde en az bir yıl görev yapmış olmak,
c) (A) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; üçüncü kademe yöneticiliğinde en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam üç yıl ya da birinci kademe yöneticiliğinde dört yıl veya birinci ve ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam beş yıl görev yapmış olmak."

Okul müdürü olabilmek için, müdürlük başvurusu öncesinde birkaç yıl müdür yardımcılığı yapmış olma şartı, ayrıca okullarda müdür yardımcısı olabilmek için de açılacak olan sınava girip barajı geçme şartı getirildi.

Yukarıda anlattıklarıma bağlı olarak, halen çalışmakta olduğum İzmir ilinde İzmir MEM boş olan müdür yardımcılığı kadrolarına atama yapmak için duyuru yaptı ve 17 Aralık'a kadar başvuruları kabul ediyor. Bu göreve atanacaklarda aranan şartlar ise;

"a) Müdür yardımcılığı sınavından 70 ve üzeri puan alanlar.
b)Halen yönetici olarak görev yapanlardan, bulundukları eğitim kurumu yöneticiliklerinde iki yılını tamamlayanlar.
c)Daha önce yöneticilik(müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı) yapmış olan öğretmenler.
d)Eğitim Kurumu Müdürlüğü Sınavına girerek başarılı olanlardan, bir eğitim kurumuna müdür olarak atanamamış olanlar(sertifika süreleri 5 yıl ile sınırlı olmak koşulu ile)"

olarak sıralanmış olup, görüleceği üzere bizim durumumuzda olan kişilerle ilgili hiçbir açıklama yapılmamıştır.

Sayın M.E.Bakanımız H. ÇELİK akademisyen olmasına rağmen, bir çok zorluğa göğüs gerip kısıtlı imkanlarımızla gerek madden gerekse manen yıpranma pahasına kendini geliştirmeye çalışan bizleri yok saymaktadır. Mevcut duruma göre, her fırsatta öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri, çağa ayak uydurmaya çalışmaları gerektiği, hatta her okula internet bağlayarak ve her öğretmene bilgisayar vererek araştırmaya yönlendirmek istediğini söyleyen Sayın Bakanımızdan, herhangi bir mecburiyetimiz olmamasına karşın araştırmalara yönelerek zor şartlarda yüksek lisans yapmış olan bizlere bazı alanlarda öncelik vermesini beklerken, yeni yönetmelikle daha önce bizlere verilmiş olan hakları da elimizden almış bulunuyor. Eski yönetmeliğe göre sınavsız okul müdürü olabilecekken, yeni yönetmelikle okul müdür yardımcısı olmak için bile sınava girmemiz gerekmektedir.

Bir diğer çelişki de yeni yönetmelikte, yönetim alanında 2 yıl eğitim almış bizler görmezden gelinirken, yönetmeliğin 25. maddesine bağlı olarak; "Birleştirilen, dönüştürülen veya kapatılan eğitim kurumlarının önceki yöneticileri dahil, daha önce eğitim kurumu yöneticiliğinde bulunmuş olanlar, ayrıldıkları veya istekleri halinde daha alt tipteki eğitim kurumları yöneticilik görevlerine yeniden atanabilirler. Aynı eğitim kurumuna atanmak üzere birden fazla adayın başvurmuş olması durumunda EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonucuna göre atama yapılır." hükmü getirilmiştir.

Çalışma hayatında herhangi bir okulda asaleten 1 gün bile yöneticilik yapmışsanız, bir şekilde yöneticiliği bırakmış yada bıraktırılmışsanız, kariyerinizde yöneticilik izleri olduğundan sınavdan muaf olarak açık kadrolara başvuru yapabiliyorsunuz. Yani falanca şehrin filanca ilçesinde 10-20 yıl önce (tarih sınırlaması yok) birkaç ay bile idarecilik yapmışsanız yaşınızı başınızı da almış olsanız sınav şartı falan aranmadan müdür yardımcılığı için başvuru yapabiliyorsunuz ama öğretmenliğinize ilaveten yönetim alanında filen 2 yıl okumuş bile olsanız başvuru yapamıyorsunuz.

Buradaki çelişkiler apaçık ortadadır. Şayet liyakat aranıyor ve tek kriter sınavda barajı geçmekse herkes sınava girer barajı geçen başvurur, geçemeyenin bir şey demeye hakkı olmaz. Özellikle eskiden yöneticilik yaptığı ve deneyimli olduğu söylenen bu arkadaşlar idarecilikte sürekli yönetmeliklerle haşır neşir olduklarından, bunların sınav korkusu olmayıp yönetmelik sorularından oluşan bu sınavdan kolayca başarılı olmaları gerekir diye düşünüyorum. Bir taraftan 20-25 yıllık öğretmen de olsanız uzman öğrt. ? baş öğretmen sınavına gireceksiniz derken, eski müdür yardımcısı iseniz sınava falan girmenize gerek yok buyurun idarecilik için başvurun demek kolay anlaşılamıyor bizlerce.

Bir taraftan; araştırın, kendinizi geliştirin diyen, diğer yandan bir şeyler yapmaya çalışan kişileri yok sayan bu zihniyetler öğretmenleri kahve köşelerine dönmüş öğretmenevlerinin okey masalarına mahkum etmektedir.Bizleri hiçbir alanda değerlendirmeyip görmezden gelmeye devam edeceklerini en azından açıkça söylerlerse hem paramızdan , hem zamanımızdan , hem de sağlığımızdan olma pahasına boş yere çırpınıp durmayalım.

Ara ara medyada bu öğretmenlerle bu kadar olur söylemlerine yönelik olarak, öğretmenleri bu şekilde olmaya mecbur ve mahkum eden ve sadece birini dile getirmiş olduğum bir çok çelişkili uygulamanın sahibi olan etkisiz yetkililere seslenerek; yetkisiz etkilileri görmelerine yardımcı olmanızı istirham ediyorum.

İzmir için Eğitim Kurumlarına Müdür Yrd. Olacaklarda aranan şartları www.izmir.meb.gov.tr'den, Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği'nin eskisine ve yenisine de www.meb.gov.tr'den ulaşabilirsiniz.

C.G.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber