İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İsteğe bağlı emekli olacak bayan memur için yaş, maaş ve ikramiye hesaplaması

Memuriyet hayatı devam ederken, ailevi nedenlerden dolayı memuriyetin bırakılması ihtiyacı oluşabilmektedir. Bu halde en çok sorulan soru varolan hizmetin nasıl devam ettirileceğidir. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununda, istifa etmek suretiyle memuriyetten ayrılacakların isteğe bağlı emekli olmasına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Söz konusu düzenlemede, 10 yıl hizmet şartı bulunmaktadır. Sitemize iletilen ve tüm bayan memur arkadaşlarımızı ilgilendiren bir soruya verdiğimiz cevaplar için başlığa tıklayınız.

İsteğe bağlı sigortalı olan memur emekli ikramiyesi alacak mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Mayıs 2009 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORULAR

Ekim 1992 yılından itibaren BAYAN memur olarak görev yapmaktayım. Yüksek okul mezunuyum. 1.2.1973 doğumluyum. Görevimden ayrılmak istiyorum. Devlet memurluğundan emekli olarak hizmet süremi dışarıdan tamamlamak istiyorum. Sorularım;

1- Bu konuda yapmam gereken işlemler nedir?

2- Emeklilik yaşım kaç yaş olacaktır?

3- Emekli olduğumda aylık tutarım kaç lira olacaktır?

4- Emekli ikramiyesi alabilecekmiyim. Alacak isem tutarı ne olacaktır?

YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

Devlet memurluğundaki hizmet süreniz 10 yıldan fazla olduğundan, 5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde (1) yer alan hükme göre, iştirakçiliğinizi 5434 sayılı Kanuna göre devam ettirmeniz mümkün olacaktır.

Bu konudaki başvurunuzu görevinizden ayrıldıktan sonra 6 aylık süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigortalı Tescil ve Hizmet Dairesi Başkanlığına (Milli Müdafaa Caddesi No/24 Bakanlıklar-ANKARA) yapmanız gerekmektedir.

"( 1 ) 5434 SK. (Ek paragraf: 17/9/2004-5234/3 md.)657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak en az on yıl çalıştıktan sonra, memurluktan çıkarılmış olanlar ile aynı Kanunun 96 ncı maddesi kapsamına girenler ve anılan Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin (5) numaralı alt bendinde aranan nitelikleri kaybedenler hariç olmak üzere herhangi bir nedenle memurluktan ayrılmış olanlar, memurluktan ayrıldıkları tarihten itibaren altı ay içinde yazılı olarak Sandığa başvurmaları ve emeklilik keseneği ve kurum karşılıklarını ait olduğu ay içinde Sandık hesabına yatırmaları şartıyla başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren Sandıkla ilgilendirilirler. Sandığın diğer iştirakçileri de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olanlar ile aynı esaslar çerçevesinde bu uygulamadan yararlanabilirler. Bunların emeklilik keseneklerine, emeklilik keseneğine esas aylık, derece ve kademeleri ile ayrıldıkları göreve ilişkin ek göstergeleri esas alınır ve Sandığa emekli keseneği ödedikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve eğitim durumları itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yükselebilecekleri dereceyi geçmemek şartıyla her üç yıl için bir derece yükselmesi uygulanır. Ancak, bu süreler, tekrar Sandığa tâbi bir göreve başlayanlar için de geçerli olmak üzere emeklilik ikramiyesinin süre ve miktar yönünden hesabı ile kazanılmış hak aylıklarının tespitinde dikkate alınmaz. Bu şekilde Sandıkla ilgilendirilenler bu Kanunun uygulanmasında isteğe bağlı iştirakçi olarak kabul edilirler.

(Ek paragraf: (1) 17/9/2004-5234/3 md.)Yukarıdaki paragrafta belirtilenlerden, toplu ya da fasılalı olarak toplam altı aydan daha fazla süreye ilişkin emekli kesenekleri ile kurum karşılıklarını süresinde ödemeyenlerin isteğe bağlı iştirakçilikleri sona erer. Sandıkla ilişkilendirilme isteğinden vazgeçtiğini yazılı olarak Sandığa bildirenlerin de isteğe bağlı iştirakçiliklerine başvuru tarihini takip eden ay başından itibaren son verilir. Diğer sosyal güvenlik kurumları ile zorunlu olarak ilgilendirilmelerini gerektirir görevlerde çalışmakta olan ya da çalışmaya başlayanlar ile diğer sosyal güvenlik kurumlarından veya Sandıktan kendi çalışmasından dolayı aylık bağlanmış olanlar isteğe bağlı iştirakçi olamazlar. Bunlardan diğer sosyal güvenlik kurumlarına tâbi olarak çalışmaya başlayıp bu görevleri sona erenler de altı ay içinde yazılı olarak isteğe bağlı iştirakçi olmak üzere başvuruda bulunabilirler."


EMEKLİLİK YAŞI NASIL HESAPLANACAK?

15.10.1992 tarihinden bugün itibariyle (15.6.2009 tarihine kadar) hizmet süreniz 16 yıl 8 ay olmaktadır. Yaş haddinizin bulunmasında, 5434 sayılı T.C,Emekli Sandığı Kanununun geçici 205 inci maddesine bakmak gerekmektedir. Bu madde, 4759 sayılı Kanunla 23.5.2002 tarihinde (14,6,2002 tarihine kadar olan toplam hizmete göre yaş tespiti yapılmaktadır) yürürlüğe girmiştir. Buna göre de;

15.10.1992 tarihi ile 15.6.2002 tarihi arası hizmetiniz 9 yıl 8 ay ?dır. Kadın devlet memurları 20 hizmet tabi olmaktadır. 20 hizmet yılınızı tamamlamaya 10 yıl 4 aylık bir süre gerekmektedir. Tamamlayacağınız bu süreye göre 5434 sayılı Kanunun geçici 205 inci maddesinin (k) bendine tabi olmaktasınız. Buradaki hüküm şu şekilddir: ?k) Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 10 tam yıldan fazla, 11 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 49, 14 yıldan fazla, 15 yıl 6 ay veya daha az kalan erkek iştirakçiler 53 yaşını,?... Bu hükme göre, 49 yaşınızı doldurmanız gerekecektir.

MAAŞIM NE KADAR OLACAK?

Aşağıdaki hesaplama 1.1.2009-1.7.2009 tarihleri arasında geçerli olan memur maaş katsayısı esas alınarak yapılmıştır.

20 hizmet yılınız esas alındığında intibakınız, 2/3 derece kademe olarak bulunmaktadır. Ancak isteğe bağlı iştirakçiliğinizi sağlayacağınız süre 3 yıl 4 aylık bir süre olacağından, 3 yıl 4 aylık süre dışındaki intibakınız ise 3/2 derece kademe, kıdem aylığı hizmetiniz 16 yıl olmakta ve sizin yüksek okul mezunu olduğunuz sayılarak bulunan bu derece kademenizin ek göstergesi de 1100 olmaktadır.

Bu verileriniz dikkate alındığında;

Aylık : 773.04.-TL. Bu tutarın % 4 ü ek ödeme olarak ayrıca ödenmektedir

EMEKLİ İKRAMİYESİ ALABİLİR MİYİM?

İsteğe bağlı iştirakçi olarak geçen süreniz, 3. cevap şıkkında yapılan hesaplamadan ve 5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin son fıkra hükmünden de anlaşılacağı gibi, tekrar devlet memurluğuna tabi bir göreve başlayanlar için de geçerli olmak üzere emeklilik ikramiyesinin süre ve miktar yönünden hesabı ile kazanılmış hak aylıklarının tespitinde dikkate alınmamaktadır.. Bu süreniz dışında kalan tam hizmet yılınıza emeklilik ikramiyesi ödenebilmektedir.

1.1.2009-1.7.2009 tarihleri arasında geçerli olan memur maaş katsayısı esas alınarak hesaplama yapıldığında;

İkramiye : İsteğe bağlı iştirakçilik süreniz olan 3 yıl 4 aylık süreniz hariç 16 yıl 8 ay olduğundan, ikramiyeniz 16 tam yıldan hesaplanmaktadır. 16 tam yılınıza karşılık alacağınız emeklilik ikramiyesi de 16.839.-TL. olarak hesaplanmıştır.

NOT: İsteğe bağlı iştirakçilik sürenizi 20 hizmet yılınızı tamamlayacak şekilde yaptıktan sonra, yaşınızın dolum tarihine kadar açıkta beklemeniz mümkün olabilecektir. Bu konuda yaptığımız açıklamalar için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber