Tatil başladı, seyahat hastalıklarına dikkat

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2009 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okulların tatil olmasıyla birlikte başlayan turistik ya da iş amaçlı geziler sırasında bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli önlemleri almamak tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Tatiller sırasında hastalık riskinin arttığına dikkat çeken uzmanlar, "Temiz olmayan gıda ve içecekler hastalıklara yol açacak mikropların vücuda girmesine neden olurlar. Dizanteri, A hepatiti, tifo, kolera ve benzeri parazit hastalıkları bu şekilde bulaşabiliyor. Su ve gıdalarla bulaşan pek çok hastalık dışkı - ağız yolu ile direkt olarak ta bulaşabilir. Bu etkenler ishalle seyreden hastalıklara neden olabilir. Hatta tifo ve kolera gibi bazı hastalıklar çok ağır seyrederek, ölümlere bile neden olabilir." uyarısında bulunuyor.

Bursa Özel Hayat Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ahmet Özkul, seyahatler sırasında yiyecek ve içeceklerle bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için sağlıklı ve taze ürünler kullanılmasına özen gösterilmesini tavsiye etti.

Salata, pişmemiş sebze, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden kaçınmak gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ahmet Özkul, sebzelerin pişirilerek, meyvelerin soyularak, sütün kaynatılarak, taze peynirin ise pişirilmeden tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Sıtmanın seyahat sırasında bulaşabilecek en önemli hastalıklardan biri olduğunu belirten Uzm.Dr. Ahmet Özkul, "Sıtmanın etkeni 'Plasmodium' adlı parazittir. Tüm sıtma türleri dişi Anopheles sivrisineklerinin sokması ile bulaşır. Sıtma ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Uygun önlemlerin alınması ile tedavisi mümkündür. Bir yılda tüm dünya da 300-500 milyon kişi sıtma nedeniyle hastalanmakta, 1 milyon kişi yaşamını yitirmektedir." şeklinde konuştu.

Ahmet Özkul, "Sıtma Orta ve Güney Amerika'nın geniş bölgeleri, Afrika, Asya, Doğu Avrupa ve Güney Pasifik'te görülmektedir. mevcuttur. Sıtmadan korunmak için sivrisinek bulunan bölgelerden mümkünse uzak durmak, uzun kollu giysiler ve uzun pantolonlar giymek uygun olacaktır. Yataklarda cibinlik kullanılabilir. Seyahat edilen bölgede görülen sıtma türüne karşı koruyucu ilaçlar kullanmak için doktorunuza danışmalısınız." dedi.

Seyahat edilen bölgelerde karşılaşabilinecek enfeksiyon hastalıkları konusunda yolculuk önce bilgi edinilmesinde yarar olduğunu kaydeden Özkul, uzun yolculularda verilen molalarda ayakların hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber