Bakan Çubukçu'nun açıklamaları ve öğretmen sirkülasyonu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Aralık 2009 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan ÇUBUKÇU Şubat 2010'da atama yapılmayacağına ilişkin cümleleri ile beraber il içi il dışı yer değiştirmeler nedeniyle eğitim öğretimin aksadığına işaret etmiştir. Şubatta atama yapılmamasının sebeplerinden biri olarak da bunu göstermiştir. Bir kere ilk atama yapmak farklı bir şey, yer değiştirme ise farklı bir şeydir. Sayın bakan ilk atamada kadrolu öğretmeni olmayan sınıfa ya da derse öğretmen atayacaktır. Bu gerekçe bakanı haklı çıkarmaktan uzaktır.

Evet biz de öğretmen atamanın tek dönemde özellikle öğretim yılı başında dersler başlamadan önce yapılması taraftarıyız fakat Aralık2009 atamasını yaptıktan sonra bu açıklamayı yapmak öğretmen adaylarının haklı isyanı sonucunu doğuracaktır. Atanmaları an meselesi olan bazı adaylar bu kararla hüsrana uğramışlardır. Sayın bakan bu açıklamasını Aralık atamasından önce yapmış olsa idi sorunun bu denli büyümesi mümkün olmayacaktı.

Kaldı ki sorun sadece Ağustos ya da Şubatta atama yapmaktan öteye yeterince yani ihtiyaç doğrultusunda atama yapamama sorunudur. Siz yeterince öğretmen alırsanız sınıflar ve derslerimiz kadrolu öğretmenlerle dolu olursa o zaman kimsenin sizden atanma talep etmek gibi bir hakkı olamaz. Bu durumda siz yeni açılan kurumlarınız ile emekli olan ya da herhangi bir nedenle öğretmenlikten ayrılanların yerine atama yapmakla mükellef olursunuz.

Bu bile her yıl 20bin civarındadır. Emekli olan öğretmenlerin yerine dahi atama yapamayan bir bakanlığa isyan edilmesinden daha doğal ne olabilir ki? 2009 yılında olduğu gibi 2010 yılında da emekli olan öğretmenlerin sadece %25'inin yerine öğretmen alınabilecektir.

Yani isyan boş kadrolara rağmen atama yapılmaması kaynaklıdır.

Bakanın bahsettiği öğretmen sirkülasyonu sorunu yer değiştirmelerle ilgili ise (ki sirkülasyon ancak burada mümkündür.);

2002 den bugüne duruma bir bakalım.

Eski Bakan sayın ÇELİK'in ilk el attığı ama kendi düzenlediği mevzuata bile uymamak gibi hukuksuz davranışlar sergilediği konu öğretmenlerin yer değiştirmeleri konusu olmuştur.

Anlaşılan MEB bakanı olunca bu işe el atmak gerekiyor. Ele atılmasına karşı değiliz ama her ele alış öğretmenlerin haklarını alır nitelikte olmamalıdır. Bir düzenleme yapan idarenin çalışanlarının lehine karar vermeyi ön plana çıkarmasından öteye bir şey düşünebilir mi?

Bakalım neler olmuş son yıllarda:

Bakan Çelik 2003'te Norm Kadro Yönetmeliğinde

?Okul ve kurumların norm kadro sayılarının değişmesi
Madde 18-( 30/11/2003 tarih ve 25302 S.R.G.de yayımlanan Yönetmelikle değişik)
Okul ve kurumların norm kadro sayılarının bu Yönetmelikte yer alan norm kadro kriterleri çerçevesinde değişmesi halinde bu değişikliğe konu olan okul ve kurumların norm kadro sayıları Eylül ayında 16 ve 17 nci maddeler doğrultusunda yeniden belirlenir.?

Değişikliğini yaparak öğretmen planlamasının sağlıklı yapılabilmesi adına Haziran'da yapılmakta olan Norm Kadro düzenlemelerini Eylül'e çekmiştir. Bunun sakıncasını basit bir örnekle söyleyeyim: A okulunun Matematik Öğretmenliği norm kadrosu 4 olsun. 3 öğretmen varsa bu okulda 4.öğretmen olarak Eylül'den önce yapılan yer değiştirmede ya da ilk atamada gelebilmektedir. Eylül'de öğrencisi düşen ya da şube kapatan okulun norm kadrosu da doğal olarak düşmektedir. Bu durumda okullar normlarını Eylülde yani atama ve yer değiştirmelerden sonra düzenlediklerinden gelen öğretmen ya da o okulda kıdemi en düşük öğretmen Norm Kadro fazlası durumuna düşmektedir.

Sayın Çelik daha sonra;

3797 sayılı teşkilat kanununda değişiklik yaparak;

?Ek Madde 1 ? (Değişik: 24/05/2006 - 5504/1 md.) Son bir yıllık sürenin en az yarısında Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına ait bir kadroda bulunup emeklilik hakkını kazananlardan (son bir yıl içerisinde istifa etmiş veya müstafi sayılmış olanlar dahil), emekliliklerini isteyenlerin emeklilik işlemleri haziran ve temmuz ayları içerisinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi için görev yapılan il sınırları içerisinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve Milli Eğitim Bakanlığının uygun görmesine bağlıdır.?

Eklenmiş yine öğretmen planlanmasının sağlıklı yapılabilmesi adına Emeklilik işlemleri Haziran, Temmuz aylarına çekmiştir.

Bu da yetmemiş 04.03.2006'da Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği

kökten değiştirilmiştir. Yine öğretmen planlamasının sağlıklı yapılabilmesi adına; ve yer değiştirmeler de düzene konulmuştur aklı sıra:

"MADDE 22-(1) Öğretmenler bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde il içinde veya iller arası yer değişikliği isteğinde bulunabilirler.
a) İl içi yer değiştirme; bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler ile özür durumunu belgelendirenler il içinde eğitim kurumu tercihi yapmak suretiyle yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
Mart ayı içinde yapılacak başvurular, Nisan ayı içinde yapılacak değerlendirme sonucu tercih edilen eğitim kurumları itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya alınır. Bu sıralar millî eğitim müdürlüklerince ilân edilir.
Atamalar, bu sırada bulunanlar arasından eğitim kurumlarındaki norm kadro açığı ölçüsünde o okul veya kurumu tercih edenlerden hizmet puanı en fazla olandan başlanması suretiyle Mayıs ayı içinde gerçekleştirilir. Ataması yapılanların eski görev yerlerinden ayrılmaları Haziran ayı sonu itibarıyla sağlanır.
Ataması yapılamayanlara ait sıra durumu, takip eden yılın Şubat ayı sonuna kadar geçerli olup, dönem içinde oluşacak öğretmen ihtiyacı bu sırada bulunanlardan karşılanır.
Sıra kapsamındaki il içi yer değiştirmeler, eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılır."

Bu ve benzeri hükümlere göre kurumunda 2 yılını dolduran öğretmen il içi, o ilde 3 yılını dolduran ise il dışı yer değiştirme isteyebiliyorlar evet aynı hükümetin üyesi Çelik tarafından düzenlenen mevzuat böyle;

Uygulamaya bakalım; İlk atamayı ve yer değiştirmeleri Temmuzdan sonra yapan bakanlık sıra yer değiştirme için gerekli il içinde 2 yıl, il dışında 3 yılı doldurma hesabına gelince 30 Temmuz'u baz almaktadır. Yani kendi çıkardığı yönetmelikte 2 yıl 3 yıl olan süre otomatik olarak 2 yıl 3 yıla, 3 yılda 4 yıla çıkmış olmaktadır.Hatırlatalım ki bu hesap daha önceleri 30 Eylül idi.

Yönetmelik ?Sıra kapsamındaki il içi yer değiştirmeler, eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılır.? dediği halde Haziran, Temmuz ve Ağustos'ta sıraları yeterince çalıştırmayan idare bu yetmezmiş gibi bu yıl Şubat'ta ki sıra çalıştırmasını yapmayacağını ilan etmiştir.

Yani kendin çal kendin oyna ama kuralı kendin koyduğun halde kurala uyma. Önemli olan düzenleme yapmak değil düzenlemeye uymak, hukuk devletinin gereğini yerine getirmektir.

Kurala madem uymayacaksınız o zaman kuralı uyacağınız şekilde koyun da biz de ne yapacağımızı bilelim. Bize yani eğitim çalışanlarına en azından bu kadar saygı duyun.

Şimdi anlaşılan uzun zamandır beklenen ?Öğretmenlerin Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliğine? son şekli verilmiş ve yayımlanacak. Bir görelim bakalım bu kez neler düşünmüş büyüklerimiz ve hangi hakları vermişler (!) biz eğitim çalışanlarına?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber