MEB ile TİSK arasında mesleki eğitim protokolü imzalandı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ocak 2010 17:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, MEB ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) arasında Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen ?Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü?nün imza törenine katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) arasındaki ?Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü? imza töreni, Şişli Endüstri Meslek Lisesinde düzenlendi.

Törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, protokolün, mesleki ve teknik eğitimde hedeflerine yaklaşmada önemli bir adım olduğunu belirterek, dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye'de karşılaşılan en büyük sorunların başında sektörün yeterli nitelikte ve sayıda eğitimli, belgeli teknik eleman bulamaması geldiğini söyledi.

Bakanlığın bu ihtiyaca yönelik olarak mesleki ve teknik eğitimde fiziki altyapının iyileştirilmesi, kalitenin yükseltilmesi ve eğitime erişimin artırılması yönünde çalıştığını anlatan Bakan Çubukçu, 2002-2007 yılları arasında AB ile iş birliği içerisinde üniversiteler ile TİSK başta olmak üzere TOBB, TESK, Türk-İş, Hak-İş gibi sosyal paydaşların katkı ve katılımıyla ?Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi'' ile ''Mesleki ve Teknik Eğitimin Modernizasyonu? adlı projelerin hayata geçirildiğini kaydetti.

Bakan Nimet Çubukçu, her iki projeyle mesleki ve teknik eğitimin modüler olarak sektörün beklentilerine göre yeniden yapılandırıldığını vurguladı. Başta AB ülkeleri olmak üzere tüm ülkelerin mesleki ve teknik eğitime önem ve öncelik verdiğini belirten Bakan Çubukçu, şöyle devam etti: ?Bundan 10 yıl önce Lizbon'da düzenlenen Avrupa Konseyi toplantısında bilgi temelli sürdürülebilir ekonomik büyümeye sahip bir Avrupa'yı 2010 yılına kadar oluşturmak hedefi koyan ülkeler, sürekli bu hedeflerini geliştirmekte ve çıtayı daha yükseklere taşımaktadırlar. 12 Mayıs 2009'da Brüksel'de toplanan AB Eğitim, Gençlik ve Kültür Komisyonu da 2020 yılına kadar yapılacak çalışmaların çerçevesini çizmiştir. Bunlar, hayat boyu öğrenim ve hareketlilik, eğitim öğretimin kalitesinin ve etkinliğinin artırılması, eşitlik, sosyal uyum ve aktif vatandaşlık, eğitimin her kademesinde girişimcilik, yenilik ve yaratıcılık bilincinin güçlendirilmesidir. Bakanlık olarak tüm bu gelişmeleri yakından izliyoruz. Ülkemizin önde gelen sektör, kurum ve kuruluşları yanında AB, Dünya Bankası, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İspanya, İngiltere gibi ülkelerle de iş birliği içinde çalışmalarımız devam ediyor.?

Ülkelerin kalkınmaları ve rekabette üstünlük sağlamalarının; sanayi, tarım, inşaat ve hizmet sektörlerinde daha fazla üretimle gerçekleşeceğini belirten Bakan Çubukçu, iş dünyası ile eğitim kurumlarının iş birliği içerisinde olmasının önemine işaret etti.

Bakan Çubukçu, mesleki ve teknik eğitimin, iş dünyasının beklentilerine uygun nitelikli eleman yetiştirebilmesi için okullardaki fiziki altyapı ile atölye ve laboratuvarların donatımının gelişen teknolojiye uyumlu olmasının, eğitim programları ile atölye ve meslek dersi öğretmenlerinin bilgilerinin güncelliklerini korumasının önem arz ettiğini söyledi. Türkiye'deki öğrenci sayısının birçok Avrupa ülkesinin toplam nüfusunun üzerinde olduğunu dile getiren Bakan Çubukçu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?2009-2010 öğretim yılında ortaöğretim öğrenci sayısı 4 milyon 240 bin 352'dir. Bunun 1 milyon 817 bin 814'ü mesleki ve teknik eğitim okullarına devam etmektedir. Mesleki ve teknik eğitimde geçen yıla göre öğrenci artış oranı yüzde 15,6'dır. Bu artışa paralel olarak fiziki altyapıyı iyileştirmek, kaliteyi yükseltmek ve eğitime erişimin artırılmasını sağlamak için genel bütçenin yanı sıra sektörel bazda da yatırım desteğine ihtiyacımız var. Bu destek, yeni okul, atölye, laboratuvar yapımı şeklinde olabileceği gibi okullarımız bünyesinde mevcut bulunan atölye ve laboratuvarın donatımı şeklinde de olabilecektir. İş dünyamızı mesleki ve teknik eğitime daha fazla katkı ve destekte bulunmaya davet ediyorum.?

Çalışmaların başarıya ulaşmasında iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve eğitim kurumlarının iş birliği içinde olmalarının büyük önem taşıdığını ifade eden Bakan Çubukçu, protokol sayesinde TİSK ile çağın şartlarına uygun bir mesleki eğitim için imkanlarını birleştirdiklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, ?Önümüzdeki dönemde TİSK'e bağlı sendikaların ilgili iş kolunda çalıştırılan, yaptığı iş ile ilgili mesleki ve teknik eğitim almamış olan herkes Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında eğitimden geçirilecektir? dedi.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, 2008 yılında İş Kanunu'na, yaptıkları işle ilgili mesleki eğitim almayan işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacaklarına ilişkin hüküm eklendiğini ve yayımlanan tebliğde de gerekli eğitimin alındığını ifade eden geçerli belgelerin hangileri olduğunun belirtildiğini anımsattı.

?Düzenlemelerle halen özellikle sanayide çalışan ve geçerli belge sahibi olmayan büyük bir işçi kitlesine mesleki eğitim verilmesi gereği, çok önemli bir ülke ihtiyacı olarak gündeme gelmiştir? diyen Başkan Kudatgobilik, iş birliğiyle halen TİSK'e üye işveren sendikalarına bağlı iş yerlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalışan ve geçerli belge sahibi olmayan işçilere gerekli mesleki eğitimin verilmesi ve bu eğitim sonucunda geçerli belge almalarının sağlanmasının amaçlandığını anlattı.

Başkan Kudatgobilik, mesleki eğitimin geliştirilmesinin, Konfederasyonun kurumsal amaçlarının başında geldiğini ifade ederek, ülkenin küreselleşme sürecinde başarılı olması, bilgi toplumuna geçmesi, işsizlikle mücadele edilmesi ve sosyal refah düzeyinin yükseltilmesi açısından mesleki eğitimin anahtar rol üstlendiğini söyledi.

TİSK'in Türkiye'deki işletmelerin ve çalışanların küresel rekabet gücünü destekleyecek ulusal meslek standardı hazırlama çalışmalarını yürüttüğünü belirten TİSK Başkanı Kudatgobilik, ?Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun hazırlanmasını planladığı toplam 447 meslek standardının 207'si, TİSK üyesi sendikalarca taahhüt edilmiştir? diye konuştu.

Protokolle, yaklaşık 150 bin çalışana eğitim ve belge verileceğini bildiren Kudatgobilik, her şeyin devletten beklenmesinin doğru olmadığını, sivil toplum kuruluşlarının da çaba göstermesi gerektiğini kaydetti.

Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Acır ile Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan'ın da katıldığı törenin sonunda, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ile TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudatgobilik, protokolü imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber