Cumhurbaşkanı seçimi kanun tasarısı görüşülüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2010 12:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa'da Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi yönünde değişiklik yapıldığını hatırlatarak, "Anayasa'ya getirilen bu yeni biçim, beraberinde bu maddelerin uygulamasını gösteren bir Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası'na ihtiyaç doğurdu" dedi. Ergin, Cumhurbaşkanı'nın 5 yılda bir halk tarafından seçileceğini ve bir kişinin en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebileceğini söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan TBMM Anayasa Komisyonu, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliğine uyum amacıyla hazırlanan Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine başladı. Tasarıya ilişkin bilgi veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa'da Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi yönünde bir değişiklik yapıldığını hatırlatarak, Anayasa'ya getirilen bu yeni biçimin, beraberinde bu maddelerin uygulamasını gösteren bir

Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası'na ihtiyaç doğurduğunu anlattı. Bu ihtiyacı karşılamak üzere hazırlanan tasarıyı görüştüklerini belirten Ergin, "Anayasa değişikliği sırasında Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilip seçilmemesi çok tartışıldı. Sonuçta referandumla son nokta konuldu. Bu değişiklik yapılırken seçmen tabanının genişletilmesi, demokratik katılımın daha çok sağlanması, yönetenleri belirleme sürecine halkın doğrudan katılımı gibi amaçlar gözetilerek bu düzenleme yapılmıştı. Bugüne kadar Türkiye'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde yaşanan tüm sıkıntılara bakıldığında böyle bir yöntemin daha doğru olacağı kanaati bizi bu noktalara getirmişti. Hazırlanan tasarı Anayasa'da yapılan değişikliğe paralel olarak Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini, seçimin eşit ve gizli oyla ve bütün yurtta aynı gün yapılmasını, yargı denetimi altında bu çalışmaların yapılmasını, Cumhurbaşkanı'nın 5 yılda bir ve en fazla iki kez seçilmesini öngörüyor" şeklinde konuştu.

Ergin, tasarıyla ilk oylamada salt çoğunluğu alanın seçilmesini ama salt çoğunluk alınamadığı takdirde en çok oy alan iki adayın 15 gün sonra ikinci tura katılmasını ve bu turda salt çoğunluğu alanın Cumhurbaşkanı olmasını sağlayan bir düzenleme getirdiklerini, en az 20 milletvekilinin Parlamento içinden veya dışından aday göstermesine imkan sağladıklarını ve son yapılan seçimlerde yüzde 10'u bulan partilerin de aday önerebilmesini sağlayan bir düzenleme yaptıklarını bildirdi.

Ergin'in sunumunun ardından tasarının tümü üzerindeki müzakerelere geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber