Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü, okul yönecilerinden öğretmen alımı için açık gösterilmesini istedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Şubat 2010 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmen İhtiyacının Karşılanması

Okul/kurumlarda öğretmen ihtiyacı olduğu; okul/kurum müdürlerinin yazılı/sözlü talepleri. Bakanlık yetkilileri ile Müfettişlerinin İllerde yapmış oldukları inceleme ve denetimler sonucunda düzenlemiş oldukları raporlardan anlaşılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen İhtiyacının Karşılanması konusunda yazı yayınladı. ?Meslek liselerine öğretmen alımına öncelik verilecek? haberimizde de daha önce Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünün mesleki ve teknik eğitim kurumlarındaki boş atölye, laboratuvar ve meslek dersi öğretmen normlarının tümünün açık gösterilmesini istediğini haberleştirmiştik.

Bu sefer Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü 21/12/2009 tarih ve 4722 sayılı yazı ile bazı açıklamalar da bulundu.

?Öğretmen İhtiyacının Karşılanması? konulu yazıya göre;

"Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı okul/kurumlarda öğretmen ihtiyacı olduğu; okul/kurum müdürlerinin yazılı/sözlü talepleri. Bakanlık yetkilileri ile Müfettişlerinin İllerde yapmış oldukları inceleme ve denetimler sonucunda düzenlemiş oldukları raporlardan anlaşılmıştır.

Bilindiği Üzere eğitim-öğretimin ayrılmaz bir parçası ve en temel unsurlarından biri de öğretmendir. Okul/kuramlarda eğitim-öğretimin amacına uygun etkin, verimli ve sağlıklı olarak yapılabilmesi, başarı ve niteliğin artırılabilmesi için okul/kurumlarda yeterli sayıda öğretmenin bulunmasına ve Öğretmen ihtiyacının karşılanmasına bağlıdır.

Bakanlığımıza bağlı okul/kurumların öğretmen ihtiyaçları, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri ile Personel Genel Müdürlüğünce yayımlanan Atama ve yer değiştirme Kılavuzlarında belirtilen esaslar doğrultusunda kılavuzlarda yer alan başvuru takvimine göre müracaat eden öğretmen adayları arasından karşılanmaktadır.

Öğretmen ihtiyacının karşılanmasında, il İçinde öğretmenlerin eşil, adaletli ve dengeli dağıtımında en büyük görev ve sorumluluk, İl Milli Eğitim Müdürlerine düşmektedir.

Ancak; Bakanlığımızca Okul/kurumlardan öğretmen ihtiyaçlarına yönelik olarak alınan bilgiler ile Personel Genel Müdürlüğündeki ders yükleri, mevcut norm kadrolar ile mevcut Öğretmen sayılan arasında farklılıkların bulunduğu, bunun da ya okul/kurum müdürlükleri tarafından okul/kurum norm bilgilerinin Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte belirtilen açıklamalar ile süresi içinde girilmediği veya eksik/fazla girildiği, bunun düzeltilmediği, bilgilerin güncellenmediği ya da İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından öğretmen kontenjanlarının aynı şekilde eksik/fazla bildirilmesi, öğretmen ihtiyacı olmasına rağmen sistemde bunun gösterilmemesi, okul/kurum norm bilgilerine göre kontenjanların güncellenmemesi, atama dönemlerinde sistemin açılmamasından dolayı ilk atama yoluyla yeterli sayıda Öğretmen ataması yapılamamaktadır.

Özelikle Ülkemiz ile Rusya ve Çin arasında son zamanlarda ticari, ekonomik ve turizm alanlarında büyük gelişmelerin yaşandığı günümüzde Rusça ve Çince Dil Öğretiminin ön plana çıkması nedeniyle ilk etapta belirlediğimiz Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ile Anadolu Ticaret Meslek Liselerinden 2'sinde Rusça, 7'sinde de Çince Dil Öğretimi birinci yabancı dil olarak yapılmaktadır. Rusça ve Çince Dil Öğretimi ile bu alandaki öğrenci ve öğretmen yeterliliklerinin artırılması ve geliştirilmesi amacıyla yapılan ikili anlaşmalar doğrultusunda hazırlanan projeler Makam Onayları ile uygulamaya konulmuştur.

Uygulamaya konulan 12 okulumuzun Rusça ve 7 okulumuzun Çince Dili öğretmen ihtiyacı çeşitli nedenlerle bazı milli eğitini müdürlüklerince bu alanda norm İhtiyacı olarak girilmediğinden Bakanlığımızca yapılan öğretmen atamalarıyla ilgili duyurularda da ihtiyaç doğrultusunda yer alamamaktadır. Bilindiği Üzere bu alanda pedagojik formasyon almış ilgili Fakültelerin alan mezunu bulunmamaktadır. Belirtilen okullarımızın ihtiyacı olan Rusça ve Çince Öğretmen ihtiyacının ek ders ücreti karşılığı giderilmesi ise, bu alan mezunlarının söz konusu okullarımızın bulunduğu yerleşim yerlerinde olamaması veya başka yerleşim birimlerinden gelmeleri halinde alacakları ek ders ücretlerinin görevlendirilecekleri ders saati de dikkate alındığında yeterli olamayacağı gibi nedenlerle mümkün olamayacağından Rusça ve Çince Dil Öğretiminin arzu edildiği gibi gerçekleştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla, kadrolu Öğretmen atamasının yapılmasına ivedilikle ihtiyaç bulunmakladır.

Yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda; İl Millî Eğitim Müdürlükleri tarafından;

*Genel Müdürlüğümüze bağlı okul/kurum müdürlerinin kendilerine özlük modülüne giriş için verilen ?Kullanıcı Adı ve Şifre? ile öğretmenlerin il içinde veya iller arası yer değiştirmeleri, ilk atama İle öğretmen atanması ile ilgili olarak Kılavuzlarda belirtilen atama dönemlerinden en az İki hafta öncesinde "kontenjan.meb.gov.tr" adresinden kontenjan modülüne girerek, kurum norm bilgilerini kontrol etmeleri, norma yansımasın sağlanması varsa diğer eksiklik, fazlalık Özlük bilgilerinin kontrol edilerek norma yansımasının sağlanması, varsa diğer eksiklik, fazlalık veya yanlışlıkların düzeltilmesi ve güncellenmesi gerekmektedir.

* Kılavuzlarda belirtilen alama dönemleri için başvuru tarihlerinden en az iki hafta önce okul/kurum norm bilgilerinin kontrol edilerek, okul/kurumlara, derslere göre verilen öğretmen kontenjanlarına ait bilgilerin doğru, eksiksiz ve tam olarak girilmesi,

*Atama dönemleri için başvuru tarihlerinden en az iki hafta önce öğretmen ihtiyaçlarına ait normların sistemde acık gösterilmesi,

*Öğretmenlerin emeklilik, istifa, ölüm, nakil vb. nedenlerle de okul/kurumdan ayrılmaları durumunda özlük modülünden bilgilerinin girilerek, kontenjan modülündeki bilgilerin güncellenmesinin sağlanması "kontenjan.meb.gov.tr" adresinden kurum norm bilgilerini kontrol etmeleri, değişiklikleri zamanında ve süresi içinde girmelerini sağlamaları gerekmektedir.

Ayrıca, Genel Müdürlüğümüze bağ» meslek liselerinin bünyesinde Anadolu programının da uygulanması halinde, meslek lisesi ve Anadolu programına ait normlar birleştirilerek, ders yüklerinin buna göre girilmesi sağlanacaktır.

Okul/Kurum norm bilgilerinin kontrol edilmesinde, eksik, yanlış veya fazla bilgilerin düzeltilmesi ve güncellenip/güncellenmemesinde, ayrıca il düzeyinde öğretmen kontenjanlarının tam ve öğretmen ihtiyacının doğru olarak belirlenmesinde, atama dönemlerinden en sı iki hafta önce sistemin açılarak öğretmen kontenjanı ve ihtiyacının gösterilmesinde tüm sorumluluk, İl Millî Eğitim Müdürlüklerine ait olacaktır. İlinizde Genel Müdürlüğümüze bağlı herhangi bir okul/kurumda herhangi bir dersten öğretmen ihtiyacı olmasına rağmen hiç Öğretmen ihtiyacı bildirmeyen veya eksik bildiren, sistemi açmayan yöneticiler hakkında gerekli inceleme ve gerektiğinde soruşturma yaptırılacaktır,

Yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı okul/kurumların öğretmen ihtiyaçlarına ait bilgiler güncellenerek önümüzdeki ilk atama dönemi ile tüm atama dönemlerinde ihtiyaçlar tam ve eksiksiz olarak girilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber