Adalet Bakanlığından Deniz Feneri E.V. açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2010 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Adalet Bakanlığı, yabancı görevlilerin Türkiye'de sorgulama yapmalarına izin verip vermeme yetkisinin tamamen ilgili adli makamlara ait olduğunu, bakanlığın yargı mercileri arasında yapılan uluslararası adli yardımlaşma talepleri konusunda evrak gönderilmesine aracılık etme dışında hiçbir yetkisi bulunmadığını bildirdi.

Adalet Bakanlığı, bugün bir gazetede yayımlanan "Almanlar da dokunamadı" başlıklı haberdeki, "Alman makamlarının Deniz Feneri e.V. davasının Türkiye ayağı için Zahid Akman ve Zekeriya Karaman'ı sorgulamak istedikleri ancak sorguya izin verilmediği, gerekçesinin de açıklanmadığı" iddiasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Frankfurt am Main Bölgesel Mahkemesi Savcılığının adli yardımlaşma evrakına ilişkin işlemlerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütüldüğü, söz konusu adli yardım talebinin yerine getirilmesi hususunun, Başsavcılığın yetkisi dahilinde olduğu belirtilen açıklamada, Adalet Bakanlığının bu konuda talep ve belgelerin ilgili mercilere ulaştırılmasına aracılık etmek dışında hiçbir görev ve yetkisi bulunmadığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Diğer taraftan, Alman adli makam temsilcilerinin adli yardımlaşma talebinin yerine getirilmesinde Türkiye'de hazır bulunmalarına ilişkin taleplerine gelince, 'Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Avrupa Sözleşmesi'nin 4. maddesinde, 'yardım isteyen taraf açıkça istediği takdirde, yardım istenen taraf, istinabenin yerine getirilmesi tarihini ve yerini kendisine bildirecektir. İlgili memur ve kişiler, yardım istenen tarafça rıza gösterildiği takdirde, istinabenin yerine getirilmesinde hazır bulunabilirler' denilmektedir.

Anılan düzenleme kapsamında, ancak istenilen taraf (Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı) rıza gösterdiği takdirde, Alman makamları istinabe talebinin yerine getirilmesinde hazır bulunabilirler. Bu konudaki takdir yetkisi, Bakanlığımıza değil Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına aittir.

Frankfurt am Main Bölgesel Mahkemesi Savcılığının adli yardımlaşma evrakının iletildiği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından cevaben alınan 20 Ekim 2009 tarihli yazıda aynen; 'Bayan Savcı Kertsin Lotz, Başkomiser Bay Alexander Böhn ve Adliye Müfettişi Bayan Tanja Jakob'un, Türkiye'de yapılacak hukuki işlemlere dahil edilmesi, hazırlanan soru kataloğundan, zanlılara ve şahitlere soru sormalarına izin verilmesi talebinde bulunulmuş ise de bu talep tarafımızca uygun bulunmamaktadır' şeklinde bildirilmiş olup, keyfiyet 23 Ekim 2009 tarihli yazımızla Alman makamlarına iletilmiştir.

Öte yandan, haberde yer alan ve istinabe talebinin kabul edilmeyişinin gerekçesinin Adalet Bakanlığı tarafından bir milletvekilinin soru önergesine verilen cevapta belirtilmemiş olduğu hususu da gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü, anılan talepler hakkında değerlendirme ve karar verme yetkisi adli makamlara ait olduğu gibi, bunu gerekçelendirme yetkisi de bu makamlara aittir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber