BDP: Tepkimiz sert olur... Meclis Başkanı: Öldürtecek misiniz?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2010 23:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesi 336 oyla kabul edildi. Maddenin görüşmelerinde tansiyon yükseldi.

BDP Grubu adına konuşan Van Milletvekili Özdal Üçer, düzenlemeyle emekçilerin mağduriyetinin giderilmediğini savundu. Grev hakkı verilmemesini eleştiren Üçer, ''Anayasayı 'babayasa' diye yuttaramazsınız'' dedi.

Üçer'in, Ak Parti'li milletvekilleri ile tartışması üzerine Başkan Şahin, Üçer'den Genel Kurula hitap etmesini istedi.

Üçer, AK Parti sıralarına ''Kimileri Meclisle yakışmayacak küfürleşmelere zemin oluşturuyor. Bunları kınadığımızı ve asla kabullenmeyeceğimizi belirtmek istiyorum. Çünkü, bizler doğru bildiklerimiz ve değerlerimiz için gerekirse idam sehpalarını tekmelemiş, yağlı idam urganlarına boynumuzu uzatmışız. Ama asla hakareti kabul etmemişiz. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Herkesin bunu içine sindirmesi gerekir. Kimsenin haddini aşmaması gerekiyor'' diye konuştu.

Tartışmasının sürmesi üzerine Şahin, kendisine doğru dönen Üçer'e, ''Siz karşılıklı tartışmayı seviyorsunuz galiba'' dedi.

"GÖREVİMİ BİLİYORUM"

Üçer'in, ''El kol hareketi yapanları uyarmak sizin birinci göreviniz. Lütfen görevinizi yapın'' sözlerine ise Şahin, ''Ben görevimi biliyorum'' karşılığını verdi.

Üçer'in konuşmasının ardından BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, Şahin'in tutumu nedeniyle usul tartışması açılmasını talep etti.

Şahin'in söz verdiği Ata, Parlamento çatısı altında herhangi bir konu hakkında her milletvekilinin aynı şeyi düşünmesini istemenin doğru olmadığını söyledi. Ata, ''Eğer milletvekilleri bu kürsüye çıkıp düşüncelerini ifade edemeyeceklerse hangi platformda ifade edecekler. Çözüm adresi olarak burayı görüyoruz. Bizler 'savaş' diyebiliriz, 'terör' denebilir, 'çatışma' denebilir ama konunun ülkenin bir gerçeği olduğu ortadadır. Önemli olan bu gerçeği görmek ve bunun çözümünü bulabilmektir'' dedi.

Dün Başkan Şahin ile BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel arasında ''savaş'' sözü nedeniyle yapılan tartışmayı anımsatan Ata, gruplarından kadın milletvekillerine ağır hakaretler yapıldığını iddia etti.

Ata, ''En kısa zamanda özür dilenmesi gerekmektedir. Meclis Başkanımız önce bunun için parlamentoyu ayağa kaldırmalıdır. Nasıl sağlayacağız toplumsal barışı? Hiç kimse burada oturmamazın bize bir lütuf olduğunu iddia edemez. Her milletvekili gibi bizler de seçilerek geldik'' diye konuştu.

"TEPKİMİZ SERT OLUR"

Aynı konuda konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, herkesin halkın oyuyla seçildiğini, kürsünün halkın kürsüsü olduğunu belirterek, ''Bu kürsüde her şey konuşulur'' dedi.

''Sizin gibi konuşmak zorunda değiliz'' diyen Kaplan, Başkanlık Divanının konuşan hatibe tarafsız davranmak zorunda olduğunu söyledi.

Kaplan, ''Bu kürsü halkındır, biz vekiliyiz. Bu kürsüye söz söyletirsek, halka söyletmiş oluruz. Biz halk uğruna ölüme gideriz, ölüme. Kardeşlik, barış için her şeyi söyleyeceğiz ve postallara selam durmayacağız. Kimse onların avukatlığını yapmasın. Sizi tarafsız olmaya davet ediyorum'' ifadelerini kullandı.

Parti adına konuşanların susturulmaya çalışıldığını ileri süren Kaplan, ''Uyarıyoruz. Tepkimiz sert olur, Sayın Başkan'' dedi.

"ÖLDÜRTECEK MİSİNİZ?"

Şahin, ''Ne yaparsın, Sayın Kaplan? Lütfen oturun yerinize'' yanıtını vermesi üzerine Kaplan, ''Sert olur, sert olur'' diye yineledi.

Şahin, ''Lütfen Sayın Kaplan, size yakışmıyor. Meclis Başkanlığını tehdit mi ediyorsunuz? Ne yapacaksınız? Öldürtecek misiniz, vurdurtacak mısınız Meclis Başkanını?'' diye konuştu.

"SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM"

Başkan şahin, Tuncel'in dün ''bu ülkede savaş var'' sözleri üzerine, ''Bu ülkede bir savaş var, derseniz Türkiye Cumhuriyeti güvenlik güçlerinin başka bir ülkenin güvenlik güçleriyle çarpıştığı anlamına gelir. Türkiye'de güvenlik güçlerimiz sadece terörle mücadele etmektedir ve halkımızın can güvenliğini sağlamaktadır. Şu çatı altında görev yapan hiç kimse terör örgütünü sanki Türk Silahlı Kuvvetleri ile çarpışan bir başka ülkenin silahlı gücüymüş gibi takdim edemez, buna hakkınız yoktur'' dediğini anımsatarak, ''Halen sözlerimin arkasındayım. Tutumu değiştirecek bir husus yoktur'' diye konuştu.

Kaplan, ''Git Genelkurmay Başkanına söyle'' sözleri üzerine ise Şahin, ''TBMM'nin 90. yılını kutladığımız şu dönemde onun ruhuna uygun davranmak benim görevimdir. Uyarı görevimi yapmak zorundayım'' dedi.

MEMURLARA TOPLU SÖZLEŞME HAKKI

336 oyla kabul edilen 6. maddenin oylamasına CHP, BDP ve DSP oylamaya katılmazken, AK Parti ile MHP'nin yanı sıra bazı bağımsız milletvekilleri oy kullandı.. 70 ret, 1 boş, 1 oy geçersiz çıktı.

Teklifin 6. maddesi ile anayasanın 53. maddesinde değişiklik yapılıyor . Buna göre, memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı tanınıyor. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde, taraflar Kamu Görevlileri Kurulu'na başvurabilecek. Kurul kararları kesin ve toplu sözleşme hükmünde olacak. Toplu sözleşmenin emeklilere yansıtılmasının yolu da açılmış oluyor.

7. MADDE DE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesi de 335 oyla kabul edildi.

Gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. 335 kabul, 69 ret, 3 çekimser oy kullanıldı, 1 oy da boş çıktı.

Maddeyle, Anayasa'nın ''Grev Hakkı ve Lokavt' başlıklı 54. maddesinde değişiklik yapılıyor. Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grevi ve lokavtı, genel grev ve lokavt, iş yeri işgali, iş yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişlere ilişkin yasaklar kaldırılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber