Okullara kazanç kapısı formülü

Haber Giriş : 23 Şubat 2005 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarda sabit giderlerin karşılanmasında bütçe ve özel idare imkanlarının yetersizliği nedeniyle yaşanan kaynak sıkıntısına yeni bir formül araştırılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kantin, açık alan ve salonların 3. kişilere kiralanıp işletilmesine imkan tanıyan Okul Aile Birliği (OAB) Yönetmeliği'ni bitirmek üzere. Taslak niteliğindeki yönetmelik çalışmalarında okul aile birliklerinin çalışmalarına ilişkin bazı konular belirmeye ve netlik kazanmaya başladı. Taslak metne göre her okulun bir bütçesi ve gelir-gider defteri olacak. Okul aile birlikleri, hizmet satın alabilecekken, istihdam da oluşturarak personel de alabilecek.

Yönetmelik taslağı kapsamında, OAB'ler; okul müdürü, öğretmen ve velilerden oluşacak. OAB'lerin genel kurulu, yönetim kurulu ve denetim kurulu gibi birimlerden oluşacak. Genel kurul, okulun ve öğrencilerin ihtiyaçlarını dikkate alarak tahmini bütçeyi belirleyecek. Yönetim kurulu, eğitim-öğretimde karşılaşılan güçlüklerin giderilmesine katkıda bulunacak. Yönetim kurulunun faaliyetlerini denetleyecek olan denetim kurulu, en az 2'si veli olmak üzere 3 asil, 3 yedek üyeden oluşacak. Okul aile birlikleri, gerektiğinde hizmet satın alabilecek, okulun gereksinimlerini göz önünde bulundurarak personel çalıştırabilecek. Tatillerde veya derslerden sonra okulun spor salonu, kütüphane, bilgisayar, laboratuar ve atölyeleri gibi eğitim ortamlarından velilerin de yararlandırılması için gerekli çalışmaları yapacak.

AYNİ VE NAKDİ BAĞIŞLAR MAKBUZSUZ OLAMAYACAK
Ayni ve nakdi bağışlar belge karşılığı kabul edilecek. Nakde çevrilemeyen ayni yardımlar, demirbaşa kaydedilmek üzere okul müdürlüğüne teslim edilecek. Okul aile birlikleri, okula gelir getirici çalışmalarda bulunacak. Kantin, açık alan, salon ve benzeri yerleri eğitim-öğretimi aksatmayacak şekilde 3. kişilere kiralama usulü ile işlettirecek veya işletecek. İhale komisyon başkanı ve üyeleri ile yönetim ve denetim kurulu üyelerinin 3. dereceye kadar olan yakınları ihaleye katılamayacak.

İşletilen yerlerden elde edilecek gelirin arz bedeli düştükten sonra kalan net işletme bedelinin yüzde 70'i birliğin, yüzde 15'i İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, yüzde 15'i ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün banka hesabına yatırılacak. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine aktarılan paylar, eğitim-öğretimle ilgili ihtiyaçların karşılanmasında kullanılacak. Birliklerin gelirleri, okulun ihtiyaçları ile maddi olanaklardan yoksun öğrencilerin zorunlu gereksinimleri için harcanacak. Banka hesabındaki paralar, yönetim kurulu başkanı, okul müdürü ve saymanın müşterek imzasıyla çekilecek.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber