Gelir düzeyi yüksek olanlar İstanbul'da yaşıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2010 23:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk Aile Yapısı Araştırması'nın sonuçlarının bölgelere göre karşılaştırması, hane geliri 2 bin 500 TL ve üzerinde olan ailelerin, en fazla İstanbul'da yaşadığını, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ailelerin ise yüzde 40'ının 400 TL ve altında geliri bulunduğunu ortaya koyuyor.

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (ASAGEM), 2006'da 12 bin 280 hanede, 18 yaş ve üzeri toplam 24 bin 647 bireyle yapılan görüşmelerle elde edilen "Türk Aile Yapısı Araştırması'nı bölgelere göre karşılaştırdı.

Bölgelere göre ailelerin aylık hane gelirlerine bakıldığında hane geliri 2 bin 500 TL ve üzerinde olan aileler, yüzde 9 oranla en fazla İstanbul'da yaşarken, İstanbul'u Doğu Karadeniz takip ediyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ailelerin ise yüzde 40'ının 400 TL ve altında geliri bulunuyor.

Güneydoğu Anadolu'da yaşayan ailelerin çocuk sayısı 4.8 iken, bunu 4.2 ile Kuzeydoğu Anadolu, 4.1 ile Orta Doğu Anadolu izliyor. En az çocuk oranı Batı Marmara, Ege ve İstanbul bölgelerinde görülüyor.

Alışveriş ve dışarıda yemek gibi kentsel alışkanlar ise en fazla İstanbul, Batı Anadolu ve Batı Marmara'da en az Güneydoğu Anadolu'da görülüyor.

Ailedeki genç ile ebeyevenler arasında sorun yaşama konusunda en yüksek ortalama Batı Anadolu bölgesine, en düşük ortalama ise Batı Marmara, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ait. Gerek Türkiye geneli gerek bölgeler açısından gençle ebeveyn arasında daha çok "kılık-kıyafet tarzı", "arkadaş seçimi", "eğlence tarzı" ve "okul meslek seçiminde" sorun yaşanıyor.

EŞLE SORUN YAŞAMADA İSTANBUL BİRİNCİ

Eşiyle sorun yaşadığını ifade edenlerin oranı en çok İstanbul'da iken, bunu Doğu Marmara, Akdeniz, Ege ve Marmara izliyor. Orta Anadolu, Kuzeydoğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayanların eşle sorun yaşama ortalamaları ise diğer bölgelere kıyasla daha düşük.

Bireylerin kendi aileleriyle ilişki ortalamaları ise Güneydoğu Anadolu ve İstanbul'da diğer bölgelere nazaran daha iyi iken, Akdeniz ve Batı Marmara'da daha kötü.

İstanbul, Doğu Marmara ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayanlar eşlerinin aileleriyle ilişkilerinin iyi olduğunu ifade ederken, Batı Anadolu, Orta Karadeniz ve Orta Doğu Anadolu'da eşlerin aileleriyle olan ilişki diğer bölgelere nazaran daha kötü.

EN MUTLU KUZEYDOĞU, EN MUTSUZ AKDENİZ

Türk ailesinin mutluluk algısında en yüksek oran Kuzeydoğu Anadolu bölgesi ile Orta Doğu Anadolu, en düşük oran ise Akdeniz bölgesinde görülüyor. Bunu Batı Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Batı Karadeniz ve Orta Anadolu bölgeleri izliyor.

Toplumda aile ilişkilerinin kötüye gittiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 63.1 oranla en fazla Batı Anadolu'da yaşıyor. Bunu yüzde 62.5 oranla İstanbul, yüzde 62.1 oranla Ege takip ediyor. Aile ilişkilerinin daha iyiye gittiğini düşünenler ise en çok yüzde 41 ile Güneydoğu'da bulunuyor.

Araştırmada, 60 yaşından küçük olanlara sorulan "kendinize bakamayacak kadar yaşlandığınızda nasıl yaşamayı düşünürsünüz" soruna verilen cevaplar, tüm bölgelerde bireylerin yaşlandıklarında çocuklarının yanında kalma oranının yüksek olduğunu gösteriyor.

EN TİRYAKİ DE EN EFKARLI DA BATI MARMARA

Sigara kullanma oranlarına bakıldığında, Batı Marmara, İstanbul, Doğu Marmara ve Ege Türkiye ortalaması olan yüzde 30'un üzerinde yer alıyor. Sigara kullanım oranının en düşük olduğu bölge ise yüzde 25.2 ile Doğu Karadeniz.

Alkol kullanımında ise yüzde 22.5 ile Batı Marmara, yüzde 19.2 ile Ege, yüzde 18 ile İstanbul, 13.3 olan Türkiye ortalamasının üzerinde bulunuyor. Alkol kullanım oranlarının en düşük olduğu bölge yüzde 3.2 ile Güneydoğu iken bunu yüzde 5 ile Kuzeydoğu Anadolu izliyor.

"Kitap, gazete okuma, spor yapma" ile "sinema, tiyatro ve gece eğlencesine katılma" oranları en yüksek İstanbul'a iken, en düşük ortalamalar Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu'da görülüyor.

Gerek, asker uğurlama ve karşılama, düğün, doğum gerekse yılbaşı, doğum günü, anneler günü, sevgililer günü gibi özel günlerde hediyeleşme oranı ise en yüksek bölge Batı Marmara, en düşük bölge ise Güneydoğu Anadolu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber