Kamu çalışanları bir günlük iş bıraktı - Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2010 13:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na (KESK) üye kamu çalışanları, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

- Eğitim-Sen Aydın Şubesi önünde toplanan KESK üyelerinden oluşan bir grup, ''Söz verdik sözümüzde duruyoruz. 26 Mayıs'ta grevdeyiz'' yazılı bir pankart açarak, çeşitli sloganlar attı.

Daha sonra grup, Ankara Gençlik Caddesi ve İstasyon Meydanı'ndan Sulu Park önüne kadar süren bir yürüyüş yaptı.

KESK Dönem Sözcüsü Eyüp Cürün, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'deki emekçilerin yarısının kayıt dışı, kuralsız, güvencesiz bir şekilde çalıştığını ifade ederek, esnek çalışma biçimlerinin kural haline getirildiğini belirtti.

Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası'na (BES) üye kamu çalışanları da İstanbul Halitaağa Caddesi üzerindeki Kadıköy Vergi Dairesi önünde toplandı.

BES üyeleri, üzerinde ''Eşit işe eşit ücret için eylemdeyiz'' yazılı pankart açarak, çeşitli sloganlar attı.

BES 3 No'lu Şube Başkanı Ahmet Acar, burada yaptığı açıklamada, ''Sağlıkta muayene ücreti, ilaç katkı ve katılım payı uygulamalarına son verilmesi, 4/B ve 4/C statüsündeki kamu emekçilerinin kadroya alınması, yoksulluk ücretinin altında bulunan ücretlerinin insanca yaşam ücreti düzeyine çıkartılması, eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesi, toplu sözleşme ve grev hakkına sahip çıkmak için, işsizliğe, yoksulluğa, yolsuzluğa ve şiddete dur demek için bugün iş bırakma eylemi yapıyoruz'' dedi.

Türk-İş, KESK, DİSK ve Memur-Sen konfederasyonlarının aldığı iş bırakma kararı doğrultusunda bir grup işçi ve memur, Kızılay Ziya Gökalp Caddesinde toplandı.


Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK'in, çalışma yaşamındaki sorunlar ve Tekel işçilerinin durumuna dikkatİ çekmek amacıyla kararlaştırdığı ''üretimden gelen gücün kullanılacağı genel eylem'' başladı.

Kararın uygulanma biçiminin konfederasyonlara ve bağlı sendikalara bırakılması nedeniyle ''hizmet üretmeme'' eyleminin saat ve süresi farklılık gösterecek.

KESK üyeleri, ''tüm gün hizmet üretmeme'' kararı doğrultusunda mesai saati itibarıyla eylemi başlattı. Türk-İş, DİSK ve Türkiye Kamu-Sen üyeleri ise bazı iş yerlerinde mesai saatinin başlangıcında kararı hayata geçirdi. Bu üç konfederasyon eylemi, gün içinde en az bir saat uygulayacak.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, üyelerinin kararı bir saatten az olmamak şeklinde uygulayacağını, bazı iş yerlerinde özellikle İzmir'de hizmet üretmemenin tüm gün sürebileceğini bildirdi.

Hizmet üretmeyen çalışanlar gün içerisinde iş yerleri önünde yapacakları açıklamalarla taleplerini duyurmaya çalışacak. Konfederasyonların aldıkları ortak karar doğrultusunda iş yerlerinin önündeki açıklamaların 13.00-14.00 saatleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, eylemle ilgili açıklamayı Zonguldak'ta maden işçileriyle birlikte yapacak.

Ankara'da ise hizmet üretmeyen çalışanlar bazı hastane, vergi daireleri ve kamu binaları önünde yapılacak açıklamaların ardından öğle saatlerinde Kızılay Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanacak.


ÇELEBİ: ÇALIŞMA YAŞAMI KORKU FİLMİNİ ANIMSATIYOR

- DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''Türkiye'de çalışma yaşamı adeta bir korku filmini anımsatıyor'' dedi.

Şişli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünde çalışan DİSK üyesi işçiler, 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

Eylemde basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, eylemlerle sınıf dayanışmasının en güzel örneğini, ellerinden geldiğince vermeye çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'de kuralsız, sendikasız, kayıt dışı ve güvencesiz çalışma ortamı bulunduğunu ifade eden Çelebi, ''Son altı aydaki tablo ortada. 3 işletmede 63 madenci ihmaller zincirinin, kuralsızlığın, denetimsizliğin ve taşeronlaşmanın sonucunda hayatını kaybetti'' dedi.

Çelebi, işçi sınıfının adaletsizliğe ve kötü çalışma koşullarına sessiz kalmayacağını anlatarak, güvencesiz çalışma dayatmasına karşı omuz omuza mücadele vereceklerini söyledi.

Ölümlerin görmezden gelindiğini iddia eden Çelebi, ''Biz madenlerde yaşanan ölümlerin, bu felaketlerin, kader olmadığı gibi tesadüf de olmadığını biliyoruz. Türkiye'nin iş kazaları ülke sıralamasında dünyada üçüncü, Avrupa'da ise birinci olması da mı kaderdir?'' diye konuştu.

Türkiye'de çalışanların yalnızca yüzde 5'inin sendikalı olduğunu söyleyen Çelebi, ''Kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracak her türlü yaklaşımdan vazgeçilmelidir. Kriz fırsatçılığı yapılarak emek haklarının gasbedilmesine son verilmelidir. Asgari ücret insanca yaşamaya yeterli ücret olarak belirlenmelidir. Çalışma hayatı, sözleşme biçimleri, çalışma süreleri ve ücret yönünden insan onuruna yakışır iş temelinde düzenlenmelidir'' dedi.

Açıklama sırasında pankart açıp slogan atan işçiler, açıklamadan sonra da iş yeri önündeki bekleyişlerini sürdürdü.

EYLEME KATILANLAR KIZILAY'DA

- Türk-İş, KESK, DİSK ve Memur-Sen konfederasyonlarının aldığı iş bırakma kararı doğrultusunda bir grup işçi ve memur, Kızılay Ziya Gökalp Caddesinde toplanmaya başladı.

Kolej Kavşağı'nda toplanan çalışanlar, Ziya Gökalp Caddesi üzerinden yürüyerek, Kızılay'a geldi.

Kızılay Meydanı'nın Ziya Gökalp Caddesi girişinde toplanan çalışanlar, burada sloganlar attı.

Bazı siyasi partilerin destek verdiği eylem, devam ediyor.

Eylem nedeniyle Ziya Gökalp Caddesi çift taraflı trafiğe kapatıldı.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Ankara Tabip Odası üyeleri de, ''çalışmama hakkını kullanarak'' iş bıraktı.

Sağlık çalışanları sabah saatlerinden itibaren iş bırakarak İbn-i Sina Hastanesi önünde bir araya geldi. Çalışanlar, ''Herkes sağlık, güvenli gelecek'' ve ''Sağlık haktır, satılamaz'' sloganları attı.

SES ve Ankara Tabip Odası üyeleri Kızılay Ziya Gökalp Caddesi'nde yapılacak ortak açıklama için yürüyüşe geçti.

''Hizmet Üretmeme'' eylemine destek veren Kültür Sanat-Sen ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri de iş yerleri önündeki basın açıklamasının ardından mitingin yapılacağı Ziya Gökalp caddesine yürüyüşe geçti.

Opera Binası önünde toplanan Kültür Sanat-Sen üyeleri adına yapılan basın açıklamasında, Kültür ve Turizm Bakanlığında yürütülen keyfi kültür sanat politikaları ile derin yaralar açıldığı, kültür ve sanatın halkın gözünde değersizleştirildiği, özel sermayeye açılarak meta haline getirildiği iddia edildi.

Ulus Rüzgarlı sokakta toplanan BES üyeleri de ''Ne 4B, ne 4C, güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz'' yazılı pankart açarak, yürüyüşe geçti. Gruplar, Ziya Gökalp Caddesi'nde düzenlenen mitinginde yerlerini alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber