Özelleştirme Mağdurlarının Nereye Atandığı Belli Oldu

Resmi Gazetenin 24.02.2005 tarihli nüshasında yer alan kararname ile 01.01.1992- 20.10.2004 tarihleri arasında işsiz kalan özelleştirme mağdurlarının çalışacağı esaslar belirlenmişti. Bu esasların akabinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca Devlet Personel Başkanlığına gönderilen 6 bin 203 kişilik listede yer alan kişilerin atandığı kamu kurumları belli oldu. Sonuçları öğrenmek için buraya, ayrıntılı bilgi için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 28 Şubat 2005 21:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Personel Başkanı Jale Aygül'ün 25 Şubat 2005 tarihli NTV'ye Sorun programının deşifresi aşağıda yer almaktadır. Ancak, açıklamalar oldukça karışıktır. Bu nedenle konuya ilişkin özet bir bilgiyi sunduktan sonra ayrıntılı bilgi edinmek isteyenlerin 24.02.2005 tarihli dosyaya bakmalarını öneriyoruz. Özet olarak belirtmek istediğimiz konu şudur: Bugün itibariyle Devlet Personel Başkanlığınca kişilerin atamaları altı kamu kurumuna teklif edilmiştir. Bu kamu kurumları kişilerin tebligat adreslerine 30 gün içinde tebligat yapacaktır. Gelen tebligat üzerine ilgililer göreve başlayacaktır. 24.02.2005 tarihli dosyamız için tıklayın.

Sonuçları öğrenmek için tıklayın. (Not: Devlet Personel Başkanlığı sonuçları Adem Onar adlı bir şahsın sitesinden yayınlamaktadır.)


Konu: Kamu kurumlarına geçici personel alımı
Konuk: Devlet Personel Başkanı Jale Ümmügülsüm Aygül

Celal Pir: Geliyoruz, NTV'ye Sorun'a. Bugün devletin özelleştirme nedeniyle işsiz kalanların geçici personel statasünde işe alınmaları konusunu ele alacağımızı duyurmuştuk. Birazdan bu yeni alımları ve devlet kurumlarında işe girmenin koşullarıyla ilgili sorularınıza Devlet Personel Başkanı Sayın Jale Ümmügülsün Aygül canlı yayında yanıt verecek. Evet, son derece önemli bir konu, devlet personel alacak, bu konuda kriterler nelerdir, özelleştirme mağdurları nasıl başvuracak, bunları konuşacağız ama sorularınıza geçmeden önce Ankara'ya dönüyoruz, Sayın Aygül hoşgeldiniz efendim programımıza.

Jale Ümmügülsüm Aygül: Hoşbulduk efendim.

Celal Pir: İzninizle efendim ben sorularımıza geçmek istiyorum..

Erkan Derman (Teknisyen): Geçici statüde çalışacak 8 bin insan ne şekilde çalışacak, alınacak, ne kadar maaş alacak ve ne kadar çalışacak?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Evet, yaklaşık 8 bin 500 ile 9 bin arasında alınacak olan geçici personel kamu kurumlarında hizmet gerekleri, yani Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi kamu kurumlarında hizmet gerekleri öncelikli olmak üzere niteliklerine uygun görevlerde istihdam edilme içine girilecek. Yalnız burada hizmet gerekleri, eğer gerektirirse kişilerin MÜLAKAT yapılmak suretiyle de (Memurlar.net'in notu: Bu açıklama sanıyoruz yanlıştır. Zira kişilere mülakat uygulanması bakanlar kurulu kararına aykırıdır) kendilerine uygun ve niteliklerine uygun işlerde istihdam imkanı yaratılmaya çalışılabilecek.

Erdoğan Aktaş: Sayın Aygül, acaba herhangi bir maaş skalası ya da çalışma süresi belli mi?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Çalışma süresi 657 sayılı devlet memurları kanununda uygulanan çalışma süresi kriterleri uygulanacak. Onlara ilişkin özel düzenlemeler var, Bakanlar Kurulu kararıyla da izin hakları, doğum izni kadın eğer geçici personelimiz olacaksa, onların doğum izinleri, hastalık izinleri gibi düzenlemelere de bu söz konusu 24 Şubat tarihinde çıkan Bakanlar Kurulu kararında yer verildi. Dolayısıyla fazla çalışma için ücret alamayacaklar, işleri süresinde bitirecekler, diğer kamu personeli gibi çalışma saatleri de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen kriterler ve sürelerle sınırlı olacak.

Celal Pir: Peki bu arada herhangi bir maaş, giriş maaşı belli mi yoksa kademelere göre?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Maaşlar belli, evet, ilköğretim okulu mezunlarına 15 bin katsayısının, orta öğretim ve lise dengi okul mezunları için 17 bin, yüksek öğrenim mezunları için ise 19 bin katsayısı ile bürüt olarak, neti 559 milyon lira yüksek öğretim mezununun. Lise ve dengi okulların 500 YTL, ilköğretim okulu mezunlarının ise 442 YTL olarak belirlenmiş durumda neti. Ama bu bürüt tutarlardan SSK gelir vergisi ve damga vergisi kesilerek net rakamlar bulunuyor. (Memurlar.net'in Notu: Net mi brüt mü anlaşılamıyor) Geçici personele bu ücretler dışında herhangi bir ad altında ücret ödemesi yapılmayacak. Bunlar ücretlerin üst sınırları olarak belirlenmiş durumda. Her ayın 14'ünde çalışmanın bitimine..her ayın 14'ünde yapılacak.

Ali Osman: Ben de birçok arkadaşım gibi özelleştirme mağduruyum. Çıkartılan yasaya göre geçici personel olarak atama bekliyorum. Atamalar ne zaman, hangi sıraya göre başlayacak? Hizmet yılları gözönünde bulundurulacak mı? Kurumların döner sermaye gibi bazı haklarından faydalanabilecek miyiz?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Şimdi döner sermaye gibi, sondan başlayayım, öyle bir haktan yararlanamayacaklar. Yani bu belirlenen ücretler dışında herhangi bir ad altında ek ödeme yapılmayacak. Önümüzdeki hafta da kişilerin tayin yerleri belli olacak. Bugüne kadar 24 Şubat tarihi 6 bin 203 personelin yani özelleştirme mağduru diye anılan işçilerin sayıları bize intikal etti, dün de Bakanlar Kurulu kararı çıktı bunların hizmet koşulları, çalışma şartları gibi özel düzenlemeler, ücretlerin düzenlendiği Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Bu çerçevede biz önümüzdeki Pazartesi bunların yerlerinin belli olacağını düşünüyoruz. Ve bunları da Devlet Personel Başkanlığı internet adreslerinden nüfus vatandaşlık numaralarını girmek suretiyle hangi kuruma atandıklarını öğrenebilecekler.

Taner Yıldırım (İşsiz): Özelleştirme mağduruyum. Çıkan yasada 6 ay ibaresi konuldu. Bazı özelliştirme mağdurları faydalanabiliyor bazıları faydalanamıyor mu?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Şimdi özelleştirme mağduru diye adlandırılan eski işçilerin özelleştirme kapsamındaki kurumlarda çalışan ve iş akitleri feshedilen işçilerin yeni özel hukuk hükümlerine tabi olarak kuruluşlarda 6 ay süre çalışması sonucunda yani en fazla 6 ay içinde sözleşmesi özel sektör tarafından feshedildi ise bunlara özelleştirmede geçici personel olma imkanı tanındı. (Anlaşılmıyor) Şöyle ki; bunda da şu düşünüldü, kamuda yani işveren veya işçi çalışan veya işveren 6 ay içinde birbirini tanıyabilirler, o kurumda çalışıp çalışamayacağını, işveren de onu çalıştırıp çalıştıramayacağı konusunda bir kanaati oluşur. Dolayısıyla onun için 6 aylık süre konuldu. Yani o 6 aylık süre işverenin ve işçinin birbirlerini tanımaları. Eğer feshediliyorsa da kamu ona sahip çıkmış olacak bu 6 ay içinde feshedilmesi halinde, bu süre onun için konuldu.

Ramazan Gezer: Ben Konya'daki Tümosan'ın özelleştirilmesiyle işsiz kaldım. İktisat fakültesi mezunuyum. Bir mahalli yılda on ayı geçmeyecek şekilde, 657 devlet memurları kanunu 4'üncü maddesinin (c) fıkrasına göre geçeci personel olarak sözleşmeli çalıştırır. Buna açıklık getirmenizi rica edeceğim. Biz iki ayı çalışmadan mı geçireceğiz? On aylık sözleşme bitince ara vermeden sözleşme yenilenecek mi?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Şimdi şöyle, bu mağdurlara bu imkanı veren kanun maddesi işin geçici olmasını veya mevsimlik olmasına karar verilen görevlerde çalıştırılma imkanını getiriyor. Dolayısıyla bu personel için belirlenen azami süre dün yayınlanan Bakanlar Kurulu'nda 10 ay. 10 ay o da mevsimlik hizmet, yani Milli Eğitime veriliyor, mesela o da öğrenim yılıyla sınırlı. 10 ay çalışacak, ondan sonra bir sonraki yıl tekrar Bakanlar Kurulu kararıyla yenilenecek ve ondan sonra emeklilik tarihine kadar bu her yıl yenilecek Bakanlar Kurulu kararıyla süreleri uzatılacak. Ama azami süre 10 ay. Çünkü kanun maddesi buna o şekilde imkan veriyor. Yani 4 (c) işin mevsimlik olması zorunluluğunu getiriyor.

İbrahim Yılmaz: Özelleştirme işsiziyim. 1999'da Bolu Abant oteli özelleştirildi. 20 Aralık 2004'e kadar müracaat ediliyordu. Müracaatımı yaptım, ocak ayında işe yerleştirme olacaktı ama hala bir sonuç alamadık. Acaba bir bilginiz var mıdır?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Tabi, gelmiştir yani 93 tarihinde girdiğine göre 1.1.1992'den sonra işsiz kalanları da kapsadığına göre eğer emekli değilse 6 ay içinde ve 6 ay içinde özel sektör tarafından feshedildi ise veya kamu tarafından sözleşmesi, iş akdi feshedildi ise bu kişinin ismi belki de bize gelmiştir.:))) Önümüzdeki hafta bu tayinler arasında kendisinin ismi de yer alabilir eğer geldiyse ve nitelikleri ve şartları taşıyor ise. Yani Turba'da geldi çünkü, Abant oteli dediği sanıyorum Turba, Turba'nın..gelenler var.

Nevzat Aşık (İşçi): Kamuda engelli kadrosundayım. Özelleştirmede engellilerin durumu ne olacak? Biz de işten çıkartılacak mıyız?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Şimdi şöyle, eğer kamuda 24046 sayılı kanunun iki yönü var. Bir sözleşmeli personel var, onlar naklen geçiyorlar, onlarda engelli veya engelsiz ayrımı yok, hepsi geçiyorlar. Ama şeyde de yok, yani bu kapsamda da yok, özelleştirme mağdurlarının geçici personel statüsüne alınmalarında da engelliler alınmaz diye bir hüküm yok, dolayısıyla her ikisinde de alınıyor, bir sorun yok. (Beş tane yok...)

Celal Pir: Ama buradaki soru zannediyorum şu anda çalışanların işini kaybetme endişesiyle ilgili bir soruydu? (Pir soruyu bir kez daha açıklıyor) Yani işten çıkartmalar olurken engelli ya da engelsiz olmak bir avantaj ya da dezavantaj mıdır gibi algıladım ben..

Jale Ümmügülsüm Aygül: Değil yani, dezavantaj da değil, avantaj da değil.

İsimsiz: Tekel şarap fabrikası özelleşti. Devletteyken geçici işçi olarak çalışıyorduk. Bize devamlı çalışacağımız söylendi. Ancak 2004'ün son ayında iş akitlerimiz askıya alındı. Tam 36 kişiyiz. Özelleştirme mağdurlarına çıkan yasadan bizde faydalanabiliyor muyuz? Özel sektör geçici işçilerin iş akitlerini ne kadar askıda tutabilir?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Özel sektörde değil, tekel şarap fabrikası özelleştirilmeden önce oradan çalışıyor ama şu anda iş akitleri askıya alınmış, yani geçici personel statüsünü taşımıyorlar. O zaman şu anda geçici işçi değil, yani kapatılmadan iş akitleri askıya alınmış. O zaman geçici işçi statüsünde değil, geçici işçi statasünde olanlar bu haktan yararlanacaklar.

Celal Pir: Peki kendileri özel sektöre geçtiğine göre bu fabrika özel sektör diyor bizim iş akdimizi ne kadar askıda tutabilir, bununla ilgili yasal bir süre var mıdır efendim?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Onunla ilgili yasal bir süre yok. Onu herhalde kendisi yasal haklarını mevzuatı çerçevesinde kendisi bireysel olarak arayacaktır.

Mehmet Nacar (Eski Milletvekili): Bu yasayla 10 ay çalışma süresi öngörülüyor. Peki bu ara sürelerde bir hak kaybı olacak mı? Bir de azami 10 ay çalışma süresi var. Bunu yıla böldüğünüzde maaş olarak Anayasaya aykırı bir durum olmayacak mı?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Tabi yani 1992 yılından beri 13 yıldır bunların iş akitleri feshedilmiş ve hiç çalışmamış insanlara devletimizin tanıdığı bir hak, dolayısıyla 10 ay süreyle getirilmiş ve emeklilik hakkı elde etmesi için getirilmiş bir hak. Bu insanlar 92 tarihinden beri işsizdi, açıkta bırakılmışlardı. Onun için o 2 ay boşluk var ve ücretler de hiç fena değil yani.

Celal Pir: Jale Hanım çok teşekkür ediyorum programımıza katılıp görüşlerinizi bizlerle paylaştığınız için.

Jale Ümmügülsüm Aygül: Rica ediyorum efendim, ben de teşekkür ediyorum

NTV

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber