Devlet uçakla öğretim görevlisi taşıyor

Haber Giriş : 27 Mart 2005 09:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nitelikli öğretim üyeleri son yıllarda artan vakıf üniversitelerine yönelince devlet, hocaları uçakla taşımaya başladı. Prof. Dr. Tahir Hatiboğlu, ?Anadolu'daki üniversiteler, uçakla hoca transferi yapıyor ama çözüm, maaşları artırmaktan geçiyor.? dedi.

Hukuk fakülteleri başta olmak üzere birçok branşta kaliteli öğretim üyelerini vakıf üniversitelerine kaptıran devlet üniversiteleri uçaklarla öğretim üyesi taşıyor. Özellikle hukukçuların maaş farkı nedeniyle özel üniversitelere yönelmesi devlet üniversitelerini bir hayli zor durumda bırakıyor. Vakıf üniversitelerine giden öğretim üyeleri, hocalığın yanında avukatlık da yapabiliyor. Özellikle bazı branştaki öğretim üyeleri, devlet üniversitelerinde yetişip belli bir seviyeye ulaştıktan sonra özel üniversitelere kayıyor. Özel üniversitelerde gerek ekonomik, gerekse çalışma şartlarının daha cazip olması, öğretim üyelerinin buralara yönelmesine yol açıyor. Bu nedenle de Anadolu'daki üniversitelerde başta hukuk olmak üzere birçok branşta öğretim üyesi sıkıntısı yaşanıyor. Üniversiteler, günübirlik uçakla öğretim üyesi getirterek bu sorunu çözmeye çalışıyor. Sadece Anadolu'daki üniversiteler değil, büyük kentlerdeki yükseköğrenim kurumlarında da aynı sorunlar yaşanıyor. Akdeniz, Ankara, İstanbul ve Dokuz Eylül, öğretim üyesi sıkıntısını en fazla yaşayan üniversiteler. İzmir dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi, bu yıl 5 öğretim görevlisini vakıf üniversitelerine kaptırmış ve fakültenin halen 30 öğretim elemanına ihtiyacı var.

Maaşların yetersizliğinden ötürü öğretim üyesi yetiştirmek için gerekli motivasyonun kalmadığını ve kadrolarda ciddi sıkıntıların bulunduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, büyük şehirlerde vakıf üniversitelerine önemli oranda kaçış yaşandığının altını çiziyor. Rektör Akaydın, profesör hariç bütün üniversite akademisyenlerinin yoksulluk sınırının altında maaş aldığına vurgu yapıyor. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde şu an 5 hukukçu öğretim üyesi bulunduğunu ve öğretim elemanı açığının başka şehirlerden getirtilen hocalarla kapatıldığını belirten Akaydın, ?Hocalarımızın gidiş-geliş ücretlerini döner sermayeden karşılıyoruz. Gelen öğretim görevlileri paket programlar halinde derslerini anlatıyorlar.? diye konuşuyor.

Vakıf üniversitesi ortamı daha özgür

Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, eski Bakan Prof. Dr. Nami Çağan, üniversiteye geliş sebebini vakıf üniversitelerindeki maddi durumun iyi olmasına bağlıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Ertaş, ?Vakıf üniversitelerine giden öğretim üyeleri daha özgür çalışma imkanları buluyor.? diyor. Olayı vakıf üniversiteleri açısından değerlendiren Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, devlet üniversitelerinden kaçışın parayla ilgisi olmadığını düşünüyor. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMOD) Başkanı Prof. Dr. M. Tahir Hatipoğlu, ekonomik durumlarından dolayı öğretim görevlilerinin özel üniversitelere geçiş yaptığının altını çiziyor. Hatipoğlu, ?Devlet hocaların kaçışını engellemek için maaşlarını artırması gerekir.? diyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber